پریود چیست؟ یا قاعدگی یا عادت ماهیانه خونریزی به دلیل ریزش دیواره داخلی رحم است که در صورت باردار نشدن تقریباً هر ماه یکبار اتفاق می افتد . پریود یکی از نشانه های بلوغ در دختران است که بدن آن ها را برای حاملگی آماده میکند. تغیرات هورمونی باعث ضخیم شدن دیواره رحم می شود و در صورت انجام لقاح و محیط مناسب برای رشد تخمک حاملگی صورت میگیرد. اگر حاملگی صورت نگیرد دیواره رحم ریزش پیدا میکند و منجر به خروج خون از واژن میشود که به آن خونریزی ماهیانه یا پریود گفته میشود. این دوره ها می تواند سبک یا سنگین باشند و خون از قرمز روشن تا قهوه ای تیره متغیر است. همچنین ممکن است لخته های کوچک را مشاهده کنید. از روز اول پریودی تا اولین روز پریودی ماه بعد چرخه قاعدگی گفته میشود که این چرخه به طور متوسط 28 روز است که می تواند از 21 روز تا حدود 35 روز متغیر باشد .
فهرست مطالب
پریود چیست؟ و از چه سنی شروع می شود؟
میانگین سنی اولین پریودی برای دختران سن 12 سال است ، اما دامنه سنی بین 8 تا 15 سالگی متغیر است که این سنین هم برای پریودی طبیعی است . زنان معمولاً تا حدود 45 تا 55 سالگی پریود می شوند.
علاوه بر سن نشانه های دیگری بیانگر نزدیک شدن به اولین پریودی در دختران است . اغلب چند سال قبل از شروع اولین قاعدگی، پستانها و موهای زائد بدن دختر رشد میکنند که میتواند جزو علائم شروع پریودی باشد.
علائم پریود چیست؟
برخی از خانمها علائمی دارند که در طی پریود یا قبل از آن رخ میدهد که این علائم به سندروم پیش از قاعدگی (PMS) معروف هستند. این علائم می تواند شامل مورد های زیر باشد :
• درد شکم
• نفخ شکم
• احساس درد در سینه ها
• کمر درد
• یبوست یا اسهال
• جوش صورت
• تغیرات خلقی
• بیش از حد احساساتی شدن
• خستگی
• سردرد
• تغییر در اشتها و پرخوری
• اضطراب و افسردگی
چرخه پریود چیست؟
مراحل چرخه پریودی با تغیرات هورمونی در بدن آغاز می شود. غده هیپوفیز در مغز و تخمدان ها در دستگاه تولید مثل زنان در برخی از زمان های چرخه قاعدگی هورمون های خاصی را تولید و آزاد می کنند که باعث واکنش های خاصی در اندام های دستگاه تولید مثل می شود. وقایع خاص که در طول چرخه قاعدگی رخ می دهد را می توان به شرح زیر توصیف کرد:
مرحله قاعدگی: این مرحله که به طور معمول از روز یک تا پنج ادامه دارد ، زمانی است که در صورت عدم حاملگی ، پوشش رحم از طریق واژن خارج می شود. بیشتر خانم ها سه تا پنج روز خونریزی می کنند ، اما از دو روز تا هفت روز هم طبیعی است.
فاز فولیکولار: این مرحله به طور معمول از روزهای شش تا 14 می باشد. در این مدت ، سطح هورمون استروژن افزایش می یابد که باعث رشد و ضخیم شدن پوشش رحم (آندومتر) می شود. علاوه بر این ، هورمون دیگری – هورمون محرک فولیکول – باعث رشد فولیکول های تخمدان می شود. در طی روزهای 10 تا 14 ، یکی از فولیکول های در حال رشد ، تخمک کاملاً بالغ ایجاد می کند.
تخمک گذاری: این مرحله تقریباً در حدود روز 14 در یک چرخه قاعدگی 28 روزه رخ می دهد. افزایش ناگهانی هورمون دیگر – هورمون لوتئین ساز – باعث می شود تخمدان تخمک خود را آزاد کند. این واقعه تخمک گذاری نامیده می شود.
مرحله لوتئال: این مرحله از حدود روز 15 تا 28 ادامه دارد. پس از آزاد شدن تخمک از تخمدان ، مسیر آن از طریق لوله های رحمی به رحم آغاز می شود. سطح هورمون پروژسترون برای کمک به آماده سازی پوشش رحم برای بارداری افزایش می یابد. اگر تخمک توسط اسپرم بارور شود و خود را به دیواره رحم بچسباند ، زن باردار می شود. در صورت عدم حاملگی ، سطح استروژن و پروژسترون کاهش یافته و پوشش ضخیم شده رحم در دوره قاعدگی از بین می رود.
چه علائمی در پریود نیاز به مراجعه به پزشک دارد؟
• عدم شروع پریودی تا 16 سالگی
• 3 سال بعد از شروع رشد پستان پریودی رخ ندهد یا پستان ها تا 13 سالگی رشد نکنند.
• پریودی بیش از 90 روز رخ ندهد و متوقف شود
• دوره های پریودی شما بعد از داشتن دوره های منظم و ماهانه بسیار نامنظم شود.
• پریود شما بیشتر از هر 21 روز یا کمتر از هر 35 روز اتفاق می افتد.
• بیش از 7 روز خونریزی دارید.
• بیشتر از حد معمول خونریزی دارید یا هر 1 تا 2 ساعت بیش از 1 پد یا تامپون استفاده می کنید.
• شما بین پریود خونریزی می کنید.
• در دوران قاعدگی درد شدیدی دارید.
• بیش از 2 سال پریود شده اید و هنوز هم به طور منظم (تقریبا هر 4–5 هفته یک بار) پریود نمی شوید
• PMS شدید داشته باشید که مانع فعالیتهای روزمره شما شود
چگونه درد های پریودی را کاهش دهیم ؟
کنترل رژیم غذایی: در این دوره مصرف زیاد غذا های چرب و شیرین را کاهش دهیم
مصرف آب: روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشید
ماساژ درمانی : برای کنترل درد و کاهش زمان خونریزی مفید است
ورزش: یوگا باعث کاهش درد پریودی میشود
از مصرف سیگار و الکل خودداری کنیم
اگر درد شما شدید و آزار دهنده بود میتوانید از مسکن های بدون نسخه مثل داروهای استروئیدی غیر التهابی مثل ایبوپروفن ، آسپیرین ، ناپروکسن و …
چه زمانی پریود متوقف می شود؟
زنان معمولاً تا زمان یائسگی پریود می شوند. یائسگی در سنین 45 تا 55 سالگی اتفاق می افتد ، یائسگی به این معنی است که یک زن دیگر تخمک گذاری نمی کند یا پریود نمی شود و دیگر نمی تواند باردار شود. مانند قاعدگی ، یائسگی نیز ممکن است در زنان مختلف متفاوت باشد و این تغییرات ممکن است طی چندین سال اتفاق بیفتد.
طی چند سال اول پس از شروع قاعدگی ، چرخه های طولانی تر از حد معمول است. چرخه زن با افزایش سن کوتاه شده و منظم می شود. بیشتر اوقات ، دوره ها در بازه زمانی 21 تا 35 روز خواهند بود.
پریودی دوره های بارداری و غالباً در دوران شیردهی متوقف می شوند. برخی از خانم ها به دلیل بیماری طولانی مدت ، وزن کم بدن ، استرس ، ورزش های سنگین و مشکلات هورمونی ، مدتی پریود خود را متوقف می کنند. برخی از داروها مانند داروهای ضد بارداری ممکن است پریود شما را متوقف کنند. این می تواند برای برخی از زنان مفید باشد ، به خصوص اگر پریود آنها سنگین یا دردناک باشد. گاهی اوقات پس از قطع قرص یا سایر داروهای ضد بارداری ، ممکن است مدتی طول بکشد تا عادت ماهانه شما دوباره به حالت عادی برگردد. با رسیدن زنان به یائسگی ، دوره ها کاملاً متوقف می شوند .
مراقبت های دوره پریود چیست؟
رعایت بهداشت فردی در این دوران بسیار مهم است و رعایت نکردن موارد زیر ممکن است فرد را مستعد عفونت و عوارضی مانند نازایی در آینده کند . بنابراین توجه به نکات بهداشتی و رعایت آنها اهمیت ویژه ای دارد.
لباس زیر مناسب:
در این دوره بهتر است از لباسهای زیر نخی استفاده کنید و زود به زود آن را عوض کنید. لباس های از جنس نایلون باعث حساسیت و تعریق بیشتر میشود که یک محیط مرطوبی را ایجاد می کند و محیط را برای رشد میکروب ها مستعد میکند و منجر به عفونت میشود. به جای لباس زیر نایلونی، حتما چند لباس زیر نخی راحت که چسبان نباشند تهیه کنید و در ایام پریود از آن استفاده کنید.
تغذیه مناسب:
برای تقویت به خون سازی در این دوران از غذاهای مفیدی مانند شیر، گوشت، حبوبات، انواع سبزی، لبنیات و انواع میوههای تازه و… بیشتر استفاده کنید. توصیه می شودو برای به حداقل رساندن عارضه های دوران قاعدگی از رژیم غذایی حاوی ویتامین B6 و آهن مانند گوشت، ماهی، آجیل و غلات سبوسدار را استفاده کنید .
غذاهای سرشار از آهن عبارتند از: گوشت ها، تخم مرغ ، جگر، سبزی های که برگ تیره تری دارند ملنند جعفری و اسفناج ، حبوبات مانند لوبیا و عدس ، نخود ، نان ، آجیل، خشکبار های کمک کننده مثل انواع برگه، برگه هلو و آلو ، کشمش و انجیر خشک.
ویتامین ب6 در نان ها و بیسکویت های سبوس دار ، جوانه گندم ، مرغ، ماهی، جگر، میوه ها مثل موز، آب پرتقال، سیب، سبزیجات مثل هویج، گل کلم، گوجه فرنگی و در مغزها وجود دارد.
حمام کردن :
حمامکردن در دوران پریودی ضروری است . البته نباید در کف حمام بنشینید و تا جایی که ممکن است ایستاده حمام کنید تا بدن شما آلودگی به میکروب های کف حمام نشود و ه در این دوران به استخر یا دریا نروید .
نوار بهداشتی :
حتما نوار بهداشتی را زود به زود تعویض کنید. علاوه بر نوار بهداشتی میشود از تامپون هم استفاده کرد . تامپون یک وسیله پنبه ای است که خانم ها در واژن خود قرار می دهند. بیشتر تامپون ها با یک اپلیکاتور همراه هستند که تامپون را به جای خود هدایت می کند. تامپون خون را جذب می کند. بیش از 8 ساعت تامپون را استفاده نکنید زیرا این امر می تواند خطر ابتلا به عفونت جدی به نام سندرم شوک سمی را افزایش می دهد.
بهداشت ناحیه تناسلی :
در خانمها به علت نزدیک بودن مقعد و مجرای خروج ادرار به واژن ، امکان انتقال انواع میکروبها به دستگاه تناسلی وجود دارد، بنابراین برای پیشگیری از وقوع عفونت، باید ابتدا واژن یا قسمت جلویی دستگاه خارجی تناسلی را بشویید و سپس مقعد شسته شود .
سخن پایانی برای موضوع پریود چیست؟
پریود چیست؟ پریود یا قاعدگی یا عادت ماهیانه خونریزی به دلیل ریزش دیواره داخلی رحم است که در صورت باردار نشدن تقریباً هر ماه یکبار اتفاق می افتد .این دوره ها می تواند سبک یا سنگین باشند این چرخه به طور متوسط 28 روز است برخی از خانمها علائمی دارند که در طی پریود یا قبل از آن رخ میدهد که این علائم به سندروم پیش از قاعدگی (PMS) معروف هستند .زنان معمولاً تا زمان یائسگی پریود می شوند. یائسگی در سنین 45 تا 55 سالگی اتفاق می افتد. پریود شدن میتواند تغییراتی داشته باشد که نشان دهنده بیماری یا اختلالات مربوط به دستگاه تناسلی و هورمونی زنان باشد که این باعث میشود که شما همیشه به صورت دوره ای به پزشک زنان مراجعه کنید و از هرگونه تغییرات پریودتان مانند حجمش زمانش و یا نوع و فرکانسش پزشکتان را مطلع کنید که اگر مشکلی ایجاد شده باشد سریع تشخیص داده شود تا در اولین فرصت درمان شود تا مشکلات پیشروی نکنند و باعث عوارض ناگوار و درمان های سنگین و جراحی نشوند
خوشبختانه در کلینیک تخصصی ما تیمی از متخصصین بسیار باتجربه در این زمینه فعال هستند که میتوانند شما را به طور کامل ارزیابی کرده و از هر جهتی تحت نظر داشته باشند تا علت اصلی تشخیص داده شده و در صورت نیاز درمان شود. جهت مشاوره یا مراجعه به این کلینیک میتوانید از لینکهای موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید.تماس با مرکز تخصصی زنان و زایمان