برخی داروها میتوانند پریود را متوقف کنند. سوال آن است که چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشوند. بنابراین ضروری است بدانیم علاوه بر قرصهای هورمونی که خودخواسته برای تاخیر پریود مصرف میشوند. داروهای تعویق پریود عموماً هورمونی بوده و میتوانند بر ابعاد مختلف زندگی بانوان از جمله دستگاه تناسلی، گوارش، مسائل روانشناسی و اختلالات خونی تاثیر بگذارند و بواسطه حساسیت بالای آن، هر گونه اقدام برای تعویق پریود باید تحت نظارت پزشک متخصص باشد. این داروها عموماً بر اساس شرایط سلامت فردی و هورمونی تجویز میشوند تا تاثیر منفی نداشته باشند. به عنوان مثال افراد دارای مشکلات هورمونی، تخمدان، فیبروم، آندرومتریوز میتوانند تحت تاثیر قرصهای هورمونی قرار گیرند. مرکز فوق تخصصی ما بواسطه همکاری با گروهی از بهترین متخصصان آماده است تا با ارائه مشاورههای تخصصی به بانوان در راستای سلامت این گروه از جامعه تلاش نماید.
فهرست مطالب
- چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشوند؟
- قرص ضد بارداری و داروهای هورمونی
- مکانیسم عملکرد قرصهای ضد بارداری ترکیبی چگونه است؟
- مکانیسم عمل قرص ضد بارداری حاوی پروژسترون چگونه است؟
- نحوه عقب انداختن پریود با مصرف قرص LD
- تفاوت بین مصرف قرصهای ضد بارداری بدون وقفه و قرصهای درازمدت
- انواع قرصهای ضد بارداری هورمونی
- تعویق پریود بدون استفاده از قرصهای ضد بارداری
- داروهایی که به شکل ناخواسته سیکل پریودی را به تعویق میاندازند
- به تعویق انداختن پریود چه فوایدی دارد؟
- آیا به تعویق انداختن پریود برای همه خانمها بیخطر است؟
- تاخیر در پروسه طبیعی پریود فرد چه اشکالی دارد؟
- در خصوص خونریزی در فواصل پریود چه کاری میتوان انجام داد؟
- سخن پایانی
چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشوند؟
مصرف برخی داروها میتوانند تاثیر منفی بر سیکل پریودی فرد بگذارند و باعث عقب افتادن پریودی در زمان طبیعی آن فرد شوند. آگاهی از اینکه چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشوند میتواند به افرد کمک کند تا با مشاوره با پزشک متخصص زنان خود این مشکل را برطرف سازند، چرا که منظم بودن سیکل پریودی علاوه بر سلامت جنسی و جسمی فرد در سلامت روحی وی نیز موثر خواهد بود.
چنانچه مایلید پریود کمتری داشته باشید میتوانید از روشهای سنتی از جمله قرصهای ضد بارداری و هورمونی، برچسب ضد بارداری و حلقه واژن استفاده کنید.
قرص ضد بارداری و داروهای هورمونی
متداولترین شیوه تعویق در پریود مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی است. برخی از داروهای هورمونی و قرصهای ضد بارداری به دلیل داشتن مواد موثر در سرکوب قدرت باروری و خاصیت کنترل دورههای پریود میتوانند شروع مجدد خونریزی طبیعی پریودی را در افراد مصرف کننده به تاخیر انداخته و منجر به توقف پریود در فرد شوند. البته دلیل اصلی مصرف داروهای هورمونی و قرص ضد بارداری اغلب کنترل پریود است و تمامی این قرصها منجر به تاخیر در پریود نمیشوند. قرصهای ضد بارداری موجود در بازار در قالب دو نوع ترکیبی (حاوی ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون) و فقط استروژن هستند.
مکانیسم عملکرد قرصهای ضد بارداری ترکیبی چگونه است؟
به بیانی ساده قرصهای ضد بارداری ترکیبی با تقلید از چرخهی پریود زنان ساخته شدهاند. این قرصها شامل یک بستهی ۲۸ تایی حاوی ۲۱ قرص فعال و ۷ قرص غیر فعال است. با مصرف قرصهای فعال، باروری فرد سرکوب میشود و با مصرف ۷ قرص غیرفعال پروسه خونریزی فرد آغاز میشود. برندهای مختلف قرصهای ضد بارداری موجود در بازار ایران شامل قرص ال دی، قرص روکین، دروسبلا، قرص یاسمین، قرص سیپروترون کمپاند، یاز، دوفاستون و…. است.
مکانیسم عمل قرص ضد بارداری حاوی پروژسترون چگونه است؟
زمانی که مصرف یک بسته از قرصهای حاوی پروژسترون به اتمام رسید میتوانید مصرف بسته بعدی را در روز آینده آغاز کنید. با مصرف قرصهای ضد بارداری حاوی پروژسترون ممکن است پریود در هفته چهارم ایجاد شود یا احتمال دارد اصلاً پریودی رخ ندهد و یا حتی ممکن است در طول دوره لکه بینیهایی ایجاد شود، تاثیر دیگری که این قرص دارد ایجاد پریودهای سبکتر یا سنگینتر است. در هر حال نباید مصرف قرصهای ضد بارداری حاوی پروژسترون متوقف شود.
نحوه عقب انداختن پریود با مصرف قرص LD
از روز ۵ تا ۷ دوره پریود خود مصرف قرص LD را شروع کنید. در حالت عادی (پریود نبودن) پس از مصرف ۲۱ قرص، به منظور شروع خونریزی مصرف قرص باید قطع شود و در صورتی که قصد به تعویق انداختن خونریزی را داشته باشید، مصرف قرص باید تا آن زمان ادامه داشته باشد. زمانی که مصرف قرص را قطع کنید طی یک تا دو روز خونریزی شروع خواهد شد.
اما در صورت پریود بودن فرد، چنانچه در روزهای ابتدایی دوره پریود قصد به تعویق انداختن پریود خود را دارد، باید روزی یک قرص مصرف کرده و چنانچه لکه بینی پیدا کرد تعداد قرصها را به روزی دو عدد افزایش دهد تا لکه بینی تمام شود، پس از پایان لکه بینی تا زمانی که میخواهد خونریزی به تعویق بیفید مجدداً روزی یک قرص مصرف کند.
چنانچه فرد در روزهای پایانی دوره پریود خود هست، از آنجا که احتمال لکه بینی بالاتر میرود، بهتر است از همان روز نخست، روزی ۲ قرص مصرف کرده و پس از اتمام لکه بینی آن را به روزی یک قرص کاهش دهد. در این حالت فرد باید تا زمانی که میخواهد خونریزی به تعویق بیفتد، مصرف قرص را ادامه بدهد.
تفاوت بین مصرف قرصهای ضد بارداری بدون وقفه و قرصهای درازمدت
اما بحث دیگر تفاوت این داروها با هم است. به طور کلی، دو روش برای استفاده از قرص ضد بارداری هورمونی به منظور کاهش تعداد پریود وجود دارد. مصرف قرصهای ضد بارداری بدون وقفه، زمانی است که هورمونهای فعال را به مدت یک سال یا بیشتر به طور مداوم و بدون وقفه مصرف میکنید. از آنجا که مصرف هورمونهای فعال را متوقف نمیکنید، خونریزی ندارید.
مصرف قرصهای ضد بارداری در دراز مدت، زمانی است که مدت زمان مصرف هورمونهای فعال را به بیش از 21 روز معمول افزایش دهید. اما در طول سال، به طور دورهای مصرف هورمونها متوقف میکنید، و در طی آن خونریزی را تجربه میکنید.
انواع قرصهای ضد بارداری هورمونی
از انواع مختلفی از قرصهای ضد بارداری هورمونی میتوان برای کاهش تعداد پریود استفاده کرد. بهترین روش برای هر فرد به اهداف و ترجیحات وی بستگی دارد – به عنوان مثال، اینکه آیا فرد خواهان تعداد پریود کمتر است یا اصلاً نمیخواهد پریود شود و اینکه آیا فرد هدفی کوتاه مدت یا طولانی مدت دارد و در نهایت به سلامت کلی وی بستگی دارد. در مورد گزینههای مختلف با پزشک خود صحبت کنید.
تعویق پریود بدون استفاده از قرصهای ضد بارداری
شاید شخصی برای تاخیر در پروسه پریود خود نتواند از قرصهای ضد بارداری استفاده کند. چنانچه بنا به هر دلیلی تمایلی به مصرف قرص ضد بارداری ندارید و قصد دارید پریود خود را به تاخیر بیاندازید میتوانید با مراجعه به پزشک عمومی یا زنان و یا ماما از وی درخواست کنید تا برایتان دارویی به نام نورتیسترون را تجویز کنند. به طور معمول این دارو تنها میتواند 17 روز پریود را به تاخیر بیاندازد و معمولاً روزانه ۳ قرص نورتیسترون تجویز میشود که ۳ تا ۴ روز قبل از شروع پریود باید مصرفشان آغاز گردد و میتوانید مصرف آن را تا 20 روز ادامه دهید. پس از قطع مصرف قرص به فاصله دو تا سه روز خونریزی فرد شروع میشود. این قرص حاوی پروژسترون است و با مصرف آن به صورت مصنوعی سطح پروژسترون طبیعی بالا رفته و از فرو ریختن پوشش رحم جلوگیری میکند. استفاده از این دارو به منزله پیشگیری از بارداری نمیباشد، بنابراین شما با وجود مصرف آن هنوز هم ممکن است باردار شوید.
داروهایی که به شکل ناخواسته سیکل پریودی را به تعویق میاندازند
افزون بر داروهای هورمونی و ضدبارداری که عموماً به شکل خودخواسته روی سیکل پریودی افراد تاثیر خواهند گذاشت، برخی داروهای دیگر از جمله داروهای ضد افسردگی و داروهای بیماران روحی و روانی، داروهای شیمی درمانی، داروی مخصوص صرع، داروی تیروئید، داروهای کنترل قند خون و داروهای معده و روده از شایعترین داروهایی هستند که منجر به عقب افتادن ناخواسته پریود در بانوان میشوند و سیکل طبیعی پریود را تحت تاثیر قرار میدهند.
داروهای کنترل قند خون: داروهای مرتبط با دیابت از جمله متفورمین که برای کاهش قند خون مصرف میشوند، میتواند سیکل قاعدگی را با تاخیر مواجه کند.
داروهای تیروئید: مصرف داروهای مربوط به بیماری تیروئید از جمله لووتیروکسین می تواند با تغییر سیکل پریودی آن را به تاخیر بیاندازد.
داروهای ضد افسردگی: مصرف برخی داروهای ضدافسردگی از جمله ایمی پرامین، آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین و سرترالین با تاثیر منفی بر سیکل پریودی و خونریزی فرد قادرند آن را به تاخیر بیاندازند.
داروهای مرتبط با شیمی درمانی: مصرف داروهای مربوط به شیمی درمانی میتواند منجر به تعویق پریود در فرد شوند و در افراد بالای 40 سال قطع مصرف دارو نیز کمکی به فرآیند طبیعی پریودی در فرد نخواهد کرد و به احتمال بسیار فرد تا ابد پریود نخواهد شد.
داروهای ضد تشنج و صرع: داروهایی که از تشنج پیشگیری میکنند و داروهای صرع هم در تاخیر سیکل پریودی بانوان موثرند.
چنانچه هر یک از این داروها را مصرف میکنید و دچار توقف ناخواسته سیکل پریودی یا تاخیر در آن شدید با پزشک متخصص خود مشورت کنید و از هر گونه اقدام خودسرانه اجتناب نمایید.
به تعویق انداختن پریود چه فوایدی دارد؟
به تعویق انداختن پریود میتواند به فرد در مدیریت علائم مختلف پریود کمک کند. اگر فرد شرایط زیر را داشته باشد تاخیر در فرآیند پریود ارزش بررسی را دارد:
– یک ناتوانی جسمی یا ذهنی که استفاده از نوار بهداشتی یا تامپون را برای فرد دشوار میکند
– بیماری مانند آندومتریوز یا کم خونی که با پریود بدتر میشود
– حساسیت به لمس سینه، نفخ یا تغییرات خلقی طی 7 تا 10 روز قبل از پریود
– داشتن سردرد یا سایر علائم پریودی در طول هفتهای که از قرصهای ضد بارداری غیرفعال استفاده میکنید
– پریودهای شدید، طولانی، مکرر یا دردناک
علاوه بر این موارد، گاهی خونریزی ناشی از پریود صرفاً برای بیمار ناخوشایند است و ممکن است فرد بخواهد پریود خود را به بعد از یک امتحان مهم، یک رویداد ورزشی، تعطیلات یا یک مراسم خاص مانند عروسی یا ماه عسل موکول کند.
آیا به تعویق انداختن پریود برای همه خانمها بیخطر است؟
چنانچه پزشک شما بگوید که استفاده از قرص ضد بارداری هورمونی برای شما مناسب است، احتمالاً استفاده از آنها برای به تأخیر انداختن پریود نیز امن خواهد بود. به تأخیر انداختن پریود همچنان بحث برانگیز است. حتي پزشكاني كه از اين گزينه حمايت ميكنند نیز ممکن است تا زمانی که خودتان این موضوع را مطرح نكنيد، به آن اشارهای نکنند. اگر قصد دارید پریود خود را به تأخیر بیندازید، بهتر است از پزشک خود بپرسید کدام گزینه ممکن است برای شما مفید باشد.
تاخیر در پروسه طبیعی پریود فرد چه اشکالی دارد؟
خونریزی در فواصل پریود – به عبارتی خونریزی یا لکه بینی بین دورههای پریود فرد- معمولاً هنگام استفاده از قرصهای ضد بارداری هورمونی برای به تأخیر انداختن یا جلوگیری از پریود، به ویژه در چند ماه اول شایع است. خونریزی در فواصل پریود فرد معمولاً با گذشت زمان کاهش مییابد، چرا که بدن فرد به تدریج با شرایط جدید سازگار میشود.
یکی دیگر از اشکالات تأخیر منظم دورههای پریود، این است که تشخیص باردار بودن فرد مشکلتر خواهد شد. چنانچه دچار حالت تهوع صبحگاهی، حساسیت به لمس سینه یا خستگی غیرمعمول هستید، یک تست بارداری انجام دهید یا با پزشک خود مشورت کنید.
در خصوص خونریزی در فواصل پریود چه کاری میتوان انجام داد؟
خونریزی در فواصل پریود معمولاً با گذشت زمان کاهش مییابد، اما در این بین مواردی وجود دارد که میتوانید انجام دهید:
طبق برنامه پیش بروید: فراموش کردن یک قرص، فراموش کردن جایگزینی حلقه واژن یا برنامه ریزی دیرهنگام برای تزریق DMPA ، خونریزی بین فواصل را بیشتر میکند.
ثبت خونریزی بین فواصل در یک تقویم یا دفتر خاطرات: به طور معمول، ردیابی دقیق به شما این اطمینان را خوهد داد که آیا خونریزیهای بین فواصل شما در حال کاهش هستند یا خیر.
طبق تجویز قرصهای ضد بارداری خود را مصرف کنید: چنانچه سعی نکنید پریود خود را با از قلم انداختن هفتههای غیرفعال به تأخیر بیندازید، خونریزی بین فواصل پریودی کمتری را خواهید داشت.
چنانچه سیگار میکشید، از پزشک بخواهید در ترک سیگار به شما کمک کند: زنانی که سیگار میکشند بیشتر از زنان غیر سیگاری در معرض ابتلا به خونریزی در فواصل پریود خواهند بود.
چنانچه از قرصهای ضد بارداری ترکیبی استروژن-پروژسترون یا حلقه واژن استفاده میکنید، فراهم آوردن گاه به گاه روزهای بدون هورمون ممکن است به کنترل خونریزیهای بدون برنامه کمک کند. تا زمانی که حداقل به مدت 21 تا 30 روز قرصهای هورمونی فعال مصرف کردهاید، میتوانید هر زمان که خونریزی بین فواصل پریود مشکلی ایجاد کرد، قرص را قطع کنید یا حلقه را بردارید. بعد از سپری کردن سه یا چهار روز بدون هورمون، میتوانید مصرف قرصهای خود را مجدداً شروع کنید یا حلقه را دوباره سرجای خود قرار دهید. با گذشت زمان، تعداد دفعات خونریزی بین فواصل باید فاصله داشته و در نهایت متوقف شوند.
سخن پایانی
شاید بدانید که بهترین و مطمئنترین روش برای تعویق در دورههای پریودی بانوان مصرف داروهای هورمونی است. چنانچه به هر دلیلی قصد دارید در دورههای پریود خود وقفه ایجاد کنید حتما با یک پزشک متخصص زنان یا ماما در خصوص اینکه چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشوند، مشورت کنید. در مصرف قرصهای ضد بارداری ترکیبی شما میتوانید با مصرف پشت سر هم دو بسته پریود خود را به تاخیر بیاندازید اما در خصوص قرصهای حاوی پروژسترون نمیتوان دو بسته را پشت هم مصرف کرد تا پریود به تعویق بیافتد. کلینیک ما با داشتن کادری مجرب در حوزه زنان میتواند به شما در انتخاب روشی مطمئن برای تعویق پریود کمک کند.