سرطان عنق رحم

دانشمندان کشف کردند که عامل 90 درصد موارد به ویژه در سرطان سلول سنگفرشی عفونت ویروسی پاپیلوم یا زیگیل تناسلی است. هنگامی که این ویروس برای چند سال در بدن باقی می ماند به تدریج برخی از سلول های گردن رحم را به سلول های سرطانی تبدیل می کند و نسبت به قبل این سلول ها مهاجم تر می شوند. ضعف سیستم ایمنی به ویژه بیماری ایدز و مصرف داروهایی که باعث سرکوب ایمنی بدن می شوند عامل مستعدکننده در ابتلا به سرطان دهانه عنق رحم است. شما می توانید با مراجعه به کلینیک زنان و زایمان ما که مجموعه ای از بهترین و حاذق ترین پزشکان متخصص زنان و زایمان در این مجموعه فعالیت دارند مشکلات خود را در میان بگذارید.

سرطان عنق رحم

سرطان عنق رحم یا همان سرطان دهانه رحم

این بیماری به دلیل رشد غیرطبیعی سلول های دهانه رحم ایجاد شده و می تواند در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع به سلول های عمیق تر و پایه ای تر گسترش پیدا کرده و حتی می تواند به بافت های دیگر بدن و بافت های دستگاه تناسلی نیز گسترش پیدا کند. این بیماری در ابتدا معمولا علائمی ندارد اما می تواند نشانه هایی اعم از خونریزی، لکه بینی از واژن یا درد در لگن هنگام آمیزش را نام برد.
در 90% افراد علت این بیماری، عفونت مزمن پاپیلوم انسانی است که باعث تغییرات سلولی می شود. البته در بسیاری از افراد که عفونت پاپیلوم دارند به سرطان عنق رحم دچار نمی شوند.
از عواملی که خطر این بیماری را بیشتر می کند می توان به سیگار یا قلیان کشیدن مکرر، خوردن قرص ضد بارداری خوراکی، داشتن سیستم ایمنی ضعیف، شروع رابطه جنسی از سنین پایین و داشتن پارتنرهای جنسی متعدد اشاره کرد.
سرطان عنق رحم معمولا به دنبال تغییرات پیش سرطانی در مدت ده الی بیست سال پیشرفت می کند.
سرطان عنق رحم انواع مختلفی دارد شامل کارسینوم سلول سنگفرشی که حدود 90 درصد مبتلایان را شامل می شود و دیگری به نام آدنوکارسینوم که 10 درصد افراد را شامل می شود.
برای تشخیص این بیماری ابتدا غربالگری دهانه رحم و به دنبال آن بافت برداری انجام می شود و در ادامه تصویربرداری پزشکی انجام می گردد تا بتوانند گسترش یا عدم گسترش آن را تشخیص دهند.
از آنجایی که حدود 90 درصد موارد این بیماری عفونت مزمن به پاپیلوما ویروس انسانی است به همین علت واکسنی در دنیا تولید شده که در مورد گونه هایی از این ویروس است که پیش زمینه سرطان گردن رحم می باشد و می تواند فرد را محافظت نماید که این امر بین 65 الی 75 درصد از سرطان عنق رحم پیشگیری می کند که نام این واکسن گارداسیل است. البته اگرچه بعد از درمان همچنان خطر ابتلا به سرطان عنق رحم وجود دارد، معمولا توصیه می شود به صورت مداوم از سلول های دهانه رحم نمونه برداری صورت گیرد.
از دیگر روش های پیشگیری می توان رابطه جنسی محافظت شده یا نداشتن چند شریک جنسی به صورت همزمان و استفاده از کاندوم نام برد. سرطان دهانه رحم با توجه به اینکه معمولا علامت جدی ندارد غربالگری و انجام تست پاپ اسمیر به صورت دوره ای بر اساس پروتکل های علمی و پزشکی تشخیص و درمان به موقع آن حائز اهمیت بوده و از آنجایی که چهارمین سرطان کشنده ای دردنیا می باشد و بسیار در خانم ها مخصوصا در سنین میانسالی و ابتدای کهنسالی شایع است توجه ویژه ای را می طلبد. لازم به ذکر است برای درمان این بیماری بهتر است زیر نظر پزشکان مجرب باشید به ویژه در سنین خطر، و به پزشکانی مراجعه نمائید که تجهیزات و امکانات ککافی برای انجام غربالگری و اقدامات بعد از آن را داشته باشند.
درمان سرطان عنق رحم با توجه به میزان پیشرفت بیماری می تواند درمان هایی اعم از برداشت سلولی، شیمی درمانی، جراحی، جراحی همراه با شیمی درمانی و پرتو درمانی باشد. البته نتیجه درمان وابسته به این است که مشکل فرد چقدر زود شناسایی و تحت درمان قرار گرفته است.
در سراسر دنیا، سرطان عنق رحم چهارمین عامل سرطان های افراد در دنیا است و همچنین عامل بیشتر مرگ ها در زنان است.
تقریبا هفتاد درصد از موارد سرطان عنق رحم در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد. در کشورهایی که درآمد پایینی دارند این بیماری معمول ترین عامل مرگ است. در کشورهای توسعه یافته، اجرای غربالگری دهانه رحم تا حد زیادی نرخ این بیماری را کاهش داده است.

علائم تشخیص سرطان عنق رحم

مرحله درمان سرطان عنق رحم مهم ترین عامل است. از دیگر عواملی که می تواند روی درمان تاثیر بگذارد می توان مکان دقیق سرطان در دهانه رحم، نوع سرطان، سن و سلامت کلی بدن را نام برد.

غربالگری

بهترین راه تشخیص زودهنگام سرطان عنق رحم انجام غربالگری با تست پاپ اسمیر است. آگاهی از علائم و نشانه های این بیماری می تواند از تاخیر در تشخیص آن جلوگیری کند و تشخیص به موقع شانس موفقیت در درمان را افزایش می دهد و از تغییرات اولیه و تبدیل به سلول سرطانی جلوگیری می کند.

توصیه مرکز سرطان آمریکا برای غربالگری سرطان عنق رحم :

  • زنان از 21 تا 29 سالگی باید سه سال یکبار تست پاپ اسمیر انجام دهند. تست HPV برای این گروه سنی برای غربالگری نباید استفاده شود مگر در صورت مشاهده عاملی غیرمعمولی در تست پاپ اسمیر همه زنان باید آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم را از سن 21 سالگی شروع کنند.
  • از سن 30 سالگی، زنان باید تست پاپ اسمیر به همراه تست HPV را انجام دهند و هر 5 سال غربالگری شوند و تا سن 65 سالگی آن را ادامه دهند.
    زنانی که سنشان بیش از 65 سال است و تا چند سال گذشته خود مرتبا غربالگری انجام داده و نتایجشان عادی بوده می توانند این عمل را متوقف کنند و پس از توقف به هیچ عنوان نباید دوباره غربالگری را شروع کنند.
  • زنانی که سابقه پیش سرطانی داشته اند باید تا حداقل 20 سال بعد از آن آزمایش انجام دهند تا وضعیت پیش سرطان رد شود حتی اگر سن فرد از 65 سال هم گذشته باشد.
  • تست پاپ اسمیر یک آزمایش ساده و بدون درد است که طی آن سلول های غیرعادی شناسایی گردیده و چون این تست از سلول های دهانه رحم برداشته و زیر میکروسکوپ بررسی می شود، دیسپلازی دهانه رحم را کاملا مشخص می کند. این تست زمانی گرفته می شود که زنان در دوران قاعدگی نباشند.
  • تقریبا از 3 روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر از شست و شوی مهبل خودداری کرده تا هنگام تست، سلول های غیرعادی شسته یا مخفی نشوند. این تست معمولا دو هفته بعد از اتمام دوره قاعدگی و حداقل 48 ساعت بعد از مقاربت جنسی توصیه می شود. نمونه برداری و آزمایش شیلر هم از دیگر روش های غربالگری محسوب می شوند.

آزمایش شیلر

این آزمایش باید توسط متخصص زنان انجام شود و در افرادی که تست پاپ اسمیر آنها غیر طبیعی بوده یا ترشح و خونریزی بعد از مقاربت دارند انجام می شود. این روش یک راه تشخیص با استفاده از محلول ید و با هدف بررسی یکپارچگی سلول های آن منطقه انجام می شود. هنگامی که این محلول ید در واژن و دهانه رحم واکنش نشان بدهد و رنگش قهوه ای شود گفته می شود که نتیجه طبیعی بوده اما اگر هیچ واکنش رنگی صورت نگیرد نشانه وجود تغییر در سلول ها است.

روش های درمان برای کارسینوم سلول سنگفرشی دهانه رحم

مرحله درمان سرطان عنق رحم مهم ترین عامل است. از دیگر عواملی که می تواند روی درمان تاثیر بگذارد می توان مکان دقیق سرطان در دهانه رحم، نوع سرطان، سن و سلامت کلی بدن را نام برد.

• ریشه کن کردن از طریق انجماد
• جراحی لیزری
• جراحی برداشتن با حلقه الکتریکی
• مخروط برداری با تیغ سرد

روش های درمان برای آدنوکارسینوما در دهانه رحم

  • هیسترکتومی
  • بیوپسی مخروطی(این روش مخصوص زنانی است که قصد بچه دار شدن دارند). در این نمونه نباید سلول سرطانی در لبه رحم وجود داشته باشد و به محض بچه دار شدن، انجام هیسترکتومی توصیه می شود.
    پزشک با توجه به پیشرفته بودن بیماری روش های مختلفی را برای درمان در نظر می گیرد.

اگر سلول های سرطانی به بافت های کناری رحم یا هر گره لنفاوی گسترش یافته باشد پرتو درمانی با شیمی درمانی معمولا توصیه می شود و در این مواقع بعضی از پزشکان بعد از انجام این مرحله براکیترابی را انجام می دهند.
سرطانی که پس از درمان دوباره برمی گردد سرطان عود کننده نامیده می شود. سرطان می تواند از جایی که شروع شده دوباره شروع شود.
اگر سرطان تنها در لگن بازگردد به جراحی وسیعی نیاز است زیرا روش های پرتو درمانی یا شیمی درمانی ممکن است فقط سبب کند شدن رشد آن یا کاهش علائم شود.

درمان در طی بارداری

  • فهمیدن اندازه تومور
  • اگر گره های لنفاوی مجاور سلول های سرطانی باشند
  • چقدر از دوره بارداری مانده است

سخن پایانی

سرطان عنق رحم چهارمین مرگ در اثر سرطان در دنیا و اولین مرگ در خانم ها می باشد و چون با یک غربالگری ساده پاپ اسمیر می توان از این بیماری جلوگیری کرد به همین دلیل همیشه باید زیر نظر پزشک متخصص و متبحر باشید و دوره های غربالگری را مرتبا انجام دهید. درمان خود را باید در مرکزی که دستگاه های پیشرفته و ستینگ علمی و درمانی خوبی دارند انجام دهید تا خیالتان راحت باشد که بررسی های لازم برای شما انجام می شود و شما به طور ناگهانی به سرطان دهانه رحم مبتلا نخواهید شد.
ناحیه تناسلی خانم ها یکی از حساس ترین و پیچیده ترین اندام در زنان محسوب می شود به همین دلیل رسیدگی به آن و چکاپ کامل از سن 21 سالگی به بعد توصیه می شود زیرا با این کار می توانید از سلامت خود مطمئن بوده و با خیال راحت رابطه سالمی داشته باشید.
کلینیک زنان و زایمان دکتر ما با بهره مندی از حاذق ترین پزشکان متخصص زنان و زایمان در امر زگیل تناسلی یا انواع سرطان های عنق رحم و هر موضوعی که مربوط به اندام تناسلی می باشد می توانند شما را راهنمایی کرده و تحت درمان قرار دهند.