کدام عفونت واژن خطرناک است

سرطان دهانه رحم در دختر باکره چیست؟

واقعاً نگران‌کننده است که سرطان گردن رحم، به یک نگرانی بهداشتی اساسی تبدیل شده است و در سرتاسر جهان، زنان را در معرض خطر قرار می‌دهد و امروزه حتی سرطان دهانه رحم در دختر باکره نیز موجب نگرانی شده است. دلیل این اهمیت به ارتباط آن با ویروس پاپیلومای انسانی بازمی‌گردد که واقعاً مسئله‌ای مهم و خطیر است.

باید تأکید کرد که اگرچه انجام فعالیت جنسی به‌عنوان یکی از عوامل انتقال HPV شناخته شده است، اما سرطان دهانه رحم ممکن است حتی در دختران باکره که هنوز رابطه جنسی نداشته‌اند، اتفاق می‌افتد. این مقدمه تقاطع سرطان گردن رحم و باکرگی را بررسی می‌کند، از نظر دکتر زنان متخصص سرطان رحم راه‌های پیچیده‌ای را که در آن عفونت‌های HPV می‌تواند رخ دهد و اهمیت اقدامات پیشگیرانه، مانند واکسیناسیون و غربالگری‌های منظم، در حفاظت از سلامت افراد باکره را موردبحث قرار می‌دهد.

 

سرطان دهانه رحم در دختر باکره

آیا سرطان دهانه رحم در دختر باکره اتفاق می‌افتد؟

بله سرطان دهانه رحم در دختر باکره  ممکن است رخ دهد. بنیان اصلی سرطان گردن رحم، مرتبط با تماس مداوم با انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی HPV است که از طریق فعالیت‌های جنسی منتقل می‌شوند.

از جمله فعالیت‌هایی مانند لمس زیاد یا حتی اشتراک‌گذاری وسایل شخصی مانند حوله، منتقل شود و یک برخورد یا لمس و تماسی که پوست فرد ناقل با فرد سالم دارد منجر به انتقال و مبتلا شدن به این ویروس می‌شود.

گاهی اوقات، عفونت‌های HPV ممکن است حتی در افرادی که هنوز تجربه فعالیت جنسی نداشته‌اند، رخ دهند. این مسئله معنایش این است که سرطان گردن رحم نمی‌تواند تنها به فعالیت جنسی وابسته باشد. به‌عبارت‌دیگر، در دختران باکره‌ای که از طرق غیرجنسی به ویروس HPV دست پیدا کرده‌اند، امکان ایجاد سرطان گردن رحم نیز وجود دارد.

اصطلاح “دختر باکره” معمولاً به شخصی اطلاق می‌شود که درگیر آمیزش یا دخول جنسی نشده باشد. در بسیاری از فرهنگ‌ها و جوامع، باکرگی اغلب با فردی مرتبط است که رابطه جنسی، به‌ویژه آمیزش واژینال نداشته است. بااین‌حال، توجه به این نکته مهم است که مفهوم باکرگی می‌تواند پیچیده باشد و می‌تواند تفسیرهای فرهنگی، اجتماعی و شخصی داشته باشد.

باکرگی اغلب یک ساختار اجتماعی یا فرهنگی در نظر گرفته می‌شود تا یک حالت صرفاً بیولوژیکی. جوامع و افراد مختلف ممکن است باکرگی را به طرق مختلف تعریف کنند و اهمیتی که برای آن قائل می‌شود می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برخی ممکن است باکرگی را نمادی از پاکی یا بی‌گناهی بدانند، درحالی‌که برخی دیگر ممکن است اهمیت زیادی برای آن قائل نباشند.

 

علت سرطان دهانه رحم در دختر باکره

در اینجا علل احتمالی انتقال سرطان دهانه رحم به دختران باکره به شیوه‌های متنوع آورده شده است:

انتقال عمودی: وجود احتمال انتقال HPV از مادر به نوزاد در طول زایمان یا پس از آن.

فعالیت جنسی بدون دخول آلت: درحالی‌که رابطه یک راه شناخته شده برای انتقال HPV است، سایر فعالیت‌های جنسی با تماس با اعضای تناسلی نیز می‌تواند عامل انتقال HPV باشد.

تماس پوست به پوست: لمس مستقیم نواحی تناسلی مانند لمس و مالش‌های نزدیک می‌تواند منجر به انتقال HPV شود.

اشتراک وسایل شخصی: به‌اشتراک‌گذاری اقلام شخصی مثل حوله، لباس‌شویی یا لباس زیر درصورتی‌که حاوی ویروس باشند می‌تواند منجر به انتقال HPV شود.

انتقال در دوران کودکی: عفونت HPV ممکن است از طریق تماس‌های مختلف از جمله بازی‌های کودکانه در دوران کودکی رخ دهد.

ضعف سیستم ایمنی: افراد با سیستم ایمنی ضعیف در خطر ابتلا به HPV و بروز عوارض مرتبط با آن، شامل سرطان گردن رحم، هستند.

انتشار ویروس از قسمت به قسمت دیگر: اشاره به انتقال HPV از یک قسمت بدن به قسمت دیگر مانند انگشت به نواحی تناسلی

استعداد ژنتیکی: برخی افراد ممکن است به دلایل ژنتیکی به ابتلا به HPV و عوارض آن، از جمله سرطان دهانه رحم، حساس‌تر باشند.

عدم نمایش علائم: عفونت‌های HPV ممکن است بدون نمایش علائم رخ دهند که تشخیص منبع انتقال را دشوار می‌کند.

مهم است به‌خاطر داشته باشیم که این توضیحات درباره راه‌های ممکن انتقال HPV به دختران باکره است، اما در کلیت، خطر بروز انتقال در افرادی که فعالیت جنسی نداشته‌اند، کمتر است.

علائم سرطان دهانه رحم در دختر باکره

علائم و نشانه‌های سرطان گردن رحم هم در افراد باکره و هم در افراد فعال جنسی می‌تواند مشابه باشد. توجه به این نکته مهم است که سرطان دهانه رحم در دختر باکره و غیر باکره اغلب در مراحل اولیه بدون علامت است، به همین دلیل است که غربالگری منظم برای تشخیص زودهنگام بسیار مهم است. بااین‌حال، در اینجا علامت و نشانه بالقوه سرطان گردن رحم که ممکن است در دختران باکره رخ دهد، آورده شده است:

خونریزی غیرطبیعی واژن: این شامل خونریزی بین قاعدگی، بعد از رابطه جنسی یا بعد از یائسگی است.

ترشحات غیرمعمول واژن: تغییر در رنگ، بو یا قوام ترشحات واژن، به‌خصوص اگر آبکی، خونی یا بدبو شود.

درد لگن: درد لگنی مداوم یا تازه شروع شده که به قاعدگی یا سایر شرایط شناخته شده ربطی ندارد.

مقاربت دردناک: درد یا ناراحتی در حین رابطه جنسی که به نام دیسپارونی شناخته می‌شود.

درد پشت یا پا: سرطان پیشرفته دهانه رحم ممکن است به بافت‌های مجاور گسترش یابد و باعث درد در ناحیه کمر، لگن یا پاها شود.

خستگی: خستگی یا ضعف بی‌دلیل که با استراحت بهبود نمی‌یابد.

کاهش وزن: کاهش وزن ناخواسته که بدون تغییر در رژیم غذایی یا ورزش اتفاق می‌افتد.

تغییرات در ادرار: افزایش تکرر ادرار، درد در هنگام ادرار یا وجود خون در ادرار.

تورم در پاها یا پایین بدن: تورم در پاها یا پایین بدن به دلیل گسترش سرطان به غدد لنفاوی یا سایر بافت‌ها.

کم‌خونی: سرطان دهانه رحم ممکن است باعث خونریزی مزمن شود که منجر به کم‌خونی می‌شود که می‌تواند منجر به علائمی مانند رنگ‌پریدگی پوست، خستگی و تنگی نفس شود.

بوی بد: بوی نامطبوع از ناحیه واژن، به‌خصوص اگر با علائم دیگری مانند ترشح غیرمعمول یا خونریزی همراه باشد.

تورم یا بزرگ‌شدن ساق پا: اگر سرطان به غدد لنفاوی یا رگ‌های خونی در لگن گسترش یابد و باعث تجمع مایع و تورم در ساق شود، ممکن است رخ دهد.

مشکل در بلع یا تنفس: سرطان پیشرفته دهانه رحم که به بافت‌های مجاور گسترش‌یافته است می‌تواند باعث مشکل در بلع، سرفه یا تنگی نفس شود.

تغییرات روده: سرطان گردن رحم که به بافت‌های مجاور رشد کرده است می‌تواند به طور بالقوه منجر به تغییراتی در عادات روده مانند یبوست یا خون در مدفوع شود.

عدم اشتها: کاهش اشتها یا احساس سیری حتی پس از خوردن مقدار کمی غذا می‌تواند از علائم سرطان پیشرفته دهانه رحم باشد.

درد در قسمت تحتانی شکم: درد یا ناراحتی مداوم در قسمت تحتانی شکم یا لگن می‌تواند از علائم سرطان گردن رحم باشد، به‌خصوص اگر ربطی به دوره‌های قاعدگی نداشته باشد.

مهم است که به‌خاطر داشته باشید که بسیاری از این علائم می‌تواند ناشی از شرایطی غیر از سرطان گردن رحم نیز باشد. اگر شما یا شخصی که می‌شناسید هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید، توصیه می‌شود برای تشخیص و ارزیابی مناسب به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. غربالگری‌ها و معاینات منظم با یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی (پزشک) برای تشخیص زودهنگام و مدیریت کانسر دهانه رحم در دختر باکره ضروری است.

تشخیص سرطان دهانه رحم در دختر باکره

تشخیص سرطان دهانه رحم در دختر باکره شامل اقدامات مشابهی با تشخیص آن در افراد فعال جنسی است. روش تشخیصی اولیه ترکیبی از غربالگری سرطان گردن رحم است، مانند تست پاپ اسمیر (پاپ اسمیر) و تست HPV  راه‌های تشخیص سرطان دهانه رحم در دختر باکره به شرح زیر است:

پاپ اسمیر: پاپ اسمیر یک آزمایش غربالگری معمول است که شامل جمع‌آوری نمونه کوچکی از سلول‌ها از دهانه رحم با استفاده از یک برس یا کاردک مخصوص است. سپس سلول‌ها در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرند تا هرگونه تغییر غیرطبیعی شناسایی شود. این آزمایش می‌تواند تغییرات پیش سرطانی یا مراحل اولیه را در سلول‌های دهانه رحم تشخیص دهد. تست پاپ اسمیر مربوط به فعالیت جنسی نیست و می‌توان آن را روی افراد باکره انجام داد.

تست :HPV آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شامل بررسی وجود سویه‌های پرخطر HPV در سلول‌های دهانه رحم است. HPV یک عامل خطر اصلی برای سرطان گردن رحم است. تست HPV را می‌توان در کنار تست پاپ اسمیر انجام داد یا به‌عنوان یک تست مستقل استفاده کرد. مانند آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش HPV به فعالیت جنسی وابسته نیست.

کولپوسکوپی: اگر ناهنجاری‌ها از طریق تست پاپ اسمیر یا HPV تشخیص داده شود، ممکن است کولپوسکوپی توصیه شود. کولپوسکوپی معاینه دهانه رحم با استفاده از یک ابزار بزرگ‌نمایی خاص به نام کولپوسکوپ است. این به پزشک زنان و متخصص سرطان دهانه رحم اجازه می‌دهد تا از نزدیک دهانه رحم را برای هر ناحیه مشکوک بررسی کند و ممکن است شامل بیوپسی (نمونه‌های بافت کوچک) برای تجزیه‌وتحلیل بیشتر باشد.

بیوپسی: بیوپسی شامل جمع‌آوری نمونه‌های بافت کوچک از دهانه رحم در طی کولپوسکوپی یا روش دیگری است. سپس این نمونه‌ها برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند تا مشخص شود آیا تغییرات سرطانی یا پیش سرطانی وجود دارد.

تست‌های تصویربرداری: در موارد پیشرفته‌تر، آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی، ام‌آرآی یا سی‌تی‌اسکن ممکن است برای ارزیابی وسعت سرطان و اینکه آیا به بافت‌ها یا غدد لنفاوی مجاور گسترش‌یافته است یا خیر، استفاده شود.

توجه به این نکته مهم است که این روش‌های تشخیصی بر تشخیص ناهنجاری‌های دهانه رحم، تغییرات پیش سرطانی و خود سرطان گردن رحم متمرکز هستند. وضعیت باکرگی بر اعتبار یا اثربخشی این روش‌های تشخیصی تأثیری ندارد.

آیا آزمایش‌های تشخیصی بر باکرگی تأثیر دارد؟

آزمایش‌های تشخیصی که معمولاً برای غربالگری و تشخیص سرطان دهانه رحم در دختر باکره استفاده می‌شوند، مشابه پاپ اسمیر، آزمایش‌های HPV، کولپوسکوپی و بیوپسی، به طور معمول برای باکرگی یا پرده بکار تأثیر بد و آسیبی ندارند یا به‌عبارت‌دیگر، «باکرگی را تغییر نمی‌دهند». در اینجا آمده است که چگونه هر آزمون ممکن است بر این جنبه‌ها تأثیر بگذارد یا نه:

هر دو تست پاپ اسمیر و HPV شامل جمع‌آوری نمونه از دهانه رحم است که بالاتر در واژن قرار دارد. این آزمایش‌ها معمولاً شامل نفوذ در دهانه واژن نمی‌شوند و بعید است که روی پرده بکارت تأثیر بگذارند.

کولپوسکوپی معاینه دهانه رحم با استفاده از کولپوسکوپ، یک ابزار بزرگ‌نمایی است. در طول کولپوسکوپی، یک اسپکولوم برای تجسم دهانه رحم وارد واژن می‌شود. استفاده از اسپوم (ابزار مورداستفاده در کولپوسکوپی) درست است که باعث کشیده‌شدن دهانه واژن می‌شود، اما قرار نیست باعث ناراحتی یا آسیب قابل‌توجهی به پرده بکارت شود. در برخی موارد، بیوپسی ممکن است در طول کولپوسکوپی گرفته شود که می‌تواند حداقل اختلال در پرده بکارت داشته باشد.

بیوپسی شامل برداشتن یک نمونه بافت کوچک از دهانه رحم برای تجزیه‌وتحلیل بیشتر است. این روش ممکن است باعث ناراحتی خفیف یا احساس کوتاهی شود، اما بعید است که تأثیر قابل‌توجهی بر پرده بکارت بگذارد مگر اینکه نمونه‌برداری بسیار بزرگ انجام شود.

یادآوری این نکته مهم است که مفهوم باکرگی اغلب فرهنگی و اجتماعی است و تعریف واحدی ندارد. پرده بکارت یک غشای نازک در دهانه واژن است که به طور طبیعی می‌تواند اشکال و اندازه‌های مختلفی داشته باشد. همچنین ممکن است به دلیل فعالیت‌های مختلف فراتر از مقاربت جنسی، مانند فعالیت‌های بدنی، استفاده از تامپون یا حتی رشد طبیعی بدن، کشیده یا پاره شود.

اگر نگرانی‌هایی در مورد اینکه چگونه هر روش پزشکی ممکن است بر شما تأثیر بگذارد، از جمله اعتقادات شخصی یا ملاحظات فرهنگی خود دارید، ایده خوبی است که این نگرانی‌ها را با پزشک خود در میان بگذارید. آنها می‌توانند اطلاعات و راهنمایی‌های متناسب با شرایط فردی شما ارائه دهند.

آیا واکسیناسیون HPV برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم برای دختران باکره توصیه می‌شود؟

بله واکسیناسیون برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم در دختر باکره و زنان جوان به‌شدت توصیه می‌شود. این واکسن به‌منظور محافظت در برابر انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که به‌عنوان عامل اصلی سرطان گردن رحم شناخته می‌شوند، و همچنین انواع دیگری که می‌توانند به زگیل تناسلی و سایر سرطان‌ها منجر شوند، طراحی شده است.

واکسیناسیون از زمانی که فرد از نظر جنسی فعال نشده باشد، بهترین تأثیر را دارد. این واکسن به‌موجب حفاظت از فرد در برابر انواع HPV موجود در واکسن قبل از ایجاد تماس با آن‌ها عمل می‌کند. بااین‌وجود، حتی اگر فردی از نظر جنسی فعال باشد، واکسن همچنان می‌تواند از انواع HPV محافظت کند که تاکنون با آن‌ها در تماس نبوده‌ایم.

برای انجام واکسیناسیون HPV، معمولاً یک دوره‌ی چندماهه با دوزهای متعدد تعیین می‌شود. تعداد و زمان دقیق دوزها بسته به نوع واکسن و سن شروع واکسیناسیون ممکن است متفاوت باشد.

علاوه بر پیشگیری از سرطان دهانه رحم، واکسن HPV به پیشگیری از سرطان‌های دیگر مثل سرطان مقعد و همین‌طور سرطان‌های واژن و فرج و اوروفارنکس نیز کمک می‌نماید. این روش به‌عنوان یک راه بی‌خطر و مؤثر برای کاهش خطر ابتلا به این سرطان‌ها در جوامع سراسر جهان شناخته می‌شود و توسط سازمان‌های بهداشتی برجسته پیشنهاد می‌شود.

 

بیشتر بدانید : واکسن HPV بعد از ابتلا

 

آیا تغییرات هورمونی در دختران باکره می‌تواند در خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم نقش داشته باشد؟

واضح است که تغییرات هورمونی معمولاً به‌تنهایی نقشی در ایجاد این نوع سرطان ندارند. بر خلاف این، اتصال واضح بین عفونت‌های مزمن با ویروس HPV و ابتلا به سرطان گردن رحم وجود دارد. به‌علاوه، عواملی مانند سیگارکشیدن و دارابودن سیستم ایمنی ضعیف نیز می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. همچنین، عوامل ژنتیکی نیز ممکن است در افزایش احتمال ابتلا به کانسر دهانه رحم در دختر باکره نقش داشته باشند.

در نتیجه، وقتی که در مورد سرطان دهانه رحم صحبت می‌کنیم، عفونت‌های مداوم با ویروس HPV به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین عوامل برجسته به نظر می‌رسند. درحالی‌که تغییرات هورمونی، مانند تغییراتی که در دوران بلوغ، چرخه قاعدگی و بارداری رخ می‌دهد، می‌تواند بر محیط دهانه رحم و ناحیه واژن تأثیر بگذارد، اما دلیل مستقیم سرطان گردن رحم محسوب نمی‌شود. تأثیری که این تغییرات هورمونی بر پاسخ ایمنی بدن به عفونت HPV به‌صورت بالقوه و پیشرفت تغییرات سلول‌های پیش سرطانی در دهانه رحم می‌گذارد کم‌اهمیت نیست. این تأثیر می‌تواند به طور غیرمستقیم بر توسعه سرطان دهانه رحم تأثیرگذار باشد.

 دهانه رحم دختر باکره

این قسمت از رحم که در بعضی زبان‌ها به‌عنوان “سرویکس” هم نامیده می‌شود، نقش مهمی در عملیات تولیدمثل دارد.

دهانه رحم دختران پیش از دوران جنسی ممکن است در مقایسه با زنان بالغ کوچک‌تر و تنگ‌تر باشد. این امر به دلایل فیزیولوژیک و هورمونی ممکن است رخ دهد. همچنین، تغییرات در دهانه رحم ممکن است در طول دوران نوجوانی و رشد بدنی دختران اتفاق بیفتد. این تغییرات ممکن است تا زمانی که دختر به سن بالغی برسد، ادامه داشته باشد.

نکته مهم این است که دسترسی به اطلاعات و تمرین‌های درست در مورد بهداشت تناسلی و آگاهی از تغییرات بدنی در دوره نوجوانی برای دختران بسیار مهم است. در مواجهه با تغییرات جسمی، توصیه می‌شود که دختران با مشاوره از متخصصان بهداشت جنسی یا پزشکان در مورد سؤالات و نگرانی‌های خود صحبت کنند.

برای اطلاعات دقیق‌تر و تخصصی‌تر در مورد موضوعات پزشکی، توصیه می‌شود با پزشک یا متخصص بهداشت جنسی مشورت کنید.

سخن پایانی

در نهایت، باید توجه داشت که سرطان گردن رحم یک چالش جدی در سلامتی زنان در سراسر جهان است که تأثیرات عمیقی دارد. باید توجه داشت که علی‌رغم اینکه فعالیت جنسی به‌عنوان یکی از عوامل اصلی انتقال HPV و افزایش خطر ابتلا به این بیماری مطرح است، تأثیرگذاری عوامل دیگر نیز بر تشکیل و توسعه این بیماری را نباید نادیده گرفت. از میان این عوامل می‌توان به انتقال ویروس HPV به شیوه‌های غیرجنسی، تغییرات هورمونی، وراثت و وضعیت سیستم ایمنی اشاره کرد. این عوامل در ترکیب با هم و با تأثیرات متقابل، می‌توانند به پیشرفت سرطان گردن رحم کمک کنند.

برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم در دختر باکره، اقدامات پیشگیری ضروری‌ای وجود دارد. زدن واکسن اچ پی وی از مهم‌ترین کارها در این زمینه می‌باشد که می‌تواند از انتقال ویروس و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به سرطان گردن رحم جلوگیری کند. همچنین، انجام آزمون‌های منظم اسکرینینگ مانند آزمون پاپ اسمیر می‌تواند تغییرات پیش سرطانی را در مراحل ابتدایی شناسایی کند و مداخلات به‌موقع را امکان‌پذیر سازد.

اطلاعات صحیح و آگاهانه، اقدامات پیشگیرانه مؤثر و داشتن ارتباط با پزشک معالج، مهم‌ترین مسیر برای حفظ سلامتی و پیشگیری از این بیماری در دختران باکره می‌باشد. همه این موارد را می‌توانید با یک اقدام ساده در سایت ما داشته باشید.