فریز زخم دهانه رحم چیست و چه کاربردی دارد؟ گاهی اوقات در رحم برخی از خانمها، التهابات و زخمهایی به وجود میآیند که با درمانهای دارویی و موضعی، نمیتوان آنها را برطرف کرد. این روش که در واقع به نام کرایوتراپی نیز شهرت دارد، با بهرهگیری از یک دستگاه مدرن به نام کرایو و همچنین اکسید نیتروژن، هر نوع زخم و التهابی در دهانه واژن وجود داشته باشد را از بین میبرد. برای آن که بتوانید اطلاعات کاملتری در مورد این روش کاربردی برای درمان زخمهای دهانه رحم بدانید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
خوشبختانه روشهای زیادی برای از بین بردن زخم دهانه واژن وجود دارند. فریز که برخی از افراد آن را به نام کرایوتراپی نیز میشناسند، یکی از موثرترین و رایجترین شیوههای درمان این بیماری به شمار میرود. در این فرایند دکتر زنان متخصص سرطان رحم با استفاده از دستگاه کرایو و همچنین مادهای به نام اکسید نیتروژن، زخمهای به وجود آمده در دهانه رحم را از بین میبرد.
فهرست مطالب
- هر آنچه باید در مورد فریز زخم دهانه رحم بدانید
- با زخم دهانه رحم و علل ایجاد آن آشنا شوید
- آشنایی با شیوه فریز زخم دهانه رحم
- زخم دهانه رحم فریز و اقدامات لازم قبل از انجام آن
- مراقبتهای لازم بعد از فریز زخم دهانه رحم
- آیا در هنگام فریز زخم دهانه رحم درد زیادی احساس میکنیم؟
- چه زمانی پزشکان فریز و درمان زخم دهانه رحم را تجویز میکنند؟
- سوالات متداول
- سخن پایانی
هر آنچه باید در مورد فریز زخم دهانه رحم بدانید
در طول زندگی ممکن است برای رحم یک زن مشکلاتی به وجود میآیند که آن را تحریک کرده و باعث التهاب آن شوند. این التهاب، زخم دهانه واژن نام دارد که باید با کمک یک متخصص زنان و زایمان، برای درمان آن فکری کرد. شاید بپرسید چه چیزی باعث التهاب دهانه واژن و در نهایت زخم شدن آن میشوند؟ معمولاً پارامترهایی مانند عفونت، آسیب دیدگی سلولهای رحم، رابطه جنسی، زایمان و… میتوانند چنین التهابی را به وجود آورند. اگر دوست دارید از نشانههای التهاب رحم برای شما بگوییم، باید به قرمزی و تورم در دهانه واژن اشاره کنیم. همچنین ممکن است شاهد خارج شدن برخی از ترشحات چرکی و مخاط از رحم خود باشید.
البته بیمار قبل از آن که شروع به کرایوتراپی نماید، باید تست پاپ اسمیر و سایر آزمایشات لازم را انجام داده باشد. طی این بررسیها، خوش خیم بودن یا بدخیم بودن زخم مورد بررسی قرار میگیرد. در صورتی که این زخم، در اثر سرطانی شدن سلولهای دهانه واژن به وجود آمده باشد، باید فرایند درمان بیماری سرطان برای او انجام شود. اما اگر زخم خوش خیم باشد، بهترین روش درمان برای آن، فریز کردن یا همان کرایوتراپی است.
با زخم دهانه رحم و علل ایجاد آن آشنا شوید
در ابتدا اجازه دهید اندکی در مورد زخم دهانه واژن صحبت کنیم و علل به وجود آورنده آن را مورد بررسی قرار دهیم. زخم دهانه واژن، در واقع یک نوع التهاب است که به علل مختلف، در این قسمت از اندام خانمها به وجود میآید. این التهاب گاهی بسیار ساده است و میتوان با روشهای درمانی ساده مانند تجویز داروهای خوراکی یا موضعی آن را درمان کرد. در برخی دیگر از مواقع، این زخم گستردگی و عمق بیشتری دارد و باید از طریق روشهایی مانند کرایوتراپی یا لیزر درمانی آن را برطرف کرد.
گاهی نیز این زخم پیچیدگیهای خاص خود را دارد و درمان آن فراتر از داروهای خوراکی، موضعی و حتی کرایوتراپی است. پیچیدگی این زخم زمانی مشخص میشود که پزشکان با انجام تست پاپ اسمیر، متوجه سرطانی بودن سلولهای دهانه واژن گردند. در صورت سرطانی بودن سلولها، نمیتوان زخم را فریز کرد و باید درمانهای اساسی بر مبنای نظر پزشک را برای آن آغاز نمود.
برخی از مهمترین دلایلی که باعث ایجاد التهاب و زخم در دهانه رحم میشوند عبارتند از:
- بارداریهای متعدد
- زایمان طبیعی
- استفاده از آ یو دی برای جلوگیری از بارداری به مدت طولانی
- مصرف قرصهای ضد بارداری در سنین پایین
- افراط در استفاده از تامپون
- عفونتهای قارچی پی در پی یا طولانی که هنوز خوب نشدهاند
- سرطان دهانه رحم
آشنایی با شیوه فریز زخم دهانه رحم
ممکن است برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که متخصصان، چگونه اقدام به این درمان میکنند؟ در ادامه مقاله مراحل فریز کردن زخم دهانه واژن را با همدیگر بررسی میکنیم:
- ♦ مرحله اول: بیمار به کلینیک مربوطه مراجعه نموده و آزمایشات لازم برای او در نظر گرفته میشوند.
- ♦ مرحله دوم: در صورتی که زخم دهانه واژن خوش خیم باشد، تاریخی برای فریز زخم رحم برای او در نظر گرفته میشود.
- ♦ مرحله سوم: پس از مراجعه بیمار در تاریخ تعیین شده، باید بر روی تختی که به اصطلاح تخت ژنیکولوژی نام دارد دراز بکشد.
- ♦ مرحله چهارم: پزشک با استفاده از یک ابزار مخصوص با نام اسپکولوم واژن را باز کرده و با دقت هر چه تمامتر، زخم آن را بررسی میکند.
- ♦ مرحله پنجم: دستگاه مخصوص کرایوتراپی را آماده کرده و با استفاده از ماده مخصوص، شروع به فریز کردن زخم مینماید.
- ♦ مرحله ششم: متخصص مورد نظر، پروب را بر روی زخم دهانه واژن قرار داده و سپس نیتروژن یخ زده را به سمت زخم هدایت میکند.
لازم به ذکر است که در دستگاه کرایو، یک کپسول حاوی مایع نیتروژن قرار دارد که از طریق یک شلنگ مخصوص، به پروب کرایو وصل میگردد. نیتروژن پس از آن که از پروب کرایو عبور کرد، به دمای منفی 65 درجه رسیده و باعث فریز شدن زخم دهانه واژن میگردد. پس از آن که سلولهای دهانه واژن با این گاز برخورد کردند، آب سلولها یخ زده و میترکند. بنابراین سلولهای آسیب دیده و ملتهب دهانه رحم، به طور کامل تخریب شده و از بین میروند.
زخم دهانه رحم فریز و اقدامات لازم قبل از انجام آن
قبل از آن که برای زخم دهانه واژن فریز مراجعه کنید، باید اقداماتی را انجام دهید تا به بهترین نتیجه در این زمینه دست پیدا کنید. همچنان در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا برخی از مهمترین اقدامات در این زمینه را برای شما عزیزان عنوان کنیم:
- زمانی که به متخصص زنان و زایمان مراجعه کردید تا برای شما کرایوتراپی را انجام دهند، باید هر نوع بیماری که دارید یا دارویی که مصرف میکنید را به اطلاع پزشک معالج خود برسانید.
- پزشک از شما خواهد خواست که برخی از آزمایشات و بررسیها (به خصوص تست پاپ اسمیر) را انجام دهید. شما باید به طور قطع و یقین نسبت به انجام این آزمایشها همت کنید. چرا که در همین قدمها اولیه، باید خوش خیم یا بدخیم بودن زخم شما بررسی شود تا بتوان در مورد فریز کردن آن یک تصمیم درست و قاطعانه گرفت.
- اگر قبل از انجام کرایوتراپی، به سبب عفونت واژن که با آن درگیر هستید، در حال مصرف دارو به خصوص داروهای موضعی و کرمهای واژینالی هستید، بهتر است این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
- هرچند این موضوع را پزشک متخصص نیز به شما گوشزد خواهد کرد، اما ما نیز برای اطمینان بیشتر میگوییم که هرگز در دوران پریودی برای فریز کردن زخم خود اقدام نکنید. بهترین زمان برای آن که کرایوتراپی را برای زخم دهانه واژن خود انجام دهید، یک تا دو هفته قبل از عادت ماهیانه است.
- بیست و چهار ساعت قبل از آن که برای فریز دهانه رحم خود اقدام کنید، نباید هیچ نوع رابطه جنسی داشته باشید.
- پزشکان همواره به بیماران خود توصیه میکنند که شب قبل از کرایوتراپی، از مصرف غذاهای سنگین و پر حجم خودداری کنند. در عوض بهتر است به جای خوردن غذای سنگین، یک میانوعده سبک و مغذی میل کنند.
مراقبتهای لازم بعد از فریز زخم دهانه رحم
بدون شک هر شخصی که برای فریز کردن زخم دهانه واژن خود اقدام میکند، دوست ندارد این زخم و التهاب دوباره بازگردد. برای آن که شاهد چنین اتفاق ناخوشایندی نباشید، باید پس از کرایوتراپی به خوبی از خود مراقبت نمایید. پارامترهایی که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم، در این زمینه میتوانند بسیار تا بسیار به شما کمک کنند:
-
♦ استراحت کوتاه
خوشبختانه کرایوتراپی نه درد و نه عوارض چندان زیادی به همراه ندارد؛ بنابراین زمانی که از کلینیک به خانه بازگشتید، میتوانید امور عادی روزانه خود را از سر بگیرید. اما پیشنهاد ما به شما این است که در روزهای اول، اندکی استراحت کرده و انجام فعالیتهای سنگینی که برای شما سخت و دشوار است را به روزهای آینده موکول کنید.
-
♦ تست پاپ اسمیر
متخصصان برای آن که وضعیت دهانه واژن شما را پس از فریز کردن بررسی نمایند، به شما خواهند گفت که سه تا شش ماه پس از درمان زخم دهانه رحم، حتماً این تست را انجام دهید. از شما خواهش میکنیم تست پاپ اسمیر را پشت گوش نیندازید، چرا که با انجام آن، پزشکان میتوانند اطمینان حاصل کنند که تمامی سلولهای غیر طبیعی که در رحم شما وجود داشتهاند، به طور کلی نابود شده و از بین رفتهاند.
-
♦ امور ممنوع در دوران نقاهت پس از کرایوتراپی
علاوه بر موراردی که به آنها اشاره کردیم، اموری نیز وجود دارند که به عنوان “نبایدها” مطرح شدهاند و باید در دوره مراقبت پس از کرایوتراپی، به آنها توجه ویژهای نمایید. به عنوان مثال بین دو تا سه هفته ابتدایی پس از فریز کردن زخم دهانه واژن، نباید اقدام به برقراری رابطه جنسی کنید. همچنین در این روزها، استفاده از ابزارهای شستشوی واژن مانند دوش واژینال و تامپون به طور کلی ممنوع است. چرا که این ابزارها میتونند باعث آسیب به بافت رحم شوند و ترمیم آن را به تعویق بیندازند.
-
♦ استفاده از نوار بهداشتی
ممکن است در هفته ابتدایی که به تازگی اقدام به فریز کردن زخم دهانه واژن خود کردهاید، شاهد خارج شدن برخی از ترشحات آبکی از واژن خود باشید. وجود چنین ترشحاتی، به هیچ عنوان نباید شما را نگران و آشفته نماید. چرا که تمامی سلولهای قدیمی که به واسطه کرایوتراپی تخریب شدهاند، در حال از بین رفتن هستند. این موضوع جای خوشحالی دارد و نشان میدهد که به زودی سلولهای سالم و جدید، جای سلولهای بیمار رحم را میگیرند. در این روزها از نوار بهداشتی استفاده کنید تا لباس زیر شما کثیف نشود. البته اگر این ترشحات غیر عادی شدند، تغییر رنگ پیدا کردند، شکم شما درد گرفت و با تب و لرز مواجه شدید، حتماً این موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانید.
آیا در هنگام فریز زخم دهانه رحم درد زیادی احساس میکنیم؟
برخی از خانمها تصور میکنند فریز زخم رحم، درد بسیار زیادی دارد؛ به همین سبب از انجام آن امتناع میکنند. در صورتی که اگر متخصص شما تشخیص داده است که باید برای رفع زخم دهانه واژن فریز را انجام دهید، هرگز نباید این تجویز او را نادیده بگیرید. برای انجام فریز کردن زخم دهانه واژن، به زمان زیادی نیاز نداریم و این امر میتواند در پنج الی بیست دقیقه انجام شود و به طور کامل پایان پذیرد. کرایوتراپی به قدری آسان است که برای انجام آن، نیازی به بیهوشی و اتاق عمل ندارید. همچنین فریز کردن این زخم، درد چندان زیادی ندارد و تنها ممکن است اندکی سوزش در این قسمت احساس کنید.
البته اگر بیماران در هنگام کرایوتراپی ترس به دل خود راه دهند، عضلات رحم منقبض شده و ممکن است درد و سوزش اندکی را تجربه کنند. اما حتی در این صورت نیز، نمیتوان گفت فریز کردن زخم دهانه واژن، بسیار دردناک است؛ چرا که میتوان به راحتی درد و سوزش اندک آن را تحمل کرد. پس از انجام کرایوتراپی نیز ممکن است شاهد خارج شدن مایعی از دهانه واژن خود به بیرون باشید. این ماده در واقع همان آبی است که در اثر ترکیدن سلولها به وجود آمده است. معمولاً پزشکان پیشنهاد میکنند در چند روز ابتدایی پس از کرایوتراپی، حتماً از نوار بهداشتی استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که اگر برای فریز کردن زخم دهانه واژن، یک کلینیک درمانی معتبر را انتخاب کنید، دیگر نباید نگران عوارض پس از کرایوتراپی باشید. چرا که با دستگاههای جدید و متخصصان ماهر اقدام به انجام این کار میکنند. تنها پس از گذشت 2 ماه، سلولهای جدید و سالم، جایگزین سلولهایی خواهند شد که با استفاده از روش کرایوتراپی، تخریب شده و از بین رفتند.
چه زمانی پزشکان فریز و درمان زخم دهانه رحم را تجویز میکنند؟
هر چند فریز کردن یکی از موثرترین روشها برای درمان التهاب و زخمهای به وجود آمده در رحم به شمار میرود، اما برای تمامی افراد مناسب نیست. به خصوص اگر بیماری مشکوک به سرطان دهانه واژن باشد، پزشکان هرگز نباید قبل از آن که نمونه برداری از سلولهای رحم انجام شده باشد، اقدام به فریز دهانه رحم نمایند. افرادی که پزشکان برای آنها کرایوتراپی را پیشنهاد میکنند عبارتند از:
- افرادی که ترشحات واژینال آنها بیش از حد شده است و با مصرف قرصهای خوراکی و داروهای موضعی، به بهبودی نرسیدهاند.
- افرادی که طی بررسیها و آزمایشات گوناگون، التهاب دهانه واژن آنها تشخیص داده شده است.
- کسانی که پس از ملتهب شدن دهانه رحم، تست پاپ اسمیر دادهاند و پزشکان مطمئن هستند که سلولهای این زخم سرطانی نیستند.
- خانمهایی که پس از برقراری رابطه جنسی با شریک زندگی خود، با خونریزی بیش از حد مواجه میشوند.
- به غیر از درمان زخم دهانه واژن با کرایوتراپی، کسانی که زگیل تناسلی دارند یا به زخمهای بد و بیرون زدگی مخاط رحمی دچار هستند، میتوانند اقدام به کرایوتراپی نمایند.
سوالات متداول
زخم دهانه رحم، خود را با چه علائم و نشانههایی بروز میدهد و ما چگونه آن را تشخیص دهیم؟
معمولاً التهاب و زخمی که در دهانه واژن به وجود میآید، علامت خاصی ندارد. اما اگر ترشحات واژن شما به صورت دائمی ادامه دارد، در هنگام ادرار احساس ناراحتی میکنید و یا بعد از برقراری رابطه جنسی شاهد خونریزی از واژن خود هستید، باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. چرا که ممکن است دهانه واژن شما دچار زخم و التهاب شده باشد و شما از آن بی خبر باشید.
آیا ممکن است پس از فریز کردن زخم دهانه رحم، عوارضی برای ما به وجود آید؟
خوشبختانه کرایوتراپی برای از بین بردن زخمهای دهانه رحم، عوارض چندان زیادی ندارد. ممکن است در ساعات ابتدایی انجام آن، اندکی درد و سوزش احساس کنید که کاملاً طبیعی است. اما در صورتی که با عوارض غیر عادی مانند تب و لرز، دردهای شدید در قسمت لگن، خونریزی غیر معمول و ترشحات بدبو از واژن خود مواجه هستید، حتماً این موضوع را با متخصص خود در میان بگذارید.
زخمهای دهانه رحم بعد از کرایوتراپی، چه زمانی بهبود پیدا میکنند؟
به طور کلی از زمانی که شما فریز کردن دهانه واژن را انجام دادید، تا زمانی که به بهبودی کامل دست پیدا کنید، باید حداقل دو هفته صبر کنید. در این دو هفته نباید رابطه جنسی داشته باشید و به خوبی از خود مراقبت کنید تا جسم شما به همان حالت تعادل و سلامتی اولیه خود بازگردد.
سخن پایانی
فریز زخم دهانه رحم یا کرایوتراپی، یکی از روشهای نوین درمانی است که طی آن، متخصصان هر گونه التهاب و زخمی که در دهانه رحم وجود داشته باشد را از بین میبرند. البته از این روش میتوان برای برطرف نمودن سلولهای پیش سرطانی و کنترل خونریزی رحم نیز استفاده نمود. این فرایند ممکن است تنها 20 الی 30 دقیقه زمان ببرد، اما نتایجی که در نهایت به دست میآید، بسیار عالی است. ما با ارائه این مقاله، تلاش کردیم هر آنچه نیاز است در مورد فریز کردن زخم دهانه واژن بدانید را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم و در مورد آن صحبت کنیم. در نهایت باید این نکته را متذکر شویم که فریز کردن زخم دهانه واژن را، تنها در نزد متخصصان با تجربه و ماهر و در یک کلینیک درمانی معتبر انجام دهید.