واکسن HPV تا چه سنی ؟

واکسن HPV تا چه سنی باید تزریق شود تا اثر بخشی بهتری داشته باشد؟ HPV یکی از رایج  ترین بیماری  های آمیزشی در جهان است. از بزرگ  ترین مشکلاتی که ویروس HPV ایجاد می  کند، می توان به زگیل تناسلی اشاره کرد. زگیل  های تناسلی به شکل زائده  های گوشتی که اغلب شبیه به گل کلم هستند، در ناحیه تناسلی یا دیگر نقاط بدن مانند دهان و کشاله ران ظاهر می  شوند. پس از رعایت بهداشت جنسی، واکسن مطمئن  ترین راهی است که می  تواند شما را در برابر این بیماری ایمن کند. این‌که واکسن HPV تا چه سنی می  تواند تزریق شود و یا چقدر ایمنی ایجاد می  کند، بیش  ترین پرسش  هایی است که متقاضیان تزریق این واکسن در پی پاسخ آن  ها می  باشند. در این نوشتار مجموعه  ای از اطلاعات درباره این ویروس و واکسن آن گنجانده شده است. تا انتهای متن، با ما همراه باشید.

 

بررسی مختصر ویروس پاپیلومای انسانی

زگیل تناسلی به دلیل شکل ناخوشایندی که دارد، زیبایی و اعتمادبه‌نفس فرد را تحت تأثیر قرار می دهد. اما این تمام مشکلاتی که ایجاد می کند نیست. زگیل تناسلی و به‌طور کلی ویروس HPV، می  تواند منجر به بیماری  های خطرناکی از جمله سرطان های رحم شود. راه حل های درمانی متعددی برای پاکسازی این ویروس از بدن وجود دارند، اما بهترین راه حل، پیشگیری است.

HPV  یا ویروس پاپیلومای انسانی، ویروسی است که بیش از هر چیز از راه آمیزش جنسی و تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال می  یابد. انواع مختف این ویروس بیش از 100 مورد هستند و بیماری  های متفاوتی ایجاد می‌کنند. گاهی این ویروس نشانه  های خاصی ندارد. بنابراین افرادی که مبتلا می  شوند، اغلب از وجود آن بی‌اطلاع می  باشند. اما در برخی موارد بعضی از انواع این ویروس، توده  هایی در نقاطی از بدن که در آمیزش جنسی دخیل هستند ایجاد می  کنند. این توده  ها زگیل تناسلی نام دارند و تنها علت بروز آن  ها، ویروس پاپیلومای انسانی است.

مردان و زنان هردو به HPV مبتلا می  شوند، اما عوارض آن در بانوان بسیار خطرناک  تر است. این ویروس در بانوان بیماری  های خطرناکی همچون سرطان  های مربوط به رحم را به وجود می  آورد.
راهکارهایی که می  توان با کمک آن  ها از ابتلا به HPV و عوارض خطرناک آن جلوگیری کرد، شامل رعایت بهداشت فردی و جنسی، عدم تعدد شریک جنسی و از همه مهم  تر و مؤثرتر، واکسن می  باشد. درمان خاصی برای این ویروس وجود ندارد، اما پس از مدتی ویروس مذکور در بدن از بین می  رود یا چنان ضعیف می  شود که وجود آن تهدیدی به‌حساب نمی  آید. البته برای درمان برخی از بیماری  های ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی، درمان  هایی از جمله دارو، لیزر، سرد درمانی و جراحی را می  توان نام برد.

واکسن HPV چیست؟

واکسن HPV به شما کمک می  کند تا در برابر چند نوع از این ویروس، ایمن شوید. همانند خود ویروس، واکسن آن هم انواع مختلفی دارد. هر یک از این واکسن  ها از شما در برابر چند نوع HPV محافظت می  کند. انواع این واکسن  ها به شرح زیر می  باشند:

واکسن چهارگانه

واکسن چهارگانه که با نام تجاری گارداسیل (Gardasil) شناخته می  شود، بدن را در برابر تایپ 6، 11، 16 و 18 این ویروس واکسینه می  کند. این واکسن تا 70 درصد ایمنی در برابر سرطان دهانه رحم و بیش از 90 درصد ایمنی در برابر زگیل تناسلی دارد.

واکسن نُه  گانه

واکسن نُه  گانه همان  طور که از نامش پیدا است، علیه 9 تایپ ویروس HPV عمل می  کند. تایپ  های 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58 تایپ  هایی هستند که واکسن نُه  گانه بر آن  ها مؤثر است.

واکسن دوگانه

این واکسن برای پیش  گیری از ابتلا به تایپ 16 و 18 طراحی شده است و تنها دارای تاییدیه کشور استرالیا می‌باشد.
این واکسن  ها در سه نوبت تزریق می  شوند. دوز دوم 4 ماه پس دوز اول تزریق شده و برای تزریق آخرین دوز، باید 2 ماه دیگر صبر کنید. افراد 9 تا 14 سال تنها با تزریق دو دوز اول به ایمنی کافی در برابر ویروس می‌رسند.

واکسن HPV تا چه سنی و برای چه کسانی تزریق می  شود؟

همه افراد از سن 9 تا 45 سال می  توانند واکسن HPV را دریافت کنند. توصیه می  شود که کودکان حتماً در سن 11 یا 12 سالگی واکسیناسیون را انجام بدهند. هر فردی که چند سال پیش از این  که از نظر جنسی فعال شود واکسن را دریافت کند، تقریباً به  طور کامل در برابر ویروس HPV و بیماری  های برآمده از آن، ایمن می  شود. با بالا رفتن سن شاید اثرات واکسن کمی کاهش یابد، اما بی‌اثر نیست و تزریق دیرهنگام آن هم بهتر از اجتناب از تزریق است. بنابراین نمی  توان یک قاعده کلی برای این  که واکسن HPV تا چه سنی می  تواند تزریق شود، در نظر گرفت.
این واکسن برای هر دو جنس زن و مرد طراحی شده و مناسب است. شاید تصور شود که دختران بیش از پسران نیازمند واکسن هستند، زیرا واکسن بیش  تر علیه تایپ  هایی است که ناقل سرطان  های زنانه می  باشند. اما توجه داشته باشید که واکسیناسیون پسران علاه   بر این  که آن  ها را در برابر عارضه  هایی چون زگیل تناسلی بیمه می‌کند، سبب می  شود تا شریک جنسی آن  ها نیز دچار مشکلات و بیماری  های مرتبط با رحم نشود.

آیا واکسن HPV عوارض جانبی دارد؟

معمولاً این واکسن عوارض خاصی به دنبال ندارد. شاید برخی اثرات خفیفی را پس از تزریق مشاهده کنید. این عوارض شامل تورم، قرمزی یا خارش در محل تزریق است. همچنین برخی از افراد گاهی پس از تزریق دچار سرگیجه یا غش می  شوند. اغلب پرستاری که واکسیناسیون شما را انجام می  دهد، توصیه می  کند تا 15 دقیقه پس از تزریق در همان مرکز واکیسناسیون دراز بکشید تا خطر سرگیجه و غش شما را تهدید نکند. کسانی که بدن ضعیفی دارند شاید پس از تزریق دچار تب، سردرد، حالت تهوع و استفراغ، خستگی یا ضعف شوند. اما جای نگرانی نیست، چراکه این علائم پس از چند ساعت از بین خواهند رفت.

آیا تزریق واکسن HPV پس از ابتلا موثر است؟

امکان تزریق واکسن پس از ابتلا به ویروس HPVوجود دارد، اما باید بدن کاملاً از ویروس پاک‌سازی شده باشد. دقت کنید که این واکسن مانند هر واکسن دیگری خاصیت درمانی ندارد و تنها برای پیش  گیری موثر است. زمانی که به ویروس مبتلا شدید، تا زمانی که کاملاً ویروس از بدن شما خارج و بیماری  های ناشی از آن نیز درمان نشده  اند، تزریق واکسن کاری بیهوده می  باشد.

تزریق واکسن HPV برای چه کسانی ممنوع است؟

واکسن HPV برای هر سن و جنس و وضعیتی توصیه می  شود، اما طبق گفته پزشکان بهتر است افرادی که شرایط زیر را دارند، از تزریق صرف نظر کنند:
– زنان باردار
– افرادی که سابقه حساسیت  های فوری به واکسن  های دیگر داشته  اند.
– افراد حساس به مخمر نان
– افرادی که به لاتکس حساسیت دارند. ( سر سرنگ  هایی که برای تزریق واکسن استفاده می  شوند، از جنس لاتکس است.)
اگر جز افراد ذکر شده هستید، به این معنی نیست که به هیچ وجه شانس دریافت واکسن را نخواهید داشت. اما بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بدانید : واکسن HPV بعد از ابتلا

مزایای واکسنHPV

تاکنون واکسیناسیون بهترین راه حلی بوده که علم پزشکی برای مصون ماندن از بیماری  ها ارائه کرده است. واکسن  ها اغلب عوارض بسیار کم و مزایای بسیار زیادی دارند. برخی از مزایای واکسن HPV را می  توان این-گونه برشمرد:
– احتمال این  که پس از تزریق به تایپ  های ویروسی که واکسن علیه آن  ها است مبتلا شوید، تقریباً صفر می  باشد.
– بیمارانی که پیش  تر با این ویروس درگیر بودند نیز از واکسیناسیون سود می  برند.
– افرادی که دچار بیماری  های ضعف سیستم ایمنی بدن هستند هم می  توانند واکسن را دریافت کنند. ( مانند افراد مبتلا به ایدز)
– افرادی که قبلاً مبتلا به این ویروس شدند، امکان دارد که ناقل خاموش HPV باشند. با تزریق واکسن، ریسک ناقل بودن آن  ها کاهش می  یابد.
چنانچه جزو مشمولین دریافت واکسن هستید، هرچه زودتر برای تزریق اقدام کنید. تزریق زودتر واکسن تاثیر بیش  تری بر اثردهی آن دارد.

نحوه تزریق واکسن

این واکسن به‌صورت عضلانی و به عضله دلتوئید تزریق می  شود. عضله دلتوئید یا عضله سرشانه در قسمت فوقانی بازو قرار گرفته است. بهتر است که واکسن در بازوی دست غیر غالب شما تزریق شود. اگر به هر دلیلی امکان تزریق واکسن به بازو نبود، قسمت بالا و خارج ران دیگر محل تزریق می  باشد. تزریق این واکسن به‌صورت وریدی، داخل جلدی یا زیر جلدی نیز ممکن است، اما اثرگذاری آن به خوبی اثرگذاری عضلانی نیست.

نکات تکمیلی درباره ی واکسن HPV

فارغ از این  که واکسن HPV را تا چه سنی می  توان دریافت کرد یا شرایط تزریق آن چیست، خوب است اطلاعات تکمیلی زیر را نیز درباره آن بدانید:
– متاسفانه در کشور ما تنها واکسن چهارگانه گارداسیل موجود است. اما تزریق آن هم سودمند می  باشد.
– بانوانی که این واکسن را دریافت کرده  اند، نباید تصور کنند که از تست  های روتین سرطان  های رحم ( مانند تست پاپ اسمیر) بی  نیاز شده  اند. برخی از سرطان  های رحم ارتباطی با ویروس HPV ندارند.
– همان  طور که گفته شد، واکسیناسیون کامل HPV در سه نوبت انجام می  شود. چنانچه در فاصله بین دو نوبت بارداری صورت گرفت، تزریق دوز بعدی را به پس از دوره باردای موکول کنید.
– مدت زمانی که واکسن فرد را از ویروس مصون می  کند به  طور دقیق مشخص نیست، اما طبق مشاهدات، دوره مصونیت 5 سال ذکر شده است.
– حتماً پیش از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنید. شاید جز گروه  هایی باشید که تزریق واکسن برای آن  ها منع شده است.
– در برخی از مناطق دنیا به دلیل این  که HPV یک بیماری آمیزشی است، تزریق واکسن آن را برای کودکان مناسب نمی  دانند و تصور می  کنند که کودکان با دریافت این واکسن، به رابطه جنسی ترغیب می  شوند. این تصور کاملاً اشتباه می  باشد. تمام چیزی که واکسن به کودک می  دهد، ایمنی در آینده است.

سخن پایانی 

HPV یکی از بیماری  های بسیار رایج مقاربتی در دنیای امروز است. راه  های متفاوتی برای پیش  گیری از ابتلا وجود دارد، اما هیچ  کدام به‌اندازه واکسن سودمند نمی  باشند. این  که واکسن HPV تا چه سنی می  تواند تزریق شود، بزرگ  ترین پرسشی است که متقاضیان دریافت واکسن دارند. اما فارغ از سن و شرایط، بهترین راهی که می  توان تشخیص داد واکسن مناسب شما است یا خیر، مشورت با پزشک می  باشد.
خوشبختانه در کلینیک ما این کار توسط افراد ماهر انجام می‌شود. شما می‌توانید جهت مشاوره با پزشکان این کلینیک با لینک‌های ارتباطی موجود در سمت چپ صفحه با ما در ارتباط باشید و یا از شماره تلفن‌های موجود در بخش تماس با ما استفاده نمایید