آیا سرطان رحم کشنده است؟ نگاهی دقیق به خطرات و راه‌های پیشگیری

به علت رایج بودن این بیماری در سرتاسر جهان، همه زنان باید بدانند که آیا سرطان رحم کشنده است، علت و راه های درمان آن چیست. اینکه آیا سرطان رحم کشنده است یا خیر؛ سؤالی نگران‌کننده است که می‌تواند ذهن بسیاری از زنان را به خود مشغول کند. سرطان رحم، یکی از شایع‌ترین انواع سرطان‌های زنان است و از نظر شیوع، این سرطان بعد از سرطان سینه قرار دارد و می‌تواند هر زنی با هر سنی را درگیر کند. اما تمام سرطان‌های رحم به یک اندازه کشنده نیستند و تشخیص زودهنگام می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. با مراجعه به دکتر زنان متخصص سرطان رحم و دریافت مشاوره و درمان به موقع، می‌توانید از این بیماری خطرناک و رشد آن جلوگیری کنید و به زندگی سالم‌تری دست یابید. این مقاله به بررسی دقیق و جامع این موضوع می‌پردازد تا راهکارهایی برای مقابله با این بیماری ارائه دهد. پس تا انتهای متن با ما همراه باشید.

اهمیت دانستن این که آیا سرطان رحم باعث مرگ میشود؟

با پیشرفت واکسن‌ها و دیگر درمان‌های پزشکی، تعداد زیادی از بیماری‌ها به طور کامل درمان شده‌اند و تنها تعداد کمی از افراد به آن‌ها دچار می‌شوند. اما سرطان همچنان یکی از بیماری‌هایی است که در بسیاری از موارد، درمان قطعی ندارد.

بسیاری از زنان (و حتی مردان) ممکن است بپرسند که آیا سرطان رحم تهدیدی جدی برای زندگی است؟ به طور خلاصه باید گفت که بله، سرطان رحم می‌تواند به مرگ منجر شود. با این حال، پیشرفت‌های علمی و روش‌های نوین برای تشخیص زودهنگام این بیماری، شانس بقا را به طور قابل توجهی افزایش داده است. هرچند که سرطان رحم، مانند دیگر انواع سرطان‌ها، می‌تواند تهدیدی جدی برای زندگی باشد، اما با توجه به تشخیص و درمان به موقع، می‌توان خطرات آن را کاهش داد.

میزان بقای ۵ ساله در مبتلایان به سرطان رحم به سه دسته تقسیم می‌شود. دسته اول شامل بیمارانی است که سرطان فقط محدود به خود رحم بوده و به بافت‌های اطراف یا ارگان‌های نزدیک منتشر نشده است. این گروه که تحت عنوان “سرطان محدود به رحم” شناخته می‌شود، معمولاً در مراحل اول و دوم قرار دارند و میزان بقای ۵ ساله در آنها ۹۵ درصد است؛ به این معنا که از هر ۱۰۰ نفر، ۹۵ نفر بدون مشکل تا ۵ سال زنده خواهند ماند.

دسته دوم شامل بیمارانی است که سرطان به بافت‌های اطراف رحم نفوذ کرده است. در این گروه، با درمان مناسب، میزان بقای ۵ ساله حدود ۶۹ درصد است، یعنی از هر ۱۰۰ نفر، ۶۹ نفر می‌توانند تا ۵ سال زنده بمانند.

دسته سوم، شامل بیمارانی است که سرطان به اعضای دوردست بدن منتشر شده است، یا به عبارت دیگر در مرحله چهارم قرار دارند. میزان بقای ۵ ساله در این گروه تنها ۱۷ درصد است؛ به این معنا که از هر ۱۰۰ نفر، تنها ۱۷ نفر می‌توانند تا ۵ سال زنده بمانند.

انجمن سرطان آمریکا تخمین زده که در سال ۲۰۲۲ حدود ۶۵,۹۵۰ مورد جدید ابتلا به سرطان رحم در آمریکا شناسایی شد و حدود ۱۲,۵۵۰ نفر از این افراد بر اثر این نوع سرطان جان خود را از دست دادند. گزارش‌ها نشان می‌دهند که میزان مرگ و میر ناشی از رایج‌ترین نوع سرطان رحم (سرطان آندومتر) ثابت مانده است، اما مرگ و میر ناشی از انواع تهاجمی، نادر و پیشرفته سرطان رحم از سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

افزایش آمار مبتلایان به سرطان رحم ممکن است به دلیل افزایش بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، دیابت و چاقی مفرط، که از عوامل خطرساز این سرطان محسوب می‌شوند، است.

البته سرطان رحم یک بیماری قابل کنترل و قابل درمان است. اگر علائم آن به موقع شناسایی شوند و به مراکز درمانی مراجعه کنید، می‌توانید به سرعت از شر سلول‌های سرطانی خلاص شوید. مهم‌ترین عامل در بروز مرگ و میر ناشی از سرطان رحم (یا هر نوع سرطان دیگر) تشخیص دیرهنگام بیماری است. بنابراین، باید کوچک‌ترین علامتی را جدی بگیرید و برای بررسی آن به دکتر متخصص زنان مراجعه کنید.

با این حال، لازم به ذکر است که در صورت تشخیص سرطان رحم، نباید فوراً روحیه خود را از دست دهید. این بیماری، مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر، می‌تواند با درمان‌های مناسب بهبود یابد.

برای مشاوره ورزرو نوبت با پزشکان ما در تماس باشید

تأثیر تشخیص به موقع و مرحله سرطان بر میزان مرگ و میر

پاسخ به این که آیا سرطان رحم می‌تواند تهدیدی جدی برای زندگی باشد، به مرحله پیشرفت بیماری بستگی دارد. همان‌طور که اشاره شد، تشخیص زودهنگام سرطان رحم می‌تواند شانس درمان آن را به طور قابل توجهی افزایش دهد. پزشکان این بیماری را به مراحل مختلف تقسیم کرده‌اند که هر مرحله نشان‌دهنده میزان پیشرفت سرطان است. خوشبختانه، رشد و پیشرفت سرطان رحم در بسیاری از موارد به کندی صورت می‌گیرد و این امر به زنان این فرصت را می‌دهد که بیماری را در مراحل اولیه شناسایی کنند.

تست پاپ اسمیر، که یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین روش‌های تشخیصی و غربالگری سرطان رحم است، به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. با مراجعه منظم به پزشک و انجام تست‌های غربالگری، می‌توان سلول‌های سرطانی را در مرحله اولیه شناسایی کرد و با استفاده از روش‌های درمانی مؤثر، آن‌ها را از بین برد.

در هر مرحله‌ای از بیماری، از جمله مراحل اولیه و پیشرفته، می‌توانید به متخصصان زنان و زایمان مراجعه کنید. در صورت نیاز، این متخصصان شما را به دکتر زنان متخصص سرطان رحم ارجاع خواهند داد.

پزشکان سرطان رحم را به چهار مرحله اصلی تقسیم‌بندی کرده‌اند:

  1. مرحله اول: در این مرحله، سلول‌های سرطانی تنها در دهانه رحم (اولین قسمت رحم) وجود دارند. ممکن است در برخی موارد سلول‌ها به رحم نیز سرایت کنند، اما در موارد دیگر، بیماری به دهانه رحم محدود می‌ماند.

  1. مرحله دوم: در این مرحله، سرطان به نواحی بیشتری نسبت به مرحله اول گسترش یافته و معمولاً سلول‌های سرطانی در دهانه رحم و خود رحم قابل مشاهده‌اند. در این مرحله، هنوز دیواره لگن و قسمت پایینی واژن درگیر نشده‌اند.

  1. مرحله سوم: سرطان به بخش پایینی رحم، و گاهی اوقات تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ گسترش می‌یابد و در برخی شرایط ممکن است کلیه‌ها نیز تحت تأثیر قرار گیرند.

  1. مرحله چهارم: در این مرحله که به نام متاستاز شناخته می‌شود، سرطان به نواحی نزدیک مانند خط مثانه و مقعد و همچنین به اندام‌های دورتر گسترش می‌یابد. زمانی که بیمار در این مرحله به بیماری مبتلا می‌شود، احتمال موفقیت درمان کاهش می‌یابد.

با تشخیص به موقع و درمان مناسب، می‌توان خطرات ناشی از سرطان رحم را کاهش داد و شانس بهبودی را افزایش داد.

آیا سرطان رحم مرگبار است و عوامل دخیل در مرگ و میر

حالا که به سوال «آیا سرطان رحم مرگبار است؟» پاسخ داده‌ایم، بیایید بررسی کنیم که چه عوامل دیگری می‌توانند احتمال مرگ ناشی از سرطان رحم را افزایش دهند. علاوه بر مرحله سرطان، که تأثیر زیادی بر شانس نجات و میزان مرگ و میر دارد، عوامل مختلف دیگری نیز در این زمینه دخیل هستند.

  • سن فرد: یکی از عوامل کلیدی در پیشرفت و درمان سرطان رحم، سن بیمار است. افراد جوان‌تر و دارای سیستم ایمنی قوی‌تر معمولاً بهتر به درمان پاسخ می‌دهند. وضعیت کلی سلامت و وجود بیماری‌های دیگر نیز می‌تواند بر مرگ و میر ناشی از سرطان رحم تأثیر بگذارد.

  • علت بروز سرطان: دلیل بروز سرطان رحم نیز تأثیرگذار است. در مواردی، این بیماری ممکن است دلایل ژنتیکی داشته باشد. پزشکان با بررسی تاریخچه ژنتیکی خانواده، می‌توانند پیش‌بینی کنند که احتمال بقای بیمار چقدر است.
  • نوع سرطان رحم: نوع سرطان رحم نیز می‌تواند تعیین کند که آیا سرطان به میزان کشنده است یا خیر.
  • عود بیماری: در برخی موارد، سرطان رحم ممکن است به طور مکرر عود کند. این وضعیت بر خطرناک بودن بیماری تأثیر می‌گذارد و می‌تواند چالش‌های بیشتری را به همراه داشته باشد.

ارتباط میان علت سرطان رحم و میزان مرگبار بودن آن

سرطان رحم، مانند دیگر انواع سرطان‌ها، یک اختلال شبه خودایمنی است که به دلیل تغییر در سلول‌های عادی بدن به سلول‌های سرطانی ایجاد می‌شود. این تغییرات باعث حمله سلول‌های سرطانی به بافت‌های سالم و اندام‌ها می‌شود.

دانشمندان و محققان پزشکی معتقدند که عوامل مختلفی در بروز سرطان رحم نقش دارند. برای مثال، وجود سابقه خانوادگی سرطان رحم می‌تواند یکی از عوامل مهم باشد. همچنین، هایپرپلازی آندومتر، که به افزایش ضخامت دیواره رحم منجر می‌شود، ممکن است امکان بروز سلول‌های سرطانی را افزایش دهد.

افرادی که قاعدگی آن‌ها از سنین کم (قبل از ۱۲ سالگی) شروع شده یا کسانی که مبتلا به فشار خون بالا، دیابت و چاقی مفرط هستند، باید به طور منظم غربالگری سرطان رحم را انجام دهند.

سندرم کودن و لینچ، که باعث افزایش احتمال اختلالات شبه خودایمنی، از جمله سرطان می‌شود، نیز نیاز به نظارت و معاینات منظم دارد. سایر عوامل شامل وجود کیست یا تومور تخمدان، هورمون درمانی، و قرار گرفتن در معرض پرتودرمانی لگن نیز می‌تواند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد.

یکی از عواملی که کمتر به آن توجه شده است ، مصرف داروی تاموکسیفن است. این دارو، که برای درمان سرطان سینه تجویز می‌شود، ممکن است منجر به شکل‌گیری سلول‌های سرطانی در رحم و سایر بخش‌های تناسلی شود.

ارتباط میان علائم سرطان رحم و میزان مرگبار بودن آن

در این بخش، به بررسی پاسخ سوال «آیا سرطان رحم کشنده است و علائم آن چیست؟» می‌پردازیم. معمولاً سرطان‌ها در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارند و به همین دلیل، شناسایی به موقع بیماری دشوار است. این مسئله دلیل تأکید پزشکان بر غربالگری و آزمایش‌های منظم است.

اما در مراحل پیشرفته‌تر بیماری، ممکن است فرد علائمی همچون این موارد را تجربه کند: درد شدید لگن، ترشحات واژن که رنگ و بوی عجیب و متفاوتی دارند، خونریزی بین دوره‌های پریود یا خونریزی در دوران یائسگی، درد هنگام داشتن رابطه جنسی واژینال، کمردرد و پا دردی که با خوردن مسکن هم تسکین پیدا نمی‌کنند، زخم شدن دهانه رحم، حس کردن توده در بخش ابتدایی رحم.

یکی از اصلی‌ترین شاخصه‌های این بیماری این است که این افراد احساس کسل بودن و خستگی مفرط دارند تا حدی که این خستگی در زندگی روزمره‌شان تداخل ایجاد می‌کند. برخی از این افراد تا پیش از این، زندگی پرتحرکی داشتند و بسیار پرانرژی بوده اند اما بعد از بروز این بیماری دیگر حوصله و انرژی انجام هیچ کاری را ندارند. علاوه بر این، معمولا بیماران مبتلا به سرطان رحم اشتهای خود را از دست می‌دهند و همین عامل باعث می‌شود وزن آن‌ها به طرز چشمگیری کاهش پیدا کند. البته این علائم به طور قطعی نشان دهنده سرطان رحم نیستند اما بهتر است که آن‌ها را جدی بگیرید و حتما به دنبال پیدا کردن علت و درمان آن‌ها باشید. پزشکان با دلسوزی، بهترین نوع درمان را به شما توصیه می‌کنند و تمام تلاش‌شان را می‌کنند که بیماری‌تان به طور موفقیت آمیزی درمان شود و کیفیت زندگی‌تان افزایش پیدا کند.

علائم پیشرفته سرطان رحم و گزینه‌های درمانی

می‌خواهید بدانید آیا سرطان رحم کشنده است و چه درمان‌هایی برای این بیماری وجود دارد؟ اگر چه سرطان رحم باعث مرگ می‌شود اما با وجود پیشرفت‌های روزافزون علم، می‌توان این بیماری را تا حد زیادی کنترل کرد.

درمان با هورمون یکی از اولین گزینه‌های درمانی است که متخصص زنان و زایمان برای بهبود بیماران دچار سرطان رحم آن را پیشنهاد می‌دهد. در این پروسه، با کمک هورمون‌ها، فرایند رشد، تکثیر و انتشار سلول‌های سرطانی تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.

پرتودرمانی (اشعه درمانی) یک روش قدیمی و اثرگذار برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و خطرناک است. در این روش، پزشک از اشعه ایکس کمک می‌گیرد تا این سلول‌ها را از بین ببرد و مانع از این شود که مجددا رشد کنند. شیمی درمانی نیز با استفاده از داروهای خاص که ترکیبی از مواد شیمیایی است، سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهد و با آن‌ها مقابله می‌کند.

درمان هدفمند، که به تازگی بسیار مورد توجه قرار گرفته، از مواد خاصی برای شناسایی و هدف قرار دادن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند و سلول‌های سالم را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد.

در نهایت، اگر روش‌های دیگر مؤثر نباشند، جراحی به عنوان آخرین گزینه مطرح می‌شود. این جراحی شامل برداشتن کامل یا جزئی رحم است و می‌تواند با خطرات و عوارضی مانند عفونت‌های پس از جراحی، خونریزی شدید و تأثیر بر زندگی جنسی همراه باشد. پزشکان معمولاً قبل از اقدام به جراحی، مشاوره کامل ارائه می‌دهند و به‌ویژه اگر بیمار در سنین باروری باشد، سعی در استفاده از روش‌های درمانی غیرجراحی دارند.

غربالگری سرطان رحم چگونه است؟

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم و تشخیص زودهنگام آن، انجام تست‌های غربالگری و معاینات منظم امری ضروری است. تست پاپ اسمیر یکی از مهم‌ترین و متداول‌ترین روش‌ها برای غربالگری سرطان رحم است که می‌تواند به شناسایی سلول‌های سرطانی یا تغییرات پیش‌سرطانی کمک کند.

اگر سن شما بین ۲۰ تا ۳۰ سال است، توصیه می‌شود که هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را انجام دهید. برای افرادی که سن‌شان بین ۳۰ تا ۶۵ سال است، معمولاً هر پنج سال یکبار انجام این تست‌ها پیشنهاد می‌شود.برای بیمارانی که عمل هیسترکتومی (خارج کردن رحم) را به دلایل غیرسرطانی انجام داده‌اند، نیازی به ادامه تست‌های غربالگری نیست. اما اگر در طی جراحی، بقایای رحم یا دهانه رحم باقی مانده باشد، باید تست‌های غربالگری طبق برنامه ادامه یابد.

افراد بالای ۶۵ سال که طی ۲۰ سال اخیر علائم و توده‌های پیش‌سرطانی نداشته و حدود ۱۰ سال است که تست‌های غربالگری را انجام داده‌اند، می‌توانند با تایید پزشک، این تست‌ها را متوقف کرده یا با فواصل بیشتری انجام دهند.افرادی که سابقه سرطان رحم دارند یا نتایج پاپ اسمیر آن‌ها غیرطبیعی بوده است، باید تست‌های غربالگری را در فواصل کوتاه‌تری انجام دهند.

آیا سرطان رحم برگشت‌پذیر است؟

حتی با درمان زودهنگام سرطان رحم، امکان بازگشت بیماری وجود دارد. زمانی که سرطان بازمی‌گردد، ممکن است تنها به رحم محدود نماند و در سایر اندام‌ها نیز رشد کند. برای کاهش احتمال عود مجدد بیماری، رعایت یک رژیم غذایی سالم و سبک زندگی مناسب بسیار مهم است.

عادات ناپسند مانند مصرف سیگار، قلیان و الکل می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، بنابراین ترک این عادات ا اهمیت ویژه‌ای دارد. همچنین، انجام معاینات منظم و پیگیری‌های پزشک را نباید نادیده گرفت. با رعایت این نکات، می‌توان تا حد زیادی از ظهور مجدد بیماری پیشگیری کرد و سلامت خود را حفظ نمود.

برای مشاوره ورزرو نوبت با پزشکان ما در تماس باشید

سخن پایانی

تمام زنان از سرتاسر جهان باید با این موضوع که سرطان رحم چیست، آیا سرطان رحم کشنده است و روش‌های مقابله با این بیماری آشنا شوند. به این علت که در صورت وقوع سرطان، آمادگی کافی برای مقابله با آن را داشته باشند. سرطان رحم باعث مرگ میشود اما این اتفاق برای تمام افراد مبتلا به این بیماری رخ نمی‌دهد و اتفاقا درصد بسیار زیادی از این افراد با تشخیص زودهنگام و درمان فوری می‌توانند بهبود پیدا کنند و به زندگی خود ادامه دهند.

در حال حاضر چندین روش درمانی برای سرطان رحم وجود دارد که پزشک بر اساس سن بیمار، نوع سرطان رحم و عوامل دیگر، از یک روش مناسب برای درمان او استفاده می‌کند. اگر خودتان یا عزیزان‌تان درگیر این بیماری هستید نیازی به نگرانی نیست زیرا با پیروی از دستورالعمل‌های پزشک می‌توانید جلوی انتشار سلول‌های سرطانی را بگیرید. زمانی که سرطان تنها بخشی از رحم را درگیر کند و به بقیه بخش‌ها و اندام‌های بدن منتقل نشده باشد، بهتر می‌توان آن را کنترل و درمان کرد. متخصصان کلینیک ما با در اختیارداشتن دانش، تجربه و دستگاه‌های پیشرفته می‌توانند بهترین شیوه درمان را به شما ارائه دهند. اکنون زمان مناسبی برای اقدام است. حتی اگر علائم مشکوک نداشتید بهتر است برای انجام تست های غربالگری چون پاپ اسمیر نوبت ویزیت خود را با یکی از متخصصان کلینیک درمانی نا رزرو کنید.