در این مقاله قصد داریم به توضیح دقیق و بهروز جوش دهانه رحم نشانه چیست ؟ بپردازیم. جوش دهانه رحم یک عارضه گاهاً رایج و عموماً بیخطر در دهانه رحم یا گردن رحم است که در برخی زنان شکل گیرد. برخی از جوشهای رحم بیعلامت و بیدرد باقی بمانند و فقط با استفاده از تصویربرداری مانند سونوگرافی یا کولپوسکوپی تشخیص داده شوند. در هر صورت، همواره مهم است که هرگونه علامت ناراحتکننده یا تغییرات غیر طبیعی در ناحیه دهانه رحم را به دکتر زنان متخصص سرطان رحم گزارش دهید تا او بررسیهای لازم را انجام دهد و در صورت لزوم، تشخیص و درمان مناسبی را تعیین کند.
فهرست مطالب
علائم جوش دهانه رحم
جوش دهانه رحم نشانه چیست؟ علائم جوش در سیروکس معمولاً به شکل بیعلامت و بیدرد یا به شکل علائم خاصی ظاهر میشوند. برخی از علائم جوش در سیروکس عبارتاند از:
- ♦ بیعلامت: بیشتر جوشهای رحم بدون علائم خاصی هستند و به صورت تصادفی طی معاینات پزشکی یا سونوگرافی تشخیص داده میشوند؛ بنابراین، بسیاری از زنان اصلاً از وجود آنها آگاه نیستند و در معاینه پزشکی به طور اتفاقی شناخته میشوند.
- ♦ خروج خون اضافی: در بعضی موارد، جوش سیروکس خونریزیهای غیر عادی و خروج خون اضافی در طول یا پس از رابطههای جنسی، پریود یا در مواقع دیگری ایجاد میکنند.
- ♦ درد: این بیماری در برخی زنان باعث درد و ناراحتی در منطقه نزدیک به سیروکس میشود. این درد میتواند به صورت کششی حس شود.
- ♦ التهاب: در برخی موارد، این بیماری باعث التهاب در سیروکس میشود و با خارش و تحریک مخاط همراه است.
- ♦ اختلالات قاعدگی: این بیماری تأثیری بر الگوی قاعدگی دارد و باعث تغییرات در دوره و میزان خونریزی قاعدگی و باعث تأخیر در شروع یا پایان قاعدگی میشود.
- ♦ خروج مخاط: در برخی موارد، جوش سیروکس باعث خروج مقداری مخاط از دهانه رحم میشود که به شکل قطرههای مخملی یا عرق بر روی محلهای نزدیک به دهانه رحم میتوان تشخیص داد.
- ♦ نقاط رنگی: در برخی موارد، این بیماری به شکل نقاط رنگی یا علامتهای دیگری مشخص میشوند و تفاوت رنگی با بافتهای طبیعی دهانه رحم ایجاد میکنند.
بیشتر بدانید : کولپوسکوپی چیست؟
جوش دهانه رحم نشانه چیست و چرا دهانه رحم جوش میزند؟
بعد از تشخیص جوش دهانه رحم سؤالهایی از جمله چرا دهانه رحم جوش میزند در ذهن ما شکل میگیرد. دلایل ایجاد جوش دهانه رحم متنوع و متعدد است و بستگی به نوع جوش، وضعیت بیماری و ویژگیهای هر فرد دارد.
هیپرپلازی آندومتر رحم
علت اصلی هیپرپلازی آندومتر، نوعی از نقصهای تنظیم هورمونهای تناسلی است. در زمان دوران پیش از یائسگی و دورههای قاعدگی، تنظیم هورمونهای تناسلی توسط سیستم اندوکرین در بدن انجام میشود. این هورمونها شامل استروژن و پروژسترون هستند که تأثیر زیادی بر روی بافتهای رحم دارند.
در مواقعی که تعادل هورمونی در بدن دچار اختلال میشود، میتواند منجر به هیپرپلازی آندومتر شود. علل اختلال در تنظیم هورمونها شامل موارد زیر است:
- ♦ افزایش استروژن: افزایش میزان استروژن (یکی از هورمونهای انواع استروئید) میتواند باعث افزایش رشد و ضخامت لایه داخلی رحم شود که به هیپرپلازی آندومتر منجر میشود.
- ♦ نقص در تعادل استروژن و پروژسترون: در برخی مواقع، نقص در تعادل این دو هورمون ایجاد هیپرپلازی آندومتر را تسریع میکند و در نهایت منجر به جوش دهانه رحم میشود.
- ♦ عوامل ژنتیکی: برخی از عوامل ژنتیکی در تنظیم هورمونها و ایجاد هیپرپلازی آندومتر نقش دارند.
- ♦ سن و دوران زندگی: هیپرپلازی آندومتر معمولاً در دورههای مختلف قاعدگی و تغییرات هورمونی مرتبط با آن ایجاد میشود. همچنین، در زمان پیش از یائسگی نیز برخی تغییرات هورمونی موجب هیپرپلازی آندومتر میشود.
جوش دهانه رحم نشانه چیست و علت ایجاد جوش دهانه رحم
علت ایجاد جوش دهانه رحم به دلیل تنظیم هورمونهاست، به ویژه هورمونهای تناسلی انواع استروئیدها که شامل استروژن و پروژسترون هستند. این هورمونها نقش بسیار مهمی در تنظیم دوره قاعدگی زنانه و عملکرد اندومتر رحم دارند.
در طول یک چرخه قاعدگی، سطوح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن زن تغییر میکنند و به ترتیب نقشهای مهمی در آمادهسازی رحم برای پذیرش جنین و تنظیم دوره قاعدگی ایفا میکنند:
- ♦ استروژن: استروژن یکی از هورمونهای تناسلی انواع استروئیدهاست که در دوران بلوغ و بارداری تولید میشود. این هورمون باعث افزایش رشد و ضخامت لایه داخلی رحم میشود. افزایش سطح استروژن در طول دوره قاعدگی باعث تسریع رشد لایه آندومتر و به ایجاد جوش دهانه رحم منجر میشود.
- ♦ پروژسترون: پروژسترون از دیگر هورمونهای تناسلی استروئیدهاست که در دورههای مختلف قاعدگی و بارداری تولید میشود. این هورمون موجب آمادهسازی لایه داخلی رحم برای پذیرش جنین و حمایت از بارداری میشود. اگر تنظیم سطح پروژسترون در چرخه قاعدگی تغییر کند یا کمتر از حد نیاز باشد به ایجاد این بیماری منجر میشود.
نقص در تنظیم هورمونها میتواند به علت تغییرات طبیعی مرتبط با دوره قاعدگی، دوران بارداری، دوره قبل و بعد از یائسگی و همچنین برخی عوامل دیگر ایجاد شود. این تغییرات هورمونی در برخی زنان بیشتر از دیگران اتفاق میافتد و به ایجاد جوشهای دهانه رحم یا هیپرپلازی آندومتر منجر میشود.
جوش دهانه رحم نشانه چیست؟
فیبرومهای رحم و جوش دهانه رحم نشانه چیست؟ فیبرومهای رحم یا میومهای رحم، یکی از علل ایجاد این بیماری هستند. فیبرومهای رحم تودههای خوشخیم از بافت عضلی رحم هستند که در دیوار رحم شکل میگیرند. این تودهها معمولاً غیر سرطانی هستند و اکثر موارد آنها بیخطر و بیعلامت هستند. اما در برخی موارد، فیبرومهای رحم به علت اندازه بزرگ یا موقعیت خاصشان، علائم و عوارضی ایجاد و مشکلاتی برای بیمار ایجاد میکنند.
علت ایجاد این بیماری به دلیل فیبرومهای رحم و به علت تأثیر مستقیم یا غیر مستقیم این تودهها بر روی دهانه رحم است. در زیر به برخی از علل مرتبط با فیبرومهای رحم که میتواند به ایجاد جوش سیروکس منجر شود، اشاره میکنیم:
- ♦ اندازه بزرگ فیبرومها: فیبرومهای رحم با اندازه بزرگ بر روی سیروکس و اطراف آن فشار ایجاد میکنند و این امر به ایجاد جوشهای کوچک و نرم در دهانه رحم منجر میشود.
- ♦ موقعیت فیبرومها: موقعیت فیبرومها در دیوار رحم میتواند به علت فشار و تغییر شکل دهانه رحم، باعث شود جوشهایی شکل بگیرد.
- ♦ خونریزی و التهاب: برخی از فیبرومها باعث خونریزیها و التهابات ناحیه رحم میشوند.
- ♦ تغییرات هورمونی: فیبرومهای رحم به تغییرات هورمونی مرتبط با دوره قاعدگی و بارداری حساس هستند و بر اثر تغییرات هورمونی اندازه یا تعداد آنها تغییر میکنند و موجب بروز این بیماری میشوند.
- ♦ عوارض جانبی از عمل جراحی: در برخی موارد، برای حذف فیبرومها از رحم (میومکتومی) اقدام میشود که این عمل جراحی ممکن است به جوشهای دهانه رحم منجر شود.
جوش دهانه رحم در بارداری
جوش دهانه رحم در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی و تحولات جسمی که در این دوره اتفاق میافتد ایجاد میشود. بارداری یک فرآیند طبیعی است که با تغییرات زیادی در سطوح هورمونها و تنظیمات بدن زن مرتبط است. این تغییرات میتواند تأثیر مستقیم و غیر مستقیمی بر روی رحم و دهانه رحم داشته باشد و به ایجاد جوش منجر شود.
به طور کلی، علت ایجاد جوش در دهانه رحم در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی و عوامل متعددی که در زیر ذکر میشود، باشد:
- ♦ هورمونهای تناسلی: در طول بارداری، تولید و تنظیم هورمونهای تناسلی انجام میشود. افزایش سطوح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بارداری به تغییرات در رحم و سیروکس منجر میشود. این تغییرات به ایجاد جوشهای کوچک و نرم در سیروکس کمک میکنند.
- ♦ رشد رحم و تحولات جسمی: در طول بارداری، رحم برای پذیرش جنین و حمایت از رشد و تغذیه آن آمادهسازی میشود. این امر منجر به تغییر شکل و ساختار سیروکس میشود که به ایجاد جوش کمک میکند.
- ♦ تغییرات عروقی: تغییرات در عروق و شبکههای عروقی دهانه رحم نیز به ایجاد جوشها در این ناحیه کمک میکنند.
- ♦ خونریزی و التهابات: برخی از موارد خونریزی و التهابات مرتبط با دهانه رحم در دوران بارداری ممکن است منجر به جوش در دهانه رحم منجر شود.
- ♦ عمل جراحی قبل از بارداری: اگر قبل از بارداری عمل جراحی روی سیروکس انجام شده باشد باعث ایجاد جوش میشود.
عفونت و التهابات نشانه جوش دهانه رحم
جوش دهانه رحم نشانه چیست؟ عفونتها و التهابات میتوانند علت ایجاد جوش باشند. عفونتها معمولاً به وسیله باکتریها یا ویروسها یا سایر میکروبها به بدن وارد میشوند و باعث تحریک و التهاب در محل ورودشان میشوند. اگر این عفونتها در ناحیه رحم رخ دهند، میتوانند به ایجاد جوشها منجر شوند. به طور کلی، علل ایجاد جوش عفونتها و التهابات عبارتاند از:
- ♦ التهاب دهانه رحم (سرویسیت): التهاب دهانه رحم یا سرویسیت یکی از شایعترین علل عفونت در ناحیه رحم است. این التهاب ناشی از باکتریها، ویروسها یا سایر میکروبهاست که وارد دهانه رحم میشوند و التهاب را ایجاد میکنند. در صورت عدم درمان مناسب، این التهاب میتواند به ایجاد جوش و کاملتر شدن علائم منجر شود.
- ♦ عفونتهای تناسلی: برخی از عفونتهای تناسلی میتوانند به عفونت دهانه رحم منجر شوند. این عفونتها میتوانند به علت تحریک و التهاب در ناحیه دهانه رحم، جوش را ایجاد کنند.
- ♦ التهابات ناحیه تناسلی: التهابات ناحیه تناسلی مانند عفونتهای ادراری، عفونتهای لگنی و عفونتهای دیگر میتوانند به ناحیه سیروکس گسترش یابند و التهاب را ایجاد کنند.
- ♦ عوامل دیگر: علاوه بر عفونتها، عوامل دیگری مانند استفاده از دستگاههای بدنسازی ناسالم، تماس جنسی بدون استفاده از روشهای محافظتی، مصرف داروها و مواد غذایی نامناسب و نقض بهداشت نیز به ایجاد جوش و عفونتهای ناحیه رحم کمک میکنند.
علل جوش دهانه رحم
عوامل ژنتیکی:
جوش دهانه رحم نشانه چیست؟ عوامل ژنتیکی یکی از علل و نشانههای این بیماری است. ژنتیک به معنای وراثت یا مرتبط بودن با ژنهاست و هر فرد دارای ژنهایی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم رونوشتی از آنها در والدین خود دارد. در برخی از موارد، اختلالات ژنتیکی میتوانند به ایجاد این بیماری منجر شوند. در زیر به برخی از علل ایجاد جوش در دهانه رحم به علت عوامل ژنتیکی اشاره میکنیم:
- ♦ تمایل به ایجاد تغییرات سلولی: برخی از اختلالات ژنتیکی میتوانند به تغییرات سلولی در رحم و دهانه رحم منجر شوند. این تغییرات باعث ایجاد جوشهای کوچک و نرم در دهانه رحم میشوند.
- ♦ تحریک ناحیه رحم: در برخی از اختلالات ژنتیکی، ناحیه رحم میتواند به تحریک حساسیت نشان دهد. این تحریک به ایجاد جوشها در دهانه رحم کمک میکند.
- ♦ تنظیم هورمونها: برخی از اختلالات ژنتیکی میتوانند به تغییرات در تنظیم هورمونها و سطح هورمونهای تناسلی منجر شوند. این تغییرات هورمونی به ایجاد جوش و هیپرپلازی آندومتر منجر میشوند.
- ♦ بیماریهای ژنتیکی خاص: در برخی از بیماریهای ژنتیکی خاص، تحولات ناشی از این بیماریها میتواند به تغییرات در رحم و دهانه رحم و در نتیجه ایجاد جوشها منجر شود.
- ♦ وراثت: اگر ژنهای مرتبط با ایجاد تغییرات در رحم و دهانه رحم به ارث رفته باشند، افراد میتوانند به طور ژنتیکی به این علت عرضه شوند.
استرس
استرس یکی از عوامل زیادی است که به ایجاد جوش دهانه رحم کمک میکند. استرس به معنای واکنش فیزیولوژیک و روانی بدن به موقعیتها و شرایط نامطلوب است. هنگامی که فرد با استرس مواجه میشود، بدن برای مقابله با آن عواطف و هورمونها را ترشح میکند که میتوانند به تغییرات در سیستم تناسلی منجر شوند و احتمال ایجاد جوش را افزایش دهند.
استرس میتواند به علت ترشح هورمونهای استرس، به ایجاد جوش دهانه رحم کمک کند. همچنین، استرس به علت تغییرات در تنظیم هورمونها مانند استروژن و پروژسترون به تحریک تغییرات در دهانه رحم و ایجاد جوشها کمک میکند.
از طرفی، استرس میتواند به کاهش سطح ایمنی بدن و افزایش احتمال عفونتها منجر شود. همچنین، در برخی از موارد، عفونتها میتوانند به ایجاد جوش کمک کنند.
آدنومیوزیس
آدنومیوزیس یکی از عواملی است که به ایجاد جوش در دهانه رحم منجر میشود. آدنومیوزیس یک بیماری رحمی است که ناشی از ایجاد بافتهای غیر طبیعی در ناحیه رحم میشود. این بافتها معمولاً شبیه به بافتهای درونی رحم (بافتهای آدنوم) هستند و به دلیل وجود آنها در ناحیههای غیر مناسب میتوانند به مشکلات و علائم ناخوشایندی منجر شوند.
به طور کلی، علت آدنومیوزیس هنوز کاملاً مشخص نشده است، اما برخی از فرضیات مطرح شدهاند که میتواند نقشی در بروز این بیماری و ایجاد جوش در دهانه رحم داشته باشند، از جمله:
- ♦ تغییرات هورمونی: افزایش سطح هورمونهای تناسلی مانند استروژن و پروژسترون میتواند به ایجاد آدنومها در رحم و دهانه رحم کمک کند. این تغییرات هورمونی به علت تغییرات قاعدگی یا فعالیتهای هورمونی نامناسب رخ میدهند و منجر به جوش رحم میشوند.
- ♦ عوامل ژنتیکی: برخی از مطالعات نشان دادهاند که آدنومیوزیس به علت عوامل ژنتیکی ایجاد و در بعضی افراد به صورت وراثتی منتقل میشود.
- ♦ فاکتورهای محیطی: برخی از عوامل محیطی مانند تغذیه نامناسب، استفاده از داروها و مواد مخدر و سایر عوامل ناشی از محیط زندگی ممکن است به ایجاد آدنومها و جوش در دهانه رحم کمک کنند.
سخن پایانی
جوش دهانه رحم نشانه چیست ؟ عنوان مقالهای است که طی آن به علائم و نشانهها و جوش در دوران بارداری اشاره کردیم. این بیماری ممکن است به صورت تکی شکل بگیرد؛ اما ممکن است چند تایی به صورت گروهی نیز دیده شود. این تودهها ممکن است رنگهای مختلفی داشته باشند، معمولاً از رنگ سفید یا صورتی تا قهوهای یا سرخ باشند. در صورتی که جوش در دهانه رحم علائم ناراحتکنندهای مانند خروج خون اضافی، درد، التهاب، خارش یا اختلالات قاعدگی ایجاد کند به بررسی و معاینه پزشک نیاز دارد. علاوه بر جوشهای بیخطر، در برخی موارد، جوشهای خطرناک یا مشکوک نیز ممکن است در دهانه رحم شکل بگیرند. این نوع جوشها ممکن است نشانههای سرطان سیروکس یا سرطان رحم باشند.