لخته خون در پریودی

بانوان در دوران پریود خود گاهی با لخته خون یا خونریزی شدید مواجه می‌شوند که برای آنها نگران کننده خواهد بود. دفع لخته خون در پریودی اغلب طبیعی بوده و مکانسیم بدن برای توقف خونریزی است، با این حال در صورتی که به صورت مکرر اتفاق بیفتد می‌تواند نشان از بیماری‌های زمینه‌ای باشد و نگران کننده خواهد بود. دفع لخته خون در پریودی که ناشی از بیماری‌های دیگر باشد، در صورت عدم پیگیری فرد را با مشکلات حادتری مواجه خواهد کرد. بدیهی است به منظور پیشگیری از اتفاقات ناگوار بعدی جهت بررسی بیشتر به یک متخصص زنان مجرب مراجعه نمایید. مرکز تخصصی ما با بهره مندی از خدماتی بی نظیر زیر نظر بهترین و زبده‌ترین پزشکان زنان و زایمان، در خدمت شما بانوان عزیز می‌باشد. هدف ما حفظ سلامت بانوان در جامعه است و می‌کوشیم این مهم را در جامعه عملی کنیم. در صورت دفع لخته خون در دوران پریود خود می‌توانید جهت بررسی بیشتر به مجموعه تخصصی ما مراجعه نمایید.

لخته خون در پریودی

 

آیا دفع لخته خون در پریودی طبیعی است؟

دفع لخته خون در پریودی می‌تواند طبیعی باشد. میزان، طول و دفعات خونریزی دوران پریود از ماهی به ماه دیگر و از زنی به زن دیگر متفاوت است. با این حال، دفع لخته‌های بزرگ خون ممکن است نشانه‌ای از وجود یک اشکال باشد. اگر پریودهای شما شدید‌تر از حد معمول باشد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پزشک ممکن است برای بررسی بیماریی چون کم خونی که می‌تواند احساس ضعف یا خستگی در شما ایجاد کند، انجام آزمایش خون را توصیه کند. حتی ممکن است برای فرد سونوگرافی از لگن تجویز شود. گاهی پزشکان برای کمک به تنظیم خونریزی زیاد برای فرد داروهای هورمونی تجویز می‌کنند.

دفع لخته خون در پریودی (لخته‌های طبیعی یا غیرطبیعی)

خصوصیات لخته‌های طبیعی خون در پریود:
– کوچک‌تر از یک سکه 2 ریالی هستند
– فقط گاهی اوقات و معمولاً در آغاز چرخه قاعدگی رخ می‌دهند
– به رنگ قرمز روشن یا تیره به نظر می‌رسند
لخته‌های غیرطبیعی خون در پریود:
– بزرگتر از یک سکه 2 ریالی هستند
– و دفع این لخته‌ها بیشتر از حد معمول است
چنانچه خونریزی پریودی شدید و یا دفع لخته خون بزرگتر از حد معمول را در پریود خود تجربه می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید.

اصلی‌ترین دلایل وجود لخته خون در پریودی چیست؟

 

عوامل جسمی و هورمونی می‌تواند بر سیکل پریودی شما تأثیر بگذارد و باعث ایجاد خونریزی‌های شدید شود. خونریزی‌های شدید احتمال ابتلا به لخته خون در پریودی را افزایش می‌دهد.
انسداد رحم: بیماری‌هایی که منجر به بزرگ شدن یا تحت فشار قرار دادن رحم می‌شوند، می‌تواند فشار بیشتری به دیواره رحم وارد کند. همین مسئله می‌تواند خونریزی پریودی و وجود لخته‌ها را افزایش دهد. افزون بر این انسداد می‌تواند منجر به ایجاد اختلال در انقباض رحم شود. وقتی رحم به درستی منقبض نشده باشد، خون می‌تواند درون گودی حفره رحم جمع شده و لخته شود و به صورت لخته‌هایی درآید که بعداً دفع می‌شوند.
انسداد رحم می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:
– فیبروم
– آندومتریوز
– آدنومیوز
– تومورهای سرطانی

برای لخته خون در پریودی چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

افرادی که خونریزی پریودی بسیار شدیدی را تجربه می‌کنند یا لخته خونی بزرگ‌تر از سکه 2 ریالی دارند، در شرایطی که علائم و نشانه‌های خطرناک بیماری‌هایی که در بالا به آنها اشاره شده را داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند.
مواردی که زنگ خطر مراجعه به پزشک هستند شامل:
– خونریزی زیاد و شدید و ادامه دار ( بیش از هفت روز)
– لخته‌های خونی بزرگ و زیاد
– درد شدید شکمی همراه با حالت تهوع یا استفراغ
– خونریزی یا لکه بینی و لخته خون در دوران بارداری

منظور از خونریزی شدید چیست؟

فردی که خونریزی پریودی شدیدی دارد ممکن است در دوره‌ای از پریود خود هر دو ساعت یکبار و بیش از 2 بار مجبور به تعویض پد، تامپون یا کاپ قاعدگی خود باشد. حتی این افراد ممکن است مجبور به استفاده همزمان دو پد باشند و احتمالاً به دلیل خونریزی پریودی فعالیت‌های روزمره را از دست بدهند.

عوارض لخته شدن خون در دوران پریود

یکی از عوارض عمده خونریزی شدید پریودی، کم خونی ناشی از فقر آهن است. افرادی که خونریزی شدیدی در دوران پریودی دارند بیشتر در معرض خطر کم خونی فقر آهن هستند.
کم خونی زمانی اتفاق می‌افتد که تعداد گلبول‌های قرمز خون در بدن کمتر از حد معمول باشد. سطح پایین آهن می‌تواند باعث این امر شود چرا که بدن برای ساختن سلول‌های خونی سالم جدید به آهن نیاز دارد. علائم شامل:
– خستگی
– ضعف
– رنگ پریدگی
– تنگی نفس
– درد قفسه سینه

لخته خون پریودی چگونه است؟

لخته‌های خون در دوران پریودی شبیه تکه‌های میوه قرمز له شده هستند. رنگ این لخته‌ها می‌تواند قرمز روشن یا سرخ مایل به قرمز باشند و ممکن است از نظر اندازه متفاوت باشند. این لخته‌های خون معمولاً با خون مایع مخلوط می‌شوند. هرچه خون در داخل رحم بیشتر باقی بماند، رنگ آن تیره‌تر و احتمال تشکیل لخته بیشتر می‌شود.

علت ایجاد لخته‌های خون بزرگ در پریود چیست؟

متأسفانه، بدون تشخیص پزشکی مناسب، نمی‌توان به طور دقیق دلیل ایجاد لخته‌های بزرگ خون را تعیین کرد. با این حال، همانطور که در بالا اشاره شد، طیف وسیعی از بیماری‌های زمینه‌ای می‌تواند مسئول این علامت ناخوشایند – و گاهی اوقات نگران کننده باشد.
بهترین راه برای کشف آنچه در شرایط فردی شما اتفاق می‌افتد ، دریافت تشخیص پزشکی مناسب از یک متخصص زنان و زایمان است. هنگامی که علت اصلی لخته خون در دوران پریود را فهمیدید، می‌توانید به دنبال درمان مناسب باشید.

علل لختگی خون در دوران پریود چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تعیین علت اصلی لخته شدن خون در دوران پریود، پزشک احتمالاً از شما درباره مواردی که پریود را تحت تأثیر قرار می دهد، سوال خواهد کرد. به عنوان مثال، ممکن است از شما سوال کنند که آیا قبلاً جراحی لگن داشته‌اید، از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده کرده‌اید یا تاکنون باردار بوده‌اید یا خیر. آنها همچنین رحم شما را بررسی می‌کنند.
علاوه بر این، پزشک ممکن است از آزمایش خون برای یافتن عدم تعادل هورمونی استفاده کند. برای بررسی فیبروم ، آندومتریوز یا سایر انسداد‌ها می‌توان از آزمایشات تصویربرداری مانند MRI یا سونوگرافی استفاده کرد.

نقش فیبروم یا پولیپ در تشکیل لخته خون در پریودی

فیبروم‌ها یا پولیپ‌ها (نوعی فیبروم) به طور معمول تومورهای غیرسرطانی و عضلانی هستند که در دیواره رحم رشد می‌کنند. علاوه بر خونریزی شدید دوران پریود، آنها همچنین می‌توانند باعث شرایط ذیل شوند:
– خونریزی نامنظم قاعدگی
– درد کمر
– درد حین رابطه جنسی
– شکم برجسته
– مشکلات باروری
نزدیک به 80 درصد زنان تا 50 سالگی دچار فیبروم می‌شوند. علت آن ناشناخته است، با این حال ژنتیک و هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون احتمالاً در پیشرفت آنها نقش دارند. بنابراین یکی از علل وجود لخته خون در پریودی فیبروم است.

نقش آندومتریوز در تشکیل لخته خون در پریودی

آندومتریوز بیماری است که در آن بافت داخلی رحم در خارج از رحم و در دستگاه تولیدمثل رشد می‌کند. این بیماری در طول دوره پریودی فرد می‌تواند باعث ایجاد موارد ذیل شود:
– پریود و گرفتگی دردناک
– حالت تهوع، استفراغ و اسهال در طول دوره پریودی
– ناراحتی در حین رابطه جنسی
– ناباروری
– درد لگن
– خونریزی غیرطبیعی، شامل لخته‌‌ خون در پریودی و غیره
علت دقیق آندومتریوز مشخص نیست، اگرچه تصور می‌شود وراثت ، هورمون ها و جراحی‌های قبلی لگن در این امر نقش دارند.

نقش آدنومیوز در تشکیل لخته خون در پریودی

آدنومیوز زمانی اتفاق می‌افتد که بافت داخلی رحم، به دلایل نامعلوم، داخل دیواره رحم رشد کند. این بیماری باعث بزرگ شدن و ضخیم شدن رحم می‌شود.
علاوه بر خونریزی طولانی مدت و شدید، این بیماری شایع می‌تواند باعث رشد رحم دو تا سه برابر اندازه طبیعی خود شود.

نقش سرطان در تشکیل لخته خون در دوران پریودی

اگرچه نادر است، اما تومورهای سرطانی رحم و دهانه رحم می‌توانند منجر به خونریزی شدید پریودی و ایجاد لخته خون در پریودی شوند.

نقش عدم تعادل هورمونی در تشکیل لخته خون در دوران پریودی

بافت داخلی رحم برای رشد و ضخیم شدن مناسب، به تعادل استروژن و پروژسترون متکی است. اگر میزان یکی از این دو هورمون خیلی زیاد یا کم باشد ، ممکن است فرد خونریزی پریودی شدیدی را تجربه کند.
برخی از علل ایجاد کننده عدم تعادل هورمونی عبارتند از:
– دوران پیش از یائسگی
– یائسگی
– فشار
– افزایش یا کاهش وزن قابل توجه
علامت اصلی عدم تعادل هورمونی قاعدگی نامنظم است. به عنوان مثال، دوره های قاعدگی شما ممکن است دیرتر یا بیشتر از حد معمول باشد یا کاملاً آنها را از دست دهید.
نقش سقط جنین در تشکیل لخته خون در دوران پریودی
طبق مطالعات صورت گرفته، نیمی از حاملگی‌ها دچار سقط می‌شوند. بسیاری از این سقط‌های جنین قبل از اینکه زنی حتی بداند که باردار است، اتفاق می‌افتد.
وقتی جنینی در اوایل دوران بارداری سقط می‌شود، می‌تواند منجر به خونریزی شدید، گرفتگی عضلات و لخته شدن خون شود.

نقش سندروم تخمدان پلی کیستیک در تشکیل لخته خون در دوران پریودی

از جمله شایع‌ترین مشکلات بانوان سندروم تخمدان پلی کیستیک است که با برهم زدن تعادل هورمون‌های استروژن و پروژسترون به خونریزی شدید و غیرعادی و ایجاد لخته خون در پریودی منتهی می‌شود.
نقش اختلالات خونریزی دهنده در خونریزی شدید و تشکیل لخته خون
ممکن است برخی از اختلالات خونریزی دهنده مسئول خونریزی شدید در دوران پریود باشند، چرا که می‌توانند پروتئین‌های انعقادی مورد نیاز مخاط رحم را برای جلوگیری از خونریزی دوران پریود تحت تأثیر قرار دهند. اختلالاتی مانند اختلال عملکرد پلاکت یا بیماری فون ویلبراند (VWD) ممکن است باعث خونریزی شدید و غیرطبیعی شود.

سخن پایانی

وجود لخته خون در پریودی همانقدر که طبیعی است ممکن است خطرناک باشد و نشان‌دهنده وجود بیماری زمینه‌ای دیگر است. هر زمان که متوجه وجود لخته‌های غیرطبیعی و مکرر در دوران پریود خود شدید برای بررسی بیشتر و اطمینان از عدم وجود مشکلی حاد در اسرع وقت به پزشک متخصص زنان مراجعه نماید. مرکز تخصصی ما با همکاری با پزشکان متخصص و نیروهای مجرب آماده خدمت‌رسانی به شما سروران گرامی است.