سرطان سینه یکی از سرطانهای بسیار شایع در خانمها به حساب میآید، یکی از دغدغههای اصلی مرتبط با این سرطان وجود علائم و فاکتورهای مشترک با سرطان سینه است. متاسفانه سرطان رحم ممکن است به سینه متاستاز دهد یا بالعکس. رحم و سینه بهعنوان دو عضو حیاتی بدن زنان بهشمار میروند که سلامت آنها با تعییرات سطوح هورمونها و سبک زندگی مشخص میشود. بنابراین، جای تعجبی نیست که با ابتلا به یکی از این نوع سرطانها، خطر ابتلا به یکی از آنها افزایش مییابد. بنابراین، حداقل اقدام در مواجه با چنین نگرانی یا وضعیتی، مراجعه دورهای به دکتر زنان متخصص سرطان رحم است تا با درنظر گرفتن بیماریهای ژنتیکی، زمینهای، سبک زندگی، خلقیات و… از بروز یا عود این سرطان جلوگیری کند. در ادامه با ما همراه باشید ارتباط سرطان سینه و رحم، علائم و نکات هریک را بیان کنیم تا زمان طلایی برای درمان و کنترل این بیماری را از دست ندهید.
فهرست مطالب
- ارتباط سرطان سینه با سرطان رحم و تخمدان چیست؟
- در چه صورتی احتمال ابتلا به سرطان سینه و رحم و تخمدان وجود دارد؟
- کنترل، مدیریت و درمان سرطان سینه و رحم و تخمدان
- راهکارهای درمانی سرطان سینه و رحم
- جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه و رحم و تخمدان
- نقش غربالگری سرطان سینه و رحم و تخمدان در پیشگیری از ابتلا
- برای درمان سرطان سینه و رحم و تخمدان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
- سوالات متداول
- سخن پایانی
ارتباط سرطان سینه با سرطان رحم و تخمدان چیست؟
محققان ثابت کردهاند که جهش ژنهای BRCA1 و BRCA2 میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش دهند. بنابراین، در شرایطی آزمایش و مشاوره ژنتیک برای زنانی که سرطان تخمدان در آنها تشخیص داده شده است، توصیه میشود تا از خطر ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کند. اما بهطور عمومی، عادات غذایی، ژنتیک، سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان، اضافه وزن، سبک زندگی، افزایش استروژن و مصرف تاموکسیفن در صورت ابتلا به سرطان سینه میتواند زمینه را برای سرطان رحم فراهم کند.
در چه صورتی احتمال ابتلا به سرطان سینه و رحم و تخمدان وجود دارد؟
احتمال بروز هر دو سرطان بهصورت همزمان معمولا کم است زیرا آمارها نشان دادهاند که در صورت پس از ابتلا به سرطان رحم ممکن است سرطان سینه رخ دهد. از دلایل موثر آن میتوان به میزان دوز مصرفی تاموکسیفن اشاره کرد. این وضعیت پزشکی معمولا در 3 سال اول ابتلا به سرطان رحم اتفاق میافتد و هر چقدر سن زنان مبتلا به این سرطان بیشتر باشد، در بازه زمانی کمتری احتمال ابتلا به سرطان سینه پس از سرطان رحم وجود خواهد داشت.
از سوی دیگر، خانمهایی که برای درمان سرطان سینه خود به استفاده از تاموکسیفن در دوز بالا روی میآورند، 2 تا 3 برابر احتمال ابتلا به سرطان رحم در آنها بیشتر است. شایان ذکر است که دلیل اصلی ابتلا به این دو سرطان عامل وراثت و ژنتیک است. بنابراین، 87 درصد خانمها امکان ابتلا به سرطان سینه و 44 درصد آنها ممکن است به سرطان رحم مبتلا شوند.
کنترل، مدیریت و درمان سرطان سینه و رحم و تخمدان
اولین گام برای مدیریت و کنترل سرطان شایع استفاده از روشهای زیر برای تشخیص و درمان سرطان تخمدان عبارتند از:
- معاینه لگن: در طول معاینه لگن، پزشک انگشتبا استفاده از دستکش انگشتان خود را وارد واژن میکند و همزمان دستی را روی شکم شما فشار میدهد تا اندامهای لگنی شما را لمس کند. همچنین برای اطمینان بیشتر پزشک خارج ناحیه تناسلی، داخل واژن و دهانه رحم را معاینه میکند.
- روشهای تصویربرداری: سونوگرافی یا سی تی اسکن شکم و لگن به تعیین اندازه، شکل و ساختار تخمدان شما کمک میکند.
- آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی تعیین سلامت کلی بیمار نیز تجویز میشود. همچنین این امکان وجود دارد که خون شما برای تشخیص عوامل مرتبط به سرطان به پاتولوژی ارسال شود. بهعنوان مثال، آزمایش آنتی ژن سرطانی (CA) 125 میتواند پروتئینی را که اغلب در سطح سلولهای سرطانی تخمدان یافت می شود، شناسایی کند. این آزمایشها نمیتوانند به پزشک شما بگویند که آیا سرطان دارید، اما ممکن است سرنخهایی در مورد تشخیص و پیشآگهی شما ارائه دهند.
- آزمایش ژنتیک: پزشک ممکن است نمونه خون را برای بررسی تغییرات ژنی که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهد به آزمایشگاه بفرستد تا بهترین شیوه درمانی را انتخاب کند.
مطالب مرتبط : همه چیز درباره سرطان رحم خوشخیم، از تشخیص تا درمان
راهکارهای درمانی سرطان سینه و رحم
برای درمان سرطان سینه و رحم راهکارهای درمانی زیادی وجود دارد که با توجه به تشخیص پزشک و تابآوری بیمار در نظر گرفته میشود. سن شخص تاثیر زیادی بر انتخاب روش درمانی دارد هر چند نباید از نوع تومور (خوش خیم یا بدخیم ) و پیشرفت سرطان رحم یا سینه غافل شد.
میزان پیشرفت سرطان، نوع سرطان سینه، بیماریهای زمینهای، سطح سلامت فرد و انتظارات بیمار نقش مهمی را در تعیین روش درمانی توسط پزشک ایفا میکنند. اما به طور کلی از روشهای درمانی رایج در این زمینه، میتوان از پرتودرمانی، شیمی درمانی، دارو درمانی، هورمون درمانی، رادیو تراپی، ایمونوتراپی و در نهایت عمل جراحی نام برد.
در صورت ابتلا به هر دو سرطان پزشک باید تاثیرات و تداخلات داورها بر یکدیگر را تشخیص دهد و برنامه درمانی را طوری تنظیم کند تا نه تنها بیمار از کمترین میزان آسیب دور بماند، بلکه از میزان اثربخشی درمان بالاتر رود. برای مثال درکنار روش شیمی درمانی میتوان از دارودرمانی برای اثربخشی قوی درمان استفاده کرد.
جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه و رحم و تخمدان
اگر نگران ابتلا به سرطان سینه یا رحم هستید، در اینجا قرار است نکاتی را ذکر کنیم تا از نگرانیهای خود در این زمینه کم کنید. درست است که نمیتوان ژنتیک و بیماریهای ناشی از آن را تغییر دارد. اما میتوان با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود و معاینات دورهای به پزشک زنان خطر ابتلا را به کمترین حدممکن رساند.
- مصرف الکل و دور را قطع کنید: به طورکلی، الکل حتی در کمترین میزان ممکن، خطر ابتلا به به سرطان سینه را افزایش میدهد.
- مراقب وزن خود باشید: برای کنترل بیماریها پرریسکی جون سرطان به پزشک تغذیه مراجعه کنید تا با توجه به داروهای مصرفی، سوابق خانوادگی و …. رژیم غذایی متناسب شما را طراحی کند.
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید: فعالیت بدنی میتواند ترشح هورمونهای خوشحالی را در شما افزایش دهد و به پیشگیری از سرطان سینه کمک کند. بنابراین، سعی کنید بیشتر حرکت کنید و کمتر بنشینید. بهطوری کلی، افراد سالم باید حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش هوازی متوسط داشته باشند. ورزش هوازی باعث می شود ضربان قلب شما بالا رود. پیادهروی، دوچرخهسواری، دویدن و شنا از مهمترین این ورزشها هستند. همچنین سعی کنید حداقل دو بار در هفته تمرینات قدرتی انجام دهید.
- هورمون درمانی را بعد از یائسگی محدود کنید: هورمون درمانی ترکیبی از استروژن و پروژسترون است که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. بنایراین، باید با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی صحبت کنید.
نقش غربالگری سرطان سینه و رحم و تخمدان در پیشگیری از ابتلا
غربالگری یک ابزار کمکی برای تشخیص سریعتر سرطان رحم و تخمدان است. اگر در سوابق ژنتیکی و خانوادگی شما سرطان پستان و رحم مشاهده سده است، غربالگری و مراقبتهای دورهای به شما کمک میکند تا از خطرات و عواقب سنگین ابتلا به سرطان درامان باشید و هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید.
- در صورتی که قبلا به سرطان رحم و سینه دچار شدهاید، حتما نیاز به غربالگری خواهید داشت.
- در صورت مصرف تاموکسیفن در یک بازه زمانی، حین غربالگری پزشک ضخامت اندومتر را بررسی میکند.
- غربالگری سرطان سینه و رحم و تخمدان با درنظر گرفتن فاکتورهایی نظیر: سن، سابقه خانوادگی و ژنتیک، انجام میگیرد.
برای درمان سرطان سینه و رحم و تخمدان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان سرطان رحم بهتر است به یک پزشک متخصص زنان و زایمان که تجربه بالا، تخصص و مهارت ویژهای در زمینه درمان سرطانهای مرتبط با رحم و سینه دارد، مراجعه کنید. از طرفی دیگر، انکولوژیست زنان با جراحی سرطان تخمدان و استفاده از سایر روشهای درمانی به ریشهکن کردن این دو نوع سرطان میپردازد. کلینیک ایران ومن سنتر با ارائه خدمات پزشکی و بهداشتی، تجهیزات پیشرفته و تکنولوژیهای مورد استفاده در بهکارگیری روشهای درمانی آماده خدمترسانی در جهت درمان انواع سرطانهای رحم و سینه است.
سوالات متداول
-
آیا تغییرات در شیوه زندگی به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و رحم کمک کند؟
حفظ وزن سالم، فعالیت بدنی، محدود کردن مصرف الکل، اجتناب از مصرف تنباکو و پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوهها، سبزیجات و غلات کامل به ارتقای سلامت کلی وکاهش خطر کلی سرطان کمک میکند.
-
نقش مشاوره و آزمایش ژنتیک برای افراد دارای سابقه خانوادگی سرطان سینه و رحم چیست؟
مشاوره و آزمایش ژنتیک برای افرادی با سابقه خانوادگی سرطان سینه و رحم توصیه میشود. این فرآیند شامل ارزیابی کامل سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی برای ارزیابی احتمال جهش ژنتیکی ارثی است که خطر سرطان را افزایش میدهد. آزمایش برای جهشهای ژنتیکی خاص، میتواند اطلاعات ارزشمندی را برای ارزیابی شخصی خطر ابتلا به سرطان و تصمیمگیریهای مربوط به نظارت، اقدامات پیشگیرانه و گزینههای درمانی را ارائه کند.
-
درمان جایگزینی هورمونی (HRT) چگونه بر خطر سرطان سینه و رحم تأثیر میگذارد؟
درمان جایگزینی هورمونی (HRT)، به ویژه درمان فقط با استروژن، با افزایش خطر سرطان رحم (سرطان آندومتر) به دلیل تحریک بدون مخالف استروژن همراه است. با این حال، رابطه بین HRT و خطر سرطان سینه پیچیدهتر است، زیرا درمان ترکیبی استروژن- پروژستین با خطر بالاتری در مقایسه با درمان فقط استروژن همراه است. تصمیم به استفاده از HRT باید بر اساس عوامل خطر آن توسط پزشک تجویز شود.
-
عوارض بالقوه درمان سرطان سینه که ممکن است بر سلامت رحم تأثیر بگذارد چیست؟
برخی از درمانهای سرطان سینه، مانند شیمیدرمانی و درمانهای هورمونی مانند تاموکسیفن، میتوانند روی رحم تأثیر بگذارند. شیمی درمانی ممکن است باعث تغییرات موقت یا دائمی در عملکرد تخمدان شود و بر سطح هورمونها و چرخههای قاعدگی نیز تأثیر بگذارد.
سخن پایانی
ارتباط سرطان سینه و رحم پیچیده و چندوجهی است، با عوامل خطر مشترک، پیوندهای ژنتیکی، و ملاحظات درمانی که بر نیاز به یک رویکرد جامع برای مراقبت تاکید دارد. ما در کلینیک خود در مدیریت کل نگر سرطان سینه و رحم تخصص داریم و با ارائه پیشرفتهترین روشهای تشخیصی، درمانهای پیشرفته و خدمات مراقبتی تیمی قوی داریم. پزشکان ما با در نظر گرفتن عواملی مانند وضعیت گیرنده هورمونی، عوامل ژنتیکی و ارتباط روشهای درمانی، برای طراحی و توسعه برنامههای درمانی مناسب که نیازهای منحصر به فرد هر بیمار را برطرف میکند، همکاری نزدیکی دارند.آنها با آموزش، توانمندسازی و مشارکت بیمار را در طول سفر درمان اولویتبندی میکنند و توضیحات کاملی در مورد گزینههای درمانی، عوارض جانبی بالقوه را ارائه میدهند. هدف ما نه تنها درمان سرطان بلکه حمایت از بیماران خود در حفظ سلامت و رفاه کلی آنهاست.