قرص اورژانسی و پریود

پیشگیری از بارداری اورژانسی راهی برای جلوگیری از بارداری پس از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده است ، به این معنی که رابطه جنسی بدون پیشگیری از بارداری یا با استفاده از روش های پیشگیری از بارداری که موفقیت آمیز نبوده است ، انجام شده است. دو نوع اصلی پیشگیری از بارداری اورژانسی عبارتند از قرص های ضد بارداری اورژانسی (ECP) و دستگاه داخل رحمی مسی (IUD).قرص های اورژانسی ، شایع ترین روش اضطراری پیشگیری از بارداری هستند. قرص اورژانسی و پریود ممکن است با هم تداخل داشته باشند ، زیرا این قرص ها حاوی هورمون های جنسی هستند و ممکن است با سیکل جنسی شما تداخل داشته باشند. در ادامه بیشتر با ارتباط قرص اورژانسی و پریود آشنا می شویم.

شما می توانید برای آگاهی از تازه های درمان بیماری های ارتوپدی و دیدن فیلم ها و مطالب آموزشی ، از طریق آیکون های سمت چپ وارد صفحه اینستاگرام ما شده و سوالات خود را به طور مستقیم با پزشکان در میان بگذارید

قرص های اورژانسی چه ارتباطی با پریود دارند؟

پریود شدن پس از مصرف قرص های ضد بارداری اورژانسی نشانه این است که شما باردار نیستید. همچنین طبیعی است که قاعدگی شما سنگین تر یا سبک تر شود ، یا زودتر یا دیرتر از حد معمول بعد از مصرف این قرص ها پریود شوید. در واقع نامنظم شدن پریود یکی از عوارض این قرص هاست که البته می تواند به حالت اولیه بازگردد. علت بر هم خوردن نظم سیکل قاعدگی نیز ین است که این قرص ها ترکیبات هورمونی دارند. این هومون ها می تواندد بر سیکل قاعدگی تاثیر بگذارند.

انواع روش های اورژانسی پیشگیری از بارداری

پیشگیری از بارداری اورژانسی یکی از روش پیشگیری از بارداری است که می تواند از بارداری پس از رابطه جنسی محافظت نشده جلوگیری کند. اگر فکر می کنید ممکن است روش پیشگیری از بارداری شما شکست خورده باشد یا اصلا از آن استفاده نکرده اید و می خواهید از بارداری جلوگیری کنید ، پیشگیری از بارداری اورژانسی می تواند به شما کمک کند. دو نوع پیشگیری از بارداری اضطراری وجود دارد:

قرص های حاوی هورمون های جلوگیری از بارداری : قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری ، قرص های هورمونی هستند. آنها از سطوح بالای هورمون های موجود در قرص های ضد بارداری برای جلوگیری از بارداری استفاده می کنند. بسته به محصول ، باید ظرف سه یا پنج روز پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شوند. دو نوع مختلف قرص وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید. اولین مورد شامل لوونورژسترل است. شما می توانید این داروها را در اکثر داروخانه ها بدون نسخه خریداری کنید. در صورت استفاده صحیح آن ها می توانند شانس بارداری شما را 75 تا 89 درصد کاهش دهند.

دومین قرص هورمونی حاوی استات اولیپریستال است. برای دریافت آن به نسخه پزشک احتیاج دارید. این قرص با 85 درصد اثر دهی ، موثرترین نوع قرص محسوب می شود. همه این روش ها از بارداری جلوگیری می کنند. آنها حاملگی را قطع نمی کنند.

دستگاه داخل رحمی (IUD)

قرار دادن IUD مس می تواند به عنوان پیشگیری از بارداری اورژانسی و پیشگیری از بارداری تا 12-10 سال عمل کند. متخصص زنان ، می تواند IUD را برای فرد وارد کند. این دستگاه اگر به درستی به عنوان پیشگیری از بارداری اورژانسی استفاده شود ، می تواند شانس بارداری را تا 99.9 درصد کاهش دهد.

IUD مسی یک دستگاه کوچک بدون هورمون و به شکل T است که پزشک متخصص زنان در رحم شما قرار می دهد. این دستگاه می تواند به عنوان پیشگیری از بارداری اضطراری و همچنین محافظت طولانی مدت از بارداری عمل کند. برای پیشگیری از بارداری ، باید پزشک متخصص آن را در پنج روز پس از رابطه جنسی محافظت نشده داخل رحم فرد قرار دهد. پزشک شما می تواند آی یو دی را بعد از قاعدگی بعدی شما خارج کند ، یا می توانید آن را در محل خود بگذارید تا به عنوان کنترل طولانی مدت بارداری تا 10 سال استفاده شود. IUD مسی بسیار ایمن است. اما در موارد نادر ، می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. به عنوان مثال ، یک IUD می تواند دیواره رحم را در حین قرار دادن سوراخ کند. در نتیجه باید حتما به پزشک متخصص زنان مجرب مراجعه کنید. همچنین ، آی یو دی مسی خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را در سه هفته اول استفاده کمی افزایش می دهد. باز هم تاکید می شود که این خطرات نادر هستند. پزشک شما می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا مزایای قرار دادن IUD مس بر خطرات احتمالی بیشتر است یا خیر.

چه زمانی از قرص های اورژانسی استفاده می شود؟

شما می توانید از داروهای ضد بارداری اورژانسی برای جلوگیری از بارداری بعد از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده استفاده کنید ، یا اگر فکر می کنید ممکن است روش های جلوگیری از بارداری شما شکست خورده باشد. نمونه هایی از این شرایط عبارتند از:

  • کاندوم خراب شد که عملکرد خود را از دست داده است.
  • فراموش کرده اید که یک یا چند قرص پیشگیری از بارداری خود را استفاده کنید.
  • فکر می کنید ممکن است به دلیل دارو های دیگری که مصرف می کردید ، روش های جلوگیری از بارداری شما موثر واقع نشود.
  • داشتن رابطه جنسی محافظت نشده غیر منتظره
  • تجاوز جنسی

برای جلوگیری از بارداری ، باید بلافاصله بعد از رابطه جنسی از داروهای ضد بارداری اورژانسی استفاده کنید. بازه های زمانی خاصی که باید برای جلوگیری از بارداری استفاده شود بسته به نوع قرص متفاوت است.

اثرات جانبی قرص های اورژانسی

مانند هر روش درمانی دیگر ، ممکن است با خود فکر کنید که آیا پیشگیری از بارداری اورژانسی بی خطر است یا خیر. به طور کلی پیشگیری از بارداری های اورژانسی برای عموم مردم بسیار بی خطر تلقی می شود ، اما می تواند عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد. اکثر علائم نیز در عرض یک یا دو روز از بین می روند.عوارض جانبی شایع هر دو نوع قرص عبارتند از:

  • خونریزی یا لکه بینی بین پریودها
  • حالت تهوع
  • استفراغ یا اسهال
  • سینه های لطیف
  • احساس سبکی سر
  • سردرد
  • خستگی

اگر در عرض دو ساعت پس از مصرف قرص های اورژانسی استفراغ کردید ، باید یک مورد دیگر مصرف کنید.

بسیاری از زنان از IUD بدون عوارض جانبی یا بی ضرر استفاده می کنند. اما در موارد نادر ، خطرات و عوارضی وجود دارد. اما برخی از زنان در هنگام وارد کردن IUD احساس گرفتگی یا درد می کنند ، و برخی دیگر روز بعد احساس درد می کنند. عوارض جانبی جزئی IUD ، که می تواند بین سه تا شش ماه طول بکشد ، شامل موارد زیر است:

  • گرفتگی و کمر درد چند روز پس از قرار دادن IUD
  • لکه بینی بین دوره ها ماهانه
  • پریودهای شدید تر و درد های قاعدگی شدید
  • ابتلا به عفونت باکتریایی در طول یا بلافاصله پس از گذاشتن آن ، که نیاز به درمان با آنتی بیوتیک ها دارد.
  • سوراخ شدن مخاط رحم ، که نیاز به برداشتن جراحی دارد.
  • IUD می تواند از رحم خارج شود ، که در برابر بارداری محافظت نمی کند و نیاز به قرار دادن مجدد دارد

زنان مبتلا به IUD که باردار می شوند در معرض خطر بیشتری برای حاملگی خارج رحمی هستند. اگر فکر می کنید ممکن است بعد از گذاشتن آی یو دی باردار باشید ، بلافاصله برای ملاقات با پزشک خود وقت بگیرید. حاملگی خارج رحمی می تواند به فوریت های پزشکی تبدیل شود.

در صورت داشتن آی یو دی و موارد زیر باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • طول رشته IUD شما تغییر کرده باشد.
  • شما در تنفس مشکل دارید
  • شما دچار لرز یا تب شدید می شوید
  • درد یا خونریزی در حین رابطه جنسی پس از گذشت چند روز از جای گذاری آن را تجربه می کنید.
  • فکر می کنید ممکن است باردار باشید
  • احساس می کنید که آی یو دی از دهانه رحم عبور می کند.
  • دچار گرفتگی شدید شکم یا خونریزی شدید شده اید.

مراحل بعدی پس از جلوگیری از بارداری اورژانسی چیست؟

هنگامی که از روش های پیشگیری از بارداری اورژانسی استفاده کردید ، به استفاده از روش های پیشگیری و محافظت از بارداری ادامه دهید . برای جلوگیری از بارداری ، از روش های معمول پیشگیری از بارداری خود هنگام رابطه جنسی استفاده کنید. پیشگیری از بارداری اضطراری نباید به عنوان پیشگیری منظم از بارداری استفاده شود.

آزمایش بارداری بدهید. حدود یک ماه پس از مصرف داروهای ضد بارداری اورژانسی یا در صورت از دست دادن پریود ، آزمایش بارداری انجام دهید. اگر پریود شما دیر شده است و تست بارداری منفی است ، چند هفته دیگر صبر کنید و یک هفته دیگر به پیشگیری از بارداری ادامه دهید. پزشکان ممکن است از آزمایش ادرار و خون برای تعیین بارداری استفاده کنند ، زیرا گاهی اوقات می توانند بارداری را زودتر تشخیص دهند.

از نظر بیماریهای مقاربتی غربالگری شوید. اگر به طور بالقوه در معرض عفونت های که از راه جنسی منتقل می شوند ، قرار دارید ، برای تعیین زمان آزمایش ، به متخصص زنان.مراجعه کنید. پزشک معمولا سری کامل آزمایشات شامل آزمایش ترشحات واژن برای سوزاک ، کلامیدیا و تریکومونیازیس را تجویز خواهد کرد. همچنین آزمایش خون برای آزمایش HIV ، سفلیس و تبخال تناسلی نیز باید مورد آزمایش قرار گیرد. در برخی موارد ، پزشک توصیه می کند که بلافاصله آزمایش کنید ، و مجدداً در شش ماه دیگر مجددا HIV.را چک کنید.

در صورت عدم موفقیت در پیشگیری از بارداری چه باید کرد؟

در حالی که روش های پیشگیری اورژانسی ، دارای نرخ موفقیت بالایی هستند ، اما همچنان احتمال بارداری وجود دارد هر چند احتمال نادری است. اگر تست بارداری شما مثبت شد ، می توانید در مورد آنچه برای شما مناسب است با پزشک خود مشورت کنید. اگر تصمیم به حفظ حاملگی دارید ، پزشک می تواند مراقبت های دوران بارداری را برای شما تعیین کند. اگر بارداری ناخواسته است ، با پزشک خود مشورت کنید و در مورد گزینه های قانونی خود تحقیق کنید.

چه افرادی نباید از روش های پیشگیری اورژانسی استفاده کنند؟

برخی از زنان باید از استفاده از آی یو دی مسی خودداری کنند. به عنوان مثال ، زنان باردار نباید از آن استفاده کنند زیرا خطر عفونت را افزایش می دهد. IUD مس نیز باید توسط زنانی که دارای موارد زیر هستند اجتناب شود:

  • بیماری التهابی لگن
  • اندومتریت پس از بارداری یا سقط جنین
  • سرطان رحم
  • سرطان دهانه رحم
  • خونریزی تناسلی به دلایل نامعلوم
  • بیماری ویلسون
  • عفونت دهانه رحم

برخی از زنان همچنین باید ازقرص های اورژانسی استفاده کنند ، از جمله کسانی که به این قرص ها حساسیت دارند یا کسانی که از داروهای خاصی استفاده می کنند که ممکن است قرص های اورژانسی را کم اثر کند ، مانند باربیتورات ها. در ارتباط با داروهایی که مصرف می کنید حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید. اگر به نوزاد خود شیر می دهید ، حتما مورد را با متخصص زنان در میان بگذارید.

قرص های اورژانسی برای جلوگیری از بارداری است نه پایان آن. اثرات این قرص ها بر بارداری مشخص نیست ، بنابراین برای ایمنی ، اگر قبلاً باردار هستید ، نباید از آن استفاده کنید.

به نظر می رسد همه قرص های اورژانسی ، صرف نظر از نوع آن ، برای زنان دارای اضافه وزن کمتر موثر واقع می شوند. به همین دلیل ، بهترین انتخاب پیشگیری از بارداری اورژانسی برای زنان دارای اضافه وزن ، آی یو دی مسی است. اثر بخشی آی یو دی مسی به عنوان پیشگیری از بارداری اورژانسی برای زنان با هر وزن بیشتر از 99 درصد است.

سخن پایانی

قرص اورژانسی و پریود ، بارداری ناخواسته می تواند برای والدین و به ویژه مادر بسیار ناخوشایند باشند. اگر به هر دلیل شرایط بارداری را ندارید ، حین رابطه جنسی از وسایل پیشگیری با درصد اثر بخشی بالا استفاده کنید. با این وجود اگر به هر دلیل پیشگیری از بارداری موفقیت آمیز نبود یا از وسایل پیشگیری استفاده نکردید ، استفاده از راه های اورژانسی به شما توصیه می شود. یکی از روش های اورژانسی جلوگیری از بارداری ، استفاده از قرص های اورژانسی که درصد موفقیت بالایی نیز دارند. شما می توانید با مراجعه به داروخانه این قرص ها را تهیه کرده و طبق دستور مصرف کنید تا از بارداری جلوگیری شود. توجه داشته باشید که قبل از پیش آمدن شرایط اورژانسی ، حتما با پزشک متخصص زنان در مورد شرایط خود ، داروهایی که مصرف می کنید و غیره مشورت کنید.

خوشبختانه در کلینیک تخصصی ما تیمی از متخصصین بسیار باتجربه در این زمینه فعال هستند که می‌توانند شما را به طور کامل ارزیابی کرده و از هر جهتی تحت نظر داشته باشند تا علت اصلی تشخیص داده شده و در صورت نیاز درمان شود.

جهت مشاوره یا مراجعه به این کلینیک می‌توانید از لینک‌های موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید