علائم سرطان دهانه رحم

سرطان سرویکس نوعی سرطان است که در سلول های گردن رحم تغییراتی اتفاق می افتد. گونه های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک عفونت مقاربتی، در ایجاد سرطان و علائم سرطان دهانه رحم نقش دارند. وقتی بدن در معرض HPV قرار می گیرد، سیستم ایمنی بدن معمولاً از آسیب رساندن ویروس جلوگیری می کند. در درصد کمی از افراد، این ویروس سال ها زنده می ماند و در فرآیندی که باعث می‌شود برخی از سلول‌های دهانه رحم به سلول های سرطانی تبدیل شوند، مشارکت می‌کند. سرطان سرویکس در کشور ما متاسفانه شیوع بالایی دارد و علت هم نادیده گرفتن و نا آگاهی زنان از اهمیت تست پاپ اسمیر است.

Cervical-cancer-symptoms

علائم سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان سرویکس در مراحل اولیه عموماً هیچ علامت و نشانه ای ندارد. علائم سرطان دهانه رحم معمولاً در مراحل اولیه سرطان سرویکس ظاهر می شوند. با سرطان پیشرفته یا سرطانی که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است ، علائم سرطان دهانه رحم ممکن است بسته به بافت ها و اندام هایی که بیماری به آنها گسترش یافته، شدیدتر باشد. افراد باید در صورت بروز علائم جدیدی که از بین نمی روند، به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.

سرطان سرویکس  اگر در فاز های اولیه شناخته شود به کلی درمان می‌شود ولی متاسفانه در صورت تشخیص دیر نشانه سرطان سرویکس به درمان های رایج مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی پاسخ نمی‌دهد و متاسفانه درد بسیار زیادی را نیز به فرد تحمیل می‌کند. شما می‌توانید با انجام آزمایش های غربالگری و دریافت واکسنی که از عفونت HPV محافظت می‌کند، خطر ابتلا به سرطان سرویکس را کاهش دهید.

سرطان سرویکس یکی از شایع ترین علل مرگ و میر زنان است. توسعه به تست پاپ و به دنبال آن، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانیHPV) ) میزان سرطان سرویکس را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.

هر یک از موارد زیر می تواند علائم سرطان دهانه رحم باشد:

  1. لکه های خونی یا خونریزی خفیف بین یا بعد از قاعدگی
  2. عادت ماهیانه که همراه با خونریزی بسیار زیاد باشد
  3. خونریزی بعد از مقاربت ، دوش یا معاینه لگن
  4. تغییر در ترشحات واژن : طبیعی است که ترشحات واژن شفاف، شیری یا کمی زرد رنگ باشند. اما تغییرات رنگ، قوام و یا بو باید مورد بررسی قرار گیرد.
  5. درد هنگام مقاربت
  6. بعد از یائسگی خونریزی داشته باشید
  7. درد غیرقابل توضیح، مداوم لگن و یا کمر: زنان ممکن است درد را در ناحیه لگن خود تجربه کنند، اغلب بدون دلیل مشخص. برخی از آنها، به ویژه در ناحیه کمر احساس درد می کنند. این حالت ممکن است یک درد یا فشار شدید باشد و در هر نقطه در قسمت تحتانی شکم، زیر ناف قرار داشته باشد.
  8. خونریزی واژینال – گاهی سرطان سرویکس خونریزی قاعدگی را تقلید می کند.

در صورت بروز این علامت ها  باید به پزشک مراجعه کنید. هرچه سلول های پیش سرطانی یا سرطان زودتر تشخیص و درمان شوند، احتمال پیشگیری یا درمان سرطان بیشتر است.

در صورت تشخیص نشانه سرطان سرویکس، تسکین نشانه سرطان سرویکس بخش مهمی از مراقبت و درمان سرطان می باشد. این حالت مراقبت تسکینی یا مراقبت حمایتی نامیده می شود. اغلب اوقات بلافاصله پس از تشخیص شروع می شود و در طول درمان ادامه می یابد.

سرطان سرویکس ممکن است در لگن، به غدد لنفاوی گسترش پیدا کند (متاستاز) یا تومورهایی در نقاط دیگر بدن ایجاد کند. نشانه سرطان سرویکس پیشرفته عبارتند از:

  • درد یا تورم پا
  • کاهش وزن
  • خستگی
  • کمردرد
  • نشت ادرار یا مدفوع از واژن
  • شکستگی استخوان
  • مشکل در ادرار کردن و دفع مدفوع: یکی از مشکلات کنسرهای داخل لگن این است مه به علت ایجاد توده و التهاب و می‌توانند باعث علائم عجیب مانند بی اختیاری و تکرر ادرار و نفخ و علائم شبیه انسداد روده پس هرگونه علائم جدید ادراری در زنان باید بررسی شود.

گاهی تنها علائم سرطان دهانه رحم مشکلات گوارشی ادراری است پس اکر مشکل گوارشی ادراری طول کشیده دارید و به درمان های رایج جواب نداده برای بررسی بیشتر به متخصص زنان مراجعه کنید.

وجود خون در ادرار

بنابراین به اکثر زنان توصیه می شود که از ۲۱ سالگی تست پاپ اسمیر به منظور غربالگری سرطان سرویکس انجام دهند.

تست پاپ اسمیر آزمایشی پیشگیرانه است. این هدف نه برای تشخیص سرطان بلکه برای آشکارسازی هرگونه تغییر سلولی که نشان دهنده پیشرفت احتمالی سرطان است، به طوری که فرد می‌تواند اقدامات اولیه را برای درمان انجام دهد.

 

مراحل ایجاد سرطان سرویکس قبل از بروز علائم سرطان دهانه رحم

تعیین مرحله سرطان مهم است، زیرا به پزشک کمک می کند تا موثرترین نوع درمان را تعیین کند.

با مرحله بندی سرطان سرویکس می‌توان میزان گسترش سرطان و رسیدن آن به ساختارهای مجاور یا اندام های دورتر را در هر زمان ارزیابی کرد .

یک سیستم رایج ۴ مرحله ای برای سرطان سرویکس وجود دارد که شامل موارد زیر است:

مرحله 1:  در این مرحله سلول های پیش سرطانی و تغییر یافته وجود دارند.

مرحله 2: سلول‌های سرطانی از سطح به بافت های عمیق گردن رحم و احتمالاً به رحم و به غدد لنفاوی مجاور رشد کرده اند.

مرحله 3: سرطان در حال حاضر از گردن رحم و رحم خارج شده است، اما نه به دیواره های لگن یا قسمت تحتانی واژن.

مرحله 4: سلول های سرطانی در قسمت تحتانی واژن یا دیواره های لگن وجود دارند و ممکن است باعث انسداد جالب شوند. گاهی بر غدد لنفاوی اطراف اثر می‌گذارد و آن ها را درگیر کند.

مرحله 5: در این مرحله توده بسیار بزرگ شده و در حال رشد کردن به خارج از محدوده لگن است، در مراحل انتهایی به اندام های دور از جمله کبد، استخوان ها، ریه ها و غدد لنفاوی گسترش می یابد.

با غربالگری و چک شدن توسط یک متخصص می تواند از ابتلا به ان پیشگیری کرد  تا به درمان اولیه دسترسی پیدا کند و شانس زنده ماندن را افزایش دهد.

 

علل سرطان سرویکس و بروز علائم سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان گردن رحم زمانی شروع می شود که سلول های سالم در گردن رحم دچار تغییر (جهش) در DNA شان می شوند. DNA یک قسمت از ژن های ما است و حاوی برنامه ریزی و  دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید در این زمان چه کاری انجام دهد.

سلول های طبیعی طبق یک برنامه ریزی مشخص در زمان مخصوص می‌میرند . جهش ها به سلول ها می گویند که خارج از کنترل رشد کرده و تکثیر می شوند و نمی میرند. سلول های غیرطبیعی انباشته شده و یک توده (تومور) را تشکیل می دهند. سلول های سرطانی به بافت های مجاور حمله کرده و می توانند از تومور جدا می شود که به ان متاستاز گویند.

هنوز مشخص نیست علت سرطان گردن رحم چیست ، اما مسلم است که HPV نقش دارد. HPV بسیار شایع است و اکثر افراد مبتلا به این ویروس هرگز به سرطان مبتلا نمی شوند. این بدان معناست که عوامل دیگری مانند محیط یا انتخاب شیوه زندگی شما نیز تعیین کننده ابتلا به سرطان گردن رحم است.

عوامل خطرساز وجود علائم سرطان دهانه رحم چیست؟

•شرکای جنسی متعدد: هر چه تعداد شریک جنسی شما بیشتر باشد، شانس شما برای ابتلا به HPV بیشتر می شود.

•عفونت و بیماری های مقاربتی خطر ابتلا به سرطان سرویکس را بالا می‌برند.

•نقص در  سیستم ایمنی بدن: ادر صورتی که یک نقص در سیستم ایمنی خود دارید و مبتلا به یک بیماری جنسی مانند hpv  هستید خطر ابتلا به سرطان گردن رحم بالاتر است.

• بعضی از داروهای مورد استفاده برای سقط کردن جنین: اگر زن باردار در دوران بارداری دارویی به نام دی اتیل استیلبسترول DESمصرف کرده بود، احتمال ابتلا به نوع خاصی از سرطان گردن رحم به نام آدنوکارسینوم سلول وجود دارد.

 

برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سرویکس باید چکار کنیم؟

یکی از راه های جلوگیری از سرطان گردن رحم واکسن HPVاست . این  واکسن با جلوگیری از عفونت  ,ویروس HPV ممکن است خطر ابتلا به سرطان گردن رحم و سایر سرطان های که در ارتباط با HPV را  هستند را کاهش دهد. باید از پزشک خود بپرسید که ایا واکسن بزنید یا خیر.

آزمایشات روتین پاپ اسمیر را انجام دهید. پاپ اسمیر می تواند سلول های  پیش سرطانی در گردن رحم را تشخیص دهد، بنابراین می توان آنها را تحت نظر گرفت یا درمان کرد تا از سرطان گردن رحم جلوگیری شود. اکثر سازمان های پزشکی پیشنهاد می کنند که آزمایش های معمول پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سالگی باید شروع و هر چند سال تکرار شوند.

با پیشگیری از عفونت های مقاربتی مانند استفاده از کاندوم در هر زمان رابطه جنسی و محدود کردن تعداد شرکای جنسی، خطر ابتلا به سرطان گردن رحم را کاهش دهید.

 اگر سیگار می کشید، با پزشک خود در مورد راهکارهایی برای ترک سیگار مشورت کنید.

سخن پایانی

سرطان گردن رحم نوعی سرطان است که در سلول های گردن رحم تغییراتی اتفاق می افتد نشانه سرطان گردن رحم زمانی شروع می شود که سلول های سالم در گردن رحم دچار تغییر (جهش) در DNA شان می شوند. افراد باید در صورت بروز علائم سرطان دهانه رحم که از بین نمی روند، به پزشک زنان معتبر دارای تخصص در زمینه سرطان رحم مراجعه کنید زیرا هرچه سلول های پیش سرطانی یا علائم سرطان دهانه رحم زودتر تشخیص و درمان شوند، احتمال پیشگیری یا درمان سرطان بیشتر است. آزمایشات روتین پاپ اسمیر را انجام دهید. آزمایش پاپ می تواند شرایط پیش سرطانی گردن رحم را تشخیص دهد.