آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است؟ این سوالی است که بسیاری از زنان ممکن است با آن مواجه شوند. سرطان دهانه رحم یکی از بیماریهای خطرناک است که در صورت تشخیص دیرهنگام میتواند عواقب جبرانناپذیری به همراه داشته باشد. علائم اولیه این بیماری معمولاً نامشخص است و ممکن است با روشهای معمولی نظیر سونوگرافی بهطور کامل شناسایی نشود. در حالی که سونوگرافی ابزاری مفید برای بررسی تغییرات در اندامهای داخلی بدن است، اما برای تشخیص سرطان دهانه رحم فقط زمانی که سرطان پیشرفت کرده است ممکن است به کار رود. اینجاست که مراجعه به دکتر زنان متخصص سرطان رحم اهمیت پیدا میکند. این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا با روشهای دقیقتر و پیشرفتهتر آشنا شوید و بدانید چگونه میتوانید از بروز عوارض خطرناک جلوگیری کنید. از این رو، همراه ما باشید تا راههای تشخیص و پیشگیری از سرطان دهانه رحم را بهطور کامل بررسی کنیم.
فهرست مطالب
- آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است؟
- انواع سونوگرافی رحم
- نحوه آماده شدن برای سونوگرافی رحم
- در تشخیص سرطان دهانه رحم با سونوگرافی چه مشکلاتی قابل مشاهده است؟
- برای تشخیص سرطان دهانه رحم باید به کجا مراجعه کنم؟
- عوارض سونوگرافی
- هزینه تشخیص سرطان رحم با سونوگرافی
- دیگر تستهای تشخیصی برای سرطان رحم
- سخن پایانی
آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است؟
دهانه رحم بخشی از اندام جنسی زنانه است که در پایینترین قسمت رحم واقع شده است. این بخش از رحم به دلایل گوناگونی تحت تاثیر بیماریهایی مثل سرطان قرار میگیرد. از آنجایی که هر بیماریای زمانی که در مراحل اولیه تشخیص داده شود شانس بهبود بیشتری دارد، روشهای تشخیصی متفاوتی برای شناسایی بیماریهای مختلف به وجود آمدهاند.
یکی از روشهای تصویربرداری که برای تهیه تصاویر دقیق، جزئی و باکیفیت از اندامهای بدن استفاده میشود، سونوگرافی است. یکی از کاربردهایی که این روش دارد تشخیص سرطانهای مرتبط با رحم نظیر سرطان رحم، سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و… است. این پروسه میتواند به طور دقیق وجود انواع مختلف سرطان را تشخیص دهد. زمانی که بعد از تجربه علائم مرتبط با سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه کنید، یکی از اولین روشهایی که پزشک برای تشخیص علت علائمتان توصیه میکند سونوگرافی است.
این یک روش کم آسیب، سریع، کم تهاجمی و راحت برای تشخیص سرطان دهانه رحم است و میتواند وضعیت رحم را به طور جزئی بررسی کند. نتایج حاصل از این پروسه تا حد بسیار زیادی دقیق هستند و بر اساس این نتایج میتوان گزارش کاملی از وضعیت سلامت دستگاه تناسلی بیمار به دست آورد. پس حتما متوجه شدید که در پاسخ به این سوال اصلی مقاله میتوان گفت که بله این سرطان قابل تشخیص با سونوگرافی است.
اما با وجود اینکه سونوگرافی ممکن است که برخی از ناهنجاری های داخل لگن را نشان دهد ولی هرگز خط اول تشخیص سرطان دهانه رحم نیست. سونوگرافی در مراحل ابتدایی ابدا نمیتواند سرطان رحم را تشخیص دهد. سونوگرافی فقط زمانی که سرطان خیلی پیشرفته شده و باعث ایجاد عوارض جدی و پیامدهای غیر قابل جبران در لگن شده ممکن است برخی از تغییرات را نشان دهد؛ ولی اینکه روش تشخیص اختصاصی و مهم و خط اول برای سرطان دهانه رحم باشد به هیچ وجه این چنین نیست. پاپ اسمیر تنها روش قطعی تشخیص سرطان دهانه رحم در مراحل ابتدایی است.
انواع سونوگرافی رحم
امروزه و با پیشرفت روزافزون علم، انواع مختلفی از پروسههای سونوگرافی موجود هستند که هر یک مزایا و معایب خود را دارند و میتوانند طیف گستردهای از اختلالات را تشخیص دهند. زمانی که پزشک توصیه کرد که برای تشخیص سرطان دهانه رحم از روش سونوگرافی استفاده کنید، بسته به شرایط و وضعیتتان باید یکی از پروسههای زیر را انجام دهید:
سونوگرافی شکم
همانطور که از اسم این روش مشخص است، از روی شکم صورت میگیرد. در این روش، پزشک یا اپراتور سونوگرافی، یک ژل مخصوص را روی پوست شکم استعمال میکند. هدف از استفاده از این ژل، بالا بردن کیفیت تصویر است.
سونوگرافی واژینال
در این پروسه از یک مبدل یا ابزار کوچک استفاده میشود که آن را وارد واژن میکنند. این مبدل میتواند تصاویر کاملا جزئی از فضای درونی رحم را روی مانیتور ایجاد کند.
سونوگرافی هیستروسکوپی
در این پروسه از یک لوله ظریف و باریک استفاده میشود. سر این لوله یک چراغ وجود دارد که وارد رحم میشود. این پروسه رحم را به طور کاملا دقیق و جزئی بررسی میکند و هر گونه ناهنجاری همچون تودههای رحمی، بافتهای غیرعادی، زخم و… را شناسایی میکند.
سونوگرافی لاپاراسکوپی
تهاجمیترین سونوگرافی، نوع لاپاراسکوپی آن است. از آنجایی که این پروسه به ایجاد برش نیاز دارد پزشکان به میزان کمتری انجام دادن آن را توصیه میکنند. البته نتایجی که این پروسه ایجاد میکند کاملا دقیق و جزئی هستند. طی این روش تشخیصی، پزشک یک برش خیلی کوچک در ناحیه ناف ایجاد میکند ولی شکم را باز نمیکند. سپس لوله نازک و مخصوصی که دارای نور است (لاپاراسکوپ) را به داخل بدن هدایت میکند. با کمک این لوله، پزشک اندامهایی که در رحم وجود دارند را به طور کاملا جزئی بررسی میکند و کمک میکند که تشخیص سرطان دهانه رحم آسانتر شود.
نحوه آماده شدن برای سونوگرافی رحم
برای آماده شدن جهت انجام پروسه سونوگرافی رحم برای تشخیص سرطان دهانه رحم، باید اقداماتی همچون این موارد را رعایت کنید:
-
- جهت انجام سونوگرافی رحم، توصیه پزشک متخصص زنان این است که مثانه باید پر از ادرار باشد. این توصیه به این دلیل است که پر بودن مثانه سبب میشود که تصاویر حاصل واضح و باکیفیت باشند. این عامل همچنین باعث میشود گازهای روده که سبب اختلال در تصاویر سونوگرافی میشوند به سمت بالا هدایت شوند و دیگر مزاحمتی برای تصویربرداری ایجاد نکنند.
- برای پر شدن مثانه تنها کافیست که چای، آب، آبمیوه و دیگر نوشیدنیهای سالم را مصرف کنید. مصرف ۴-۶ لیوان آب برای این منظور کافیست. به هیچ عنوان سراغ نوشیدنیهای گازدار نروید و بدون تجویز پزشک داروهای ادرارآور مصرف نکنید.
- برای انجام سونوگرافی، پوست باید در تماس مستقیم با دستگاه باشد به همین خاطر باید پوستتان تمیز باشد.
- برای انجام سونوگرافی حتما لباسهای آزاد و گشاد بپوشید تا برای بالا زدن لباس یا درآوردن آن به مشکل برنخورید.
- اگر زخم باز داشته باشید ممکن است پزشک انجام سونوگرافی را به زمان دیگری موکول کند، زیرا این ژلها زخم را تحریک میکنند و سبب آلودگی آن میشوند. پس قبل از این که نوبتتان را فیکس کنید، در صورت وجود زخم یا هر نوع مشکل پوستیای، پزشک را در جریان قرار دهید.
- قبل از انجام این پروسه تصویربرداری، با پزشک در خصوص هر نوع جراحیای که در گذشته داشتهاید صحبت کنید.
- داشتن موی کم در ناحیهای که قرار است سونوگرافی روی آن انجام شود مشکل ساز نیست. اما در شرایطی که موی زیاد از حد در محل مورد نظر وجود دارد، حتما باید قبل از این پروسه موها را شیو کنید.
- اگر در حین بارداری، پزشک به وجود سرطان شک کند، معمولا سونوگرافی شکمی بهترین گزینه است. در ماههای اول بارداری، امکان انجام سونوگرافی داخل واژن وجود دارد اما در ماههای بالاتر این پروسه توصیه نمیشود زیرا ممکن است به جنین آسیب بزند.
در تشخیص سرطان دهانه رحم با سونوگرافی چه مشکلاتی قابل مشاهده است؟
زمانی که سونوگرافی رحم انجام میدهید، نتیجه این تست اطلاعات زیادی را در خصوص اندامهای بدن و اختلالات موجود در اختیار پزشک قرار میدهد. با کمک این تست میتوان اطلاعاتی در خصوص این موارد به دست آورد: محل دقیق قرارگیری لولههای فالوپ و تخمدانها، وجود تومور در هر بخشی از اندام تناسلی (نظیر رحم، تخمدانها و…)، منشأ خونریزی، ضخامت و طول دهانه رحم و تغییرات مثانه. پزشک از این یافتهها برای تشخیص سرطان دهانه رحم و دیگر مشکلات رحمی استفاده میکند.
در صورتی که شکل رحم یا دیگر بخشهای رحم غیرعادی باشد یا زخم یا تومور علت خونریزی باشد، پزشک در سریعترین زمان ممکن پروسه درمان را آغاز میکند. میزان دقت پروسه سونوگرافی دهانه رحم بالاست و نتایجی که سونوگرافی واژینال فراهم میکند معمولا دقیقتر و قابل اعتمادتر هستند.
برای تشخیص سرطان دهانه رحم باید به کجا مراجعه کنم؟
سرطان دهانه رحم مشکلی است که اخیرا گریبانگیر بسیاری از زنان (چه پیر و چه جوان) شده است. در صورتی که این بیماری به موقع شناسایی شود و جلوی رشد و انتشار آن گرفته شود، به طور کامل درمان خواهد شد. علائم مرتبط با این بیماری شامل این مواردند: دل درد شدید و اذیت کننده، احساس سیری شدید بدون خوردن غذا، تکرر ادرار، درد زیاد هنگام داشتن رابطه جنسی، احساس درد در لگن و ناحیه تناسلی، خونریزی بدون علت از واژن، ترشحات واژینال که مثل همیشه نیستند.
در صورتی که این علائم یا هر نشانه دیگری که عادی نبود را تجربه کردید باید فورا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. این پزشک بعد از بررسی و معاینه فیزیکی، تستهای تشخیصی نظیر سونوگرافی را تجویز میکند.
بعد از این که نتایج آزمایشهایتان آماده شدند، اگر پزشک به این نتیجه رسید که سطح پیشرفت و پیچیدگی بیماری شما بالاست، شما را به متخصص سرطان شناسی (انکولوژی) زنان ارجاع خواهد داد. متخصص سرطان شناسی زنان، به طور اختصاصی در زمینه درمان سرطانهایی که زنان را تحت تاثیر قرار میدهند فعالیت میکند و میتواند بیماری شما را در مراحل ابتدایی تشخیص دهد. این پزشک بسته به سن، وضعیت بیماری و سابقه ژنتیکی شما، از پروسههای درمانی مناسبی برای شما استفاده خواهد کرد.
زمانی که سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه قرار داشته باشد، احتمال این که به دیگر بخشهای رحم و بدن سرایت کند خیلی کم است. تشخیص سرطان در این مرحله به شما کمک میکند که ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه، به عوارض و عواقب این بیماری دچار نشوید.
به همین خاطر است که توصیه میکنیم به طور مرتب به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و غربالگریهای ضروری و تستهای تشخیصی را انجام دهید. این کار کمک میکند که متخصص زنان و زایمان هر گونه عارضهای را فورا تشخیص دهد و اجازه ندهد چیزی سلامتی شما را تهدید کند.
عوارض سونوگرافی
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است و عوارض سونوگرافی چه هستند با ما همراه شوید. برای تشخیص این عارضه با سونوگرافی، به هیچ عنوان پزشکان از مواد مضری نظیر اشعه استفاده نمیکنند. در این روش تنها از امواج فراصوت استفاده میشود که برخلاف اشعهها مضر نیستند. به همین خاطر است که این پروسه نسبت به دیگر روشهای مرسوم که برای تصویربرداری استفاده میشوند بی خطرتر تلقی میشود.
همانطور که گفتیم قبل از این روش باید مقدار زیادی آب بنوشید که این احساس پر بودن باعث اذیت شدن برخی از بیماران میشود. البته این حالت موقت است و بلافاصله پس از تهیه تصاویر مورد نیاز، میتوانید مثانهتان را تخلیه کنید.
این روش در اکثر موارد هیچ گونه عوارض جانبی به همراه ندارد. افرادی که سونوگرافی رحم آنها از نوع ترانس واژینال است، هنگام قرار گرفتن مبدل در رحم، ممکن است کمی اذیت شوند یا درد جزئی را حس کنند. این مبدل اغلب در یک کیسه از جنس لاتکس یا پلاستیک قرار داده میشود که گاهی برخی از بیماران به این لاتکس حساسیت نشان میدهند.
همانطور که گفتیم، سونوگرافی واژینال در دوران بارداری هم انجام میشود. اما در صورتی که کیسه آبتان پاره شده ولی درد ندارید، این روش به شما توصیه نمیشود زیرا ممکن است مبدل آلودگی را به جنین منتقل کند. علاوه بر این، اگر در دوران بارداریتان با خونریزی واژن یا افتادگی جفت روبرو هستید، این پروسه نمیتواند انتخاب مناسبی باشد زیرا سبب تشدید شدن خونریزی خواهد شد.
هزینه تشخیص سرطان رحم با سونوگرافی
خیلی از افراد میخواهند بدانند که آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است و هزینه این پروسه چقدر است. در جواب به این پرسش باید گفت که بله این سرطان را میتوان با سونوگرافی شناسایی کرد و هزینه سونوگرافی رحم بسته به فاکتورهای متعددی متفاوت است.
برخی از انواع بیمه، هزینه سونوگرافی دهانه رحم را تقبل میکنند، اما برخی دیگر از بیمهها تنها مقداری از آن را تقبل میکنند. گاهی نیز بیمار مجبور است که کل هزینه سونوگرافی را به صورت آزاد پرداخت کند.
یکی دیگر از عواملی که روی هزینه سونوگرافی دهانه رحم تاثیر میگذارد، مرکزی است که در آن سونوگرافی را انجام میدهید. برخی از مراکز سونوگرافی به علت این که در شهرهای بزرگ واقع هستند یا شهرت زیادی دارند، هزینه بالاتری نسبت به دیگر مراکز سونوگرافی دارند. این سونوگرافیها معمولا از دستگاههای پیشرفتهتری استفاده میکنند که درصد خطای پایینی دارند.
علاوه بر این موارد، تعداد آزمایشهای سونوگرافی مورد نیاز نیز یک عامل دیگر برای تعیین قیمت است. این یعنی هر چه تعداد آزمایشها بیشتر باشد، هزینه هم بالاتر است. گاهی فرد تنها به یک جلسه سونوگرافی و انجام تست نیاز دارد. حال در برخی شرایط، نیاز است که این تست چندین بار تکرار شود.
قسمتی که باید سونوگرافی روی آن انجام شود نیز روی تعیین هزینه نهایی تاثیر میگذارد. به این علت که هزینه سونوگرافی برخی از قسمتهای بدن بیشتر از سایر نقاط است.
فراموش نکنید که هم چنان تست پاپ اسمیر خط اول تشخیص سرطان رحم در مراحل ابتدایی است و به لحاظ هزینه هم مقرون به صرفه تر از سونوگرافی تشخیصی سرطان رحم است. پس چکاپ های سالانه پاپ اسمیر را جدی بگیرید.
دیگر تستهای تشخیصی برای سرطان رحم
در اینجا قصد داریم به این موضوع بپردازیم که آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است و دیگر تستهای تشخیصی برای شناسایی این عارضه چه هستند.
این بیماری دشوار و دیگر اختلالات رحمی (نظیر پولیپ یا زخمهای رحمی)، بیماریهایی هستند که به راحتی میتوان آنها را با سونوگرافی تشخیص داد. در حقیقت سونوگرافی یک روش تشخیصی دقیق و مناسب برای شناسایی هر نوع سرطانی است. اما گاهی برای تایید نتایج تشخیص داده شده یا برای تعیین محل دقیق تومور، نیاز است که آزمایشهای دیگری را نیز انجام دهید. برخی از روشهایی که برای تشخیص سرطان دهانه رحم به کار میروند شامل این مواردند:
معاینه لگن
در این روش پزشک از بیمار میخواهد که روی صندلیهای مخصوص بنشیند یا روی تخت دراز بکشد. سپس واژن را باز میکند و انگشت خود را برای معاینه، وارد واژن میکند. این روش برای این انجام میشود که پزشک هر گونه مشکل و تغییر در شکل، اندازه یا نحوه قرارگیری رحم را تشخیص دهد یا تومور را حس کند.
تست پاپ اسمیر
یکی از موثرترین و دقیقترین تستهایی که زنان باید برای تشخیص سرطان دهانه رحم و پیشگیری از انتشار این بیماری انجام دهند تست پاپ اسمیر است. طی این پروسه، پزشک ابتدا با ابزاری مشابه گوش پاک کن، مقداری از ترشحات واژن را برمیدارد و آنها را به آزمایشگاه میفرستد. تست پاپ اسمیر غیرتهاجمی است و بیمار هیچ گونه درد یا اذیت شدنی را حین تهیه نمونه تجربه نمیکند.
تست کولپوسکوپی
اگر علائم بیمار تا حد زیادی شبیه علائم سرطان دهانه رحم باشند و یا نتیجه تست پاپ اسمیر او وجود سلول یا توده غیرعادی را نشان دهد، ممکن است پزشک انجام تست کولپوسکوپی را توصیه کند. کولپوسکوپ یک ابزار پزشکی است که لنزهای باکیفیت و بزرگ کنندهای دارد. با کمک این ابزار، دهانه رحم و واژن بررسی میشود تا وجود هر گونه اختلال یا ناهنجاری مشخص شود. این پروسه معمولا بدون هیچ درد، عوارض یا خونریزی انجام میشود. در صورتی که پزشک بر اساس نتایج این تست ناحیه غیرطبیعی را تشخیص داد، از محل مورد نظر نمونه تهیه میکند.
بیوپسی
در این روش با کمک ابزار مخصوص و استریل، از دهانه رحم بیمار مشکوک به سرطان نمونه تهیه میشود. تهیه نمونه معمولا در مطب پزشک انجام میشود و نیازی نیست که برای انجام دادن بیوپسی به آزمایشگاه مراجعه کنید. بعد از جمع آوری نمونه، پزشک آن را به آزمایشگاه ارسال میکند تا وجود یا عدم وجود سلولهای ناهنجار مشخص شود.
سخن پایانی
آیا سرطان دهانه رحم با سونوگرافی قابل تشخیص است؟ این سوالی است که بسیاری از زنان ممکن است با آن مواجه شوند، بهویژه زمانی که نگرانیهایی درباره علائم مشکوک دارند. سونوگرافی میتواند به شناسایی برخی مشکلات در رحم کمک کند، اما تشخیص دقیق سرطان دهانه رحم بهطور کامل از طریق این روش امکانپذیر نیست. اگر علائم غیرعادی یا مشکلاتی را تجربه میکنید، نباید منتظر بمانید تا بیماری پیشرفت کند. سرطان دهانه رحم در مراحل ابتدایی بهراحتی قابل درمان است، اما در صورت نادیده گرفتن علائم، ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد.
برای دریافت تشخیص دقیق و روشهای درمانی موثر، مراجعه به متخصصان کلینیک ما اهمیت بسیاری دارد. ما با استفاده از بهروزترین تکنیکها و تجهیزات پزشکی، به شما کمک میکنیم تا از سلامت خود اطمینان حاصل کنید. اگر سوالاتی دارید یا به بررسی دقیقتری نیاز دارید، همین حالا با ما تماس بگیرید. در این مقاله، شما قدم اول را برای درک اهمیت تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم برداشتید، حالا نوبت به شماست که برای حفظ سلامتی خود اقدام کنید.