پریود یا عادت ماهانه، خون ریزی در اثر ریزش لایه داخلی رحم یا آندومتر می باشد. بافت آندومتر از طریق دهانه رحم و واژن دفع خواهد شد. در هر پریودی، یک یا چند تخمک از تخمدان آزاد شده و به سمت رحم حرکت خواهند کرد. اگر زمانی که تخمک در حال حرکت به سمت رحم است، اسپرم به آن برسد لقاح صورت گرفته و نطفه تشکیل می گردد. فقط سلول های تخمکی که بارور شدهاند میتوانند به رشد خود ادامه دهند و به جنین تبدیل گردند. اگر لقاح صورت نگیرد، بافت لایه داخلی رحم ریزش می کند و برای شروع دوره دیگری از باروری آماده خواهد شد. بعد از آزاد شدن تخمک در قاعدگی، تخمدان هورمون پروژسترون تولید می کند . هر فردی در پریودی علائم مختلفی را تجربه خواهد کرد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. این علائم اگر خفیف باشند با درمان های خانگی بهبود می یابند. اما اگر جدی تر باشند ممکن است نشانه بیماری داخلی بوده که حتما باید مورد بررسی قرار گیرند. پریود از لحاظ حجم و ماهیت دارای اهمیت زیادی است زیرا تغییرات این عوامل می تواند نشانه بیماری در فرد باشد. بنابراین در صورت داشتن دردهای طولانی و شدید حتما به کلینیک های تخصصی زنان مراجعه نمایید.
علائم پریودی
ممکن است در پنج روز تا دو هفته قبل از شروع پریودی، افراد علائم مختلفی را تجربه کنند. این علائم، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نام دارند.PMS طی چند روز پس از قاعدگی از بین خواهد رفت. در ادامه به شرح علائم شایع در پریودی می پردازیم.
درد شکم
به درد های شکمی در قاعدگی دیسمنوره اولیه گفته می شود که از علائم شایع PMS است. معمولا درد های شکمی از روزهای منتهی به پریود آغاز می شوند و چند روز ادامه خواهد داشت. این درد ممکن است مبهم و جزئی یا شدید باشد و زندگی روزانه فرد را مختل نماید. در برخی از افراد که جریان قاعدگی آن ها بسیار زیاد بوده، دردهای شدیدتری را نیز تجربه خواهند کرد. در صورت داشتن شرایط خاص سلامتی از جمله آندومتریوز، تنگی دهانه رحم، فیبروم، آدنومیوز و بیماری التهابی لگن می توانند سبب تشدید درهای پریودی شوند. به دردهای مرتبط با این شرایط دیسمنوره ثانویه گفته می شود.
جوش صورت
تعداد زیادی از خانم ها دچار آکنه در حدود یک هفته قبل از شروع پریود می گردند. جوش هایی که به دلیل پریودی ایجاد می شوند، بیشتر در چانه و خط فک ظاهر می شوند اما می توانند در هر نقطه از صورت، پشت یا سایر نواحی بدن نیز ایجاد شوند. این جوش ها در اثر تغییرات طبیعی هورمونی ایجاد می شوند. اگر هنگام تخمک گذاری بارداری صورت نگیرد، سطح استروژن و پروژسترون کاهش یافته و سطح تستوسترون کمی افزایش پیدا می کند که افزایش تستوسترون سبب تحریک غدد چربی می گردد. جوش های صورت در اثر تولید بیش از حد چربی زیر پوستی ایجاد خواهند شد.
درد پستان
در اولین روز از قاعدگی، سطح استروژن شروع به افزایش می کند که سبب رشد مجاری شیر در پستان می گردد. سطح پروژسترون نیز در اواسط چرخه، حول تخمک گذاری افزایش پیدا می کند که سبب بزرگ شدن و تورم غدد پستانی می گردد. این تغییرات می تواند سبب درد پستان قبل از پریود یا در طول دوره شوند. این علامت ممکن است در برخی خفیف بوده، اما در برخی افراد پستان ها بسیار سنگین شده و باعث ناراحتی شدیدی می گردد.
خستگی
با نزدیک شدن به دوره قاعدگی، بدن از آماده شدن برای بارداری به آمادگی برای قاعدگی تغییر خواهد کرد. با کاهش سطح هورمون ها در این دوره، فرد دچار خستگی می شود. تغییرات در خلق و خو نیز ممکن است سبب ایجاد خستگی گردد. هم چنین برخی از زنان در این دوره دچار مشکل خواب شده و کمبود خواب می تواند باعث تشدید خستگی شود.
نفخ شکم
تغییر در سطح استروژن و پروژسترون موجب ایجاد نفخ می گردد. این علامت در بسیاری از افراد تا سه روز پس از شروع پریود از بین خواهد رفت. البته در بیشتر افراد، بدترین نفخ در روز اول چرخه ایجاد می شود.
مشکلات روده
به دلیل این که روده به تغییرات هورمونی حساس بوده، ممکن است تغییراتی در عادت های معمول دستشویی قبل و در طول دوره پریودی رخ دهد. پروستاگلاندین هایی که باعث انقباضات رحمی می شوند ممکن است انقباضات روده ای نیز ایجاد کنند. همچنین ممکن است فرد علائمی چون اسهال، حالت تهوع، یبوست، نفخ و یا حتی به دلیل تغییرات هورمونی سردرد را نیز تجربه کند. میگرن ممکن است در قبل، حین یا بعد از قاعدگی بروز پیدا کند.
نوسانات خلقی
در برخی از افراد علائم عاطفی PMS شدیدتر از علائم جسمی خواهد بود. این علائم شامل نوسانات خلقی، افسردگی، اضطراب و تحریک پذیری می باشد. اگر نزدیک زمان پریود احساس می کنید که غمگین تر از حد معمول می باشید، ممکن است علت آن به نوسان سطح استروژن و پروژسترون مربوط باشد. تولید هورمون استروژن می تواند بر تولید سروتونین و اندورفین های خوب در مغز تاثیر گذاشته و باعث ایجاد احساس افسردگی گردد.
کمردرد
انقباضات رحمی و شکمی در اثر ترشح پروستاگلاندین ها ایجاد شده و ممکن است سبب انقباضات عضلانی در قسمت کمر گردند. این انقباضات می توانند سبب ایجاد احساس درد یا کشیدگی گردد. برخی افراد ممکن است در دوران پریود کمر درد قابل توجهی داشته عده ای دیگر ناراحتی خفیف در ناحیه کمر داشته باشند.
بیشتر بخوانید : چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته
راهکارهای کاهش درد پریودی
1- ورزش سبک
ورزش های سبک مانند تمرینات کششی، یوگا، پیاده روی و شنا می توانند جریان خون را افزایش داده و میزان دل درد را کاهش دهند. نشستن می تواند سبب بدتر شدن وضعیت شما شود. بنابراین ورزش کردن اهمیت زیادی دارد.
2- استفاده از کیسه آب گرم
قراردادن کیسه آب گرم روی شکم سبب تسکین درد خواهد شد بخصوص وقتی که دل درد بسیار آزار دهنده باشد. کیسه آب گرم می تواند عضلات شکم را تسکین داده و دردهای بدن را کمتر کند و دل درد را به حداقل برساند.
3- نوشیدن آب
در دوران قاعدگی بدن نیاز به نوشیدن آب بیشتری خواهد داشت. آب موجود در بدن و خونریزی ها با مصرف آب بیشتر به راحتی از بدن دفع می گردند. بنابراین در این دوران مصرف آب یا مایعاتی مثل آب میوه را افزایش دهید.
4- مصرف غذاهای مناسب
برای کاهش درد های پریودی، مصرف میوه ها و سبزیجات تازه بسیار کمک کننده خواهد بود. در این دوران بهتر است از مصرف غذاهایی که علایم پریودی را تشدید خواهند کرد مثل غذاهای آماده، شکلات و خوراکی های شور پرهیز نمایید. از آن جایی که میوه ها و سبزیجات حاوی مقدار زیادی آب می باشند، مصرف آنها می توانند آب بدن را تامین کند و میان وعده مناسبی برای این دوره می باشند.
5- عدم مصرف کافئین
کافئین ممکن است موجب درد و نفخ شکم در این دوران شود. بنابراین برای کاهش درد های پریودی، در این دوران از مصرف این ماده پرهیز نمایید. کافئین علاوه بر چای و قهوه، در نوشیدنی های گازدار و شکلات نیز یافت می شود. بهتر است از زنجبیل، چای گیاهی و چای سرد گیاهی در این دوران استفاده نمایید.
6- یادداشت کردن در زمان پریود
با یادداشت کردن در زمان پریود، هنگام نزدیک شدن به دوران قاعدگی، می توانید خود را برای آن آماده نمایید. به همین منظور تاریخ پریود را در تقویم یادداشت نمایید. همچنین میزان و شدت خونریزی و حالاتی که قبل و طی قاعدگی و یا بعد از آن را نیز یادداشت نمایید. با این کار بعد از چند ماه می توان به یک الگو رسید و خود را برای دوره های بعدی آماده کرد.
7- استفاده از نوارهای استاندارد
استفاده از نوارهای استاندارد و مناسب می تواند و حس خوب و آرام بخشی را در این دوران ایجاد کند و محافظ خوبی برای فرد باشد. در دوران قاعدگی از نوارهای کوچک و نازک استفاده نمایید. امروزه تنوع زیادی در ساخت نوار بهداشتی جود دارد و برخی از آن ها طوری ساخته شده که امکان فعالیت و ورزش را نیز به سادگی فراهم خواهد کرد. اگر فردی پرتحرک باشید، از تامپون استفاده نمایید. همچنین برای حفظ بهداشت دستگاه تناسلی، از نوارهای کم جذب استفاده نمایید و هر 4 تا 8 ساعت حتما نوار را تعویض نمایید. بنابراین با رعایت بهداشتی می توان در دوران قاعدگی به ورزش و سایر فعالیت های خود بپردازید و به سادگی این دوران را پشت سر خواهید گذاشت.
سخن پایانی
پریود یک روند کاملا طبیعی می باشد و به کمک پریود، بدن در هر ماه برای بارداری آماده خواهد شد. وقتی بارداری صورت نگیرد، پوشش و بافت داخل دیواره رحم، به شکل خونریزی از واژن ریزش پیدا می کند. وجود هر گونه تغییر در حجم خونریزی و فواصل پریودها باید مورد بررسی قرار گیرد زیرا می تواند نشانه ی یک مشکل جدی در بدن باشد. انواع تغییرات در پریود شامل آمنوره، اسپاتینگ و هایپر منوره و… است که هر کدام از این عوامل باید توسط متخصص زنان بررسی شوند. بنابراین در صورت هر گونه تغییر یا مشکل در پریودی، سریعا به کلینیک های تخصصی زنان مراجعه نمایید تا در صورت وجود هر گونه مشکلی تحت درمان قرار گرفته و از مشکلات بعدی جلوگیری نمایید.
خوشبختانه در کلینیک تخصصی ما تیمی از متخصصین بسیار باتجربه در این زمینه فعال هستند که میتوانند شما را به طور کامل ارزیابی کرده و از هر جهتی تحت نظر داشته باشند تا علت اصلی تشخیص داده شده و در صورت نیاز درمان شود.
جهت مشاوره یا مراجعه به این کلینیک میتوانید از لینکهای موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید