تست پاپ اسمیر یکی از مهمترین آزمایش هایی می باشد که بانوان می بایست برای اطمینان از سلامت خود و پیشگیری از بروز بیماری های رحم انجام دهند. لازم به ذکر است که دقت در انجام این تست می تواند، در تشخیص به موقع و درمان بیماری ها موثر باشد. تیم نویسندگان ما قصد دارد تا مطالب مهمی را من باب زمان انجام تست پاپ اسمیر و نحوه آن به شما عزیزان ارائه دهد. پیشنهاد می کنیم، چنانچه در رابطه با انجام تست پاپ اسمير، اطلاعات کافی در اختیار ندارید، همراه ما بمانید.
فهرست مطالب
- غربالگری چیست؟
- اهمیت جدی گرفتن زمان انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
- زمان انجام تست پاپ اسمیر
- غربالگری پاپ هر چند سال انجام می شود؟
- چه موقعی زمان تست تغییر می کند؟
- در انجام تست پاپ از چه روش هایی استفاده می شود؟
- خونریزی بعد از پاپ اسمیر عادی است؟
- آیا در انجام تست دردی احساس می شود؟
- تست پاپ اسمیر در زمان پریودی انجام می شود؟
- در چه صورت انجام غربالگری پاپ ضروری است؟
- بررسی نتایج غربالگری پاپ
- جواب تست پاپ اسمیر چقدر طول میکشد؟
- هزینه انجام تست پاپ اسمیر چقدر است؟
- انجام تست پاپ اسمیر برای چه کسانی لازم نیست؟
- عوارض انجام غربالگری پاپ چیست؟
- آمادگی های لازم برای انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
- سخن پایانی
غربالگری چیست؟
همانطور که می دانید، در جوامع پیشرفته راه های تشخیصی بسیاری برای درمان و پیشگیری از بیماری ها استفاده می شوند. به صورتی که افراد بایستی از دوران جنینی تا بزرگسالی در زمان های مشخص، جهت انجام آزمایشات مخصوصی اقدام نمایند. پاپ اسمیر، آزمایشی مخصوص بانوان است که انجام آن می تواند، بیماری های رحم مانند سرطان دهانه رحم را تشخیص دهد. لذا بانوان می بایست در زمان تست نسبت به انجام آن کوشا باشند.
در زمان انجام آزمایش پاپ اسمیر، پزشک با استفاده از ابزاری مخصوص به نام اسپکولوم، دهانه رحم را به صورت واضح می بیند. سپس با یک برس تعدادی از سلول های دهانه رحم را جمع آوری می کند. بعد از این که نمونه گیری انجام شد، سلول ها در محیط آزمایشگاهی مورد بررسی های پاتولوژی قرار می گیرند. این بررسی ها وجود هر گونه تغییر غیرعادی و تقسیم سلولی سرطانی را نشان می دهند.
اهمیت جدی گرفتن زمان انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
پیش از این نیز اشاره کردیم که هر آزمایش غربالگری و تشخیصی زمان به خصوصی دارد. درست مانند عمل واکسیناسیون که اگر در زمان درستی انجام شود، می تواند فرد را نسبت به بروز بیماری خاصی مقاوم کند. در طی چن سال اخیر، متخصصان بانوان را به جدی گرفتن زمان انجام غربالگری پاپ ترغیب کرده اند. حال شاید برایتان این سوال ایجاد شود که دلیل اهمیت انجام پاپ اسمیر چه می باشد؟
در این راستا می بایست متذکر گردیم که اگر غربالگری پاپ در زمان اعلائم شده از طرف متخصصان صورت گیرد، می تواند سبب تشخیص زودهنگام سرطان رحم شود. این تشخیص زود هنگام از پیشرفت تقسیم سلولی جلوگیری کرده و آن متوقف می نماید. می توان این گونه نتیجه گیری کرد که اقدام به آزمایش در زمان انجام غربالگری پاپ، فرصت خوبی را در اختیار بیماران قرار می دهد تا به درمان سریع پرداخته و از بروز خطرات آتی پیشگیری نمایند.
همچنین تحقیقات نشان داده اند که میزان مرگ و میر به علت سرطان رحم در بانوان ایالات متحده، از زمان تست اسمیر تا کنون 60 درصد کاهش داشته است. از این رو، پزشکان و متخصصان زنان، برنامه ویژه ای را برای تعداد و زمان انجام غربالگری پاپ تدارک دیده اند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
زمان انجام تست پاپ اسمیر
حتما اکنون کنجکاو شده اید و می خواهید بدانید که زمان انجام غربالگری پاپ چه موقعی می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که غربالگری پاپ تنها بعد از ظهور علائم خاصی ضرورت پیدا می کند. مجددا تاکید می کنیم که این تست زمانی بیشترین تاثیر را در جمعیت می گذارد که انجام آن به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، فرهنگ سازی شود.
بانوان در سن زیر 21 سال که می خواهند از زمان انجام غربالگری پاپ آگاهی یابند، باید بدانند، انجام تست در این بازه زمانی، ضرورتی ندارد. افراد بعد از این سن یعنی در سن 21 الی 65 سال می بایست نسبت به انجام این آزمایش کوشا باشند زیرا مشاهدات نشان می دهند که افراد در بازه زمانی مذکور بیشترین شانس ابتلا به بیماری های رحم را دارا می باشند.
غربالگری پاپ هر چند سال انجام می شود؟
تصمیم داریم که جزییات بیشتری را راجع به این موضوع در اختیار شما کاربران گرامی قرار دهیم. در بخش قبلی به بازه زمان انجام غربالگری پاپ اشاره نمودیم اما اکنون این سوال ایجاد می شود که غربالگری پاپ در این دوران چند مرتبه بایستی تکرار گردد؟
بانوان جهت اطمینان از سلامت رحم خود می بایست این تست را در بازه زمانی مذکور هر سه سال یک بار انجام دهند. البته توجه داشته باشید که این یک توضیح کلی برای افرادی با شرایط معمولی است. به عبارت دیگر این امکان وجود دارد که زمان تمدید انجام تست، توسط پزشک متخصص کمتر و یا بیشتر گردد.
چه موقعی زمان تست تغییر می کند؟
همانطور که ذکر کردیم، گاهی بنا به نظر پزشک متخصص، غربالگری پاپ در فواصل زمانی کمتری انجام می شود. توجه داشته باشید که این امکان تنها در شرایط خاص و بعد معاینه و بررسی نتایج آزمایش، توسط پزشک مشخص می شود. بنابراین شما با نشان دادن نتایج آزمایشات خود به پزشک می توانید، از زمان مراجعه بعدی خود جهت تکرار غربالگری پاپ آگاه شوید. زمان انجام غربالگری پاپ معمولا در شرایط زیر تغییر می کند. افراد در وضعیت های پایین باید در فواصل زمانی کوتاه تری تست را انجام دهند.
-
در بانوانی با سابقه مصرف دخانیات (به ویژه سیگار) احتمال بروز سرطان دهانه ذحم بالا می باشد. به همین دلیل، بازه انجام تست در این دسته افراد کوتاه است.
-
داروی DES عموما برای درمان اختلالاتی نظیر سرطان سینه و پروستات(آقایان) کاربرد دارد. عمدتا مادران حامله مجاز به استفاده از این دارو نمی باشند چرا که سبب بروز نابهنجاری در رحم کودک می گردد. در صورتی که افراد قبل از تولد و طی دوران جنینی، در معرض داروی دی متیل استیل بسترول قرار گرفته باشند، پزشک انجام غربالگری پاپ را در فواصل کوتاه لازم می داند.
-
افراد مبتلا به بیماری ایدز نیز می بایست زمان انجام غربالگری پاپ را جدی بگیرند.
-
در زنانی که به دلایل گوناگون اعم از انجام شیمی درمانی، استفاده از داروهای کورتیکواستروئید و پیوند اعضا دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، غربالگری پاپ در فاصله زمانی کمتری انجام می شود.
در انجام تست پاپ از چه روش هایی استفاده می شود؟
در قسمت های بالا طریقه کلی انجام این تست را شرح دادیم. در این بخش قصد داریم تا انواع تکنیک هایی که در غربالگری پاپ استفاده می شود را ذکر کنیم. به طور کلی متخصصان از دو راه برای بررسی نمونه جمع آوری شده از رحم استفاده می کنند. نخستین روش در واقع همان روش مرسوم و قدیمی آن است که ، نمونه بر روی لام قرار می گیرد. سپس لام را در زیر کولپوسکوپ های مخصوص با دقت بالا گذاشته و آن را بررسی می کنند.
روش جدیدتر آزمایش که تحت عنوان تست پاپ تین پرپ نیز شناخته می شود، در مقایسه با نوع قبلی آن ارجحیت دارد. این دارای تاییدیه از سمت سازمان غذا و داروی آمریکا بوده و همچنین حساسیت و دقت بالاتری دارد. به صورتی که در زمان انجام غربالگری پاپ به جای بررسی مستقیم نمونه بر روی لام آن را وارد محلول های نگهدارنده می نمایند.
متخصصان برای انجام این روش، با استفاده از دستگاه های مخصوص نمونه وارد شده در محلول را به صورت اسمیرهای یک لایه ای روی لام قرار می دهند و سپس آن را بررسی می کنند. در چنین شرایطی اثرات عوامل مداخله گر مانند موکوس، خون و بافت های دیگر نیز ارزیابی می شود. همچنین در این حالت احتمال هم پوشانی و تجمع سلول ها بر روی یکدیگر نیز از بین خواهد رفت و رویت آن ها تسهیل خواهد شد. امروزه تست پاپ تین پرپ برای تشخیص دقیق سرطان رحم، HPV و سایر بیماری های مقاربتی استفاده می گردد.
خونریزی بعد از پاپ اسمیر عادی است؟
کسانی که جهت انجام غربالگری پاپ اقدام کرده اند، به این موضوع واقف هستند که مقدار کمی خونریزی در تست پاپ اسمیر امری طبیعی می باشد. گاهی ممکن است که خونریزی به صورت لکه بینی تا چند ساعت نخست پس از درمان نیز مشاهده شود که چنانچه حجم آن کم باشد، معمولا نرمال است اما در صورتی که میزان خونریزی بعد از پاپ اسمیر شدید بوده و ادامه دار باشد، مراجعه سریع به پزشک متخصص الزامی است. شرایط زیر ممکن است، عامل خونریزی زیاد باشند.
-
خونریزی بیش از حد در زمان انجام غربالگری پاپ و بعد از آن، خود می تواند نشانه وجود سلول های غیرطبیعی و سرطان باشد.
-
قرار داشتن در دوران حاملگی و قاعدگی از دیگر عوامل ایجاد کننده خونریزی هستند.
-
وجود عفونت نیز ممکن است زمینه را برای خونریزی بعد از پاپ اسمیر فراهم نماید.
نکته: دقت داشته باشید که گاهی خونریزی بعد از پاپ اسمیر می تواند، در نتیجه رابطه جنسی، ورزش و یا فعالیت سنگین بعد از انجام غربالگری پاپ باشد.
آیا در انجام تست دردی احساس می شود؟
بسیاری از مراجعین این سوال را دارند که آیا در زمان انجام غربالگری پاپ دردی احساس می شود؟ شاید برای بسیاری از افراد انجام این تست آزاردهنده باشد اما در طی آن هیچ گونه دردی احساس نمی شود. پزشک متخصص این امر را با دقت و حساسیت زیادی انجام می دهد. به گونه ای که ممکن است، تنها مقدار کمی خونریزی بعد از پاپ اسمیر ایجاد شود.
همچنین لازم به ذکر است که عمل نمونه برداری از دهانه رحم با استفاده از یک براش مخصوص انجام می شود. این برس کوچک آسیب گسترده ای به جداره رحم وارد نمی کند و به همین دلیل احساس درد را در فرد به وجود نمی آورد.
تست پاپ اسمیر در زمان پریودی انجام می شود؟
پزشک متخصص در حین معاینه فرد، همه شرایط وی را مورد بررسی قرار می دهد چرا که عدم دقت در این موضوع می تواند، نتایج حاصل از آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از سوالات رایجی که در این مورد پرسیده می شود، این است که آیا تست پاپ اسمیر در زمان پریودی انجام می شود؟ در پاسخ به این پرسش می بایست اشاره کنیم که تست پاپ اسمیر در زمان پریودی، تنها در صورت کم بوده میزان خونریزی قابل انجام است که البته تصمیم در این رابطه به پزشک متخصص بستگی دارد.
به طور کلی پزشک متخصص تست پاپ اسمیر را تا بعد از اتمام دوران قاعدگی به تاخیر می اندازد. رحم در هنگام نزدیک شدن به دوران قاعدگی پرخون می شود و این ممکن است، سبب خونریزی شدید بعد از نمونه گیری شود. یکی دیگر از دلایل عدم انجام تست پاپ اسمیر در زمان پریودی، تغییر PH رحم در این دوران است. از همین رو پزشک برای جلوگیری از ایجاد یک نتیجه غیر عادی کاذب، تست پاپ اسمیر در زمان پریودی توصیه نمی کند.
در چه صورت انجام غربالگری پاپ ضروری است؟
با توجه به مطالب فوق به راحتی می توان دریافت که انجام غربالگری پاپ در هر حال ضروری می باشد و فرد باید در بازه زمان انجام غربالگری پاپ یعنی از 21 تا 65 سال به طور معمول هر سه سال یک بار، جهت انجام غربالگری پاپ اقدام کند اما در برخی شرایط انجام فوری غربالگری پاپ برای افراد مشکوک به بیماری های دهانه رحم در وضعیت اضطرار قرار می گیرد. این شرایط به شرح ذیل هستند.
-
وجود ترشحات غیرطبیعی از واژن
-
بروز خونریزی در بین هر دوره قاعدگی
-
درد در هنگام مقاربت جنسی و خروج ادرار از مجاری ادراری
-
مشاهده تغییرات فوق به علاوه کاهش وزن ناگهانی
بررسی نتایج غربالگری پاپ
بررسی نتایج غربالگری پاپ توسط پزشک متخصص انجام می شود. ارزیابی نتایج نیز مانند انجام غربالگری پاپ امری کاملا حرفه ای باشد. لذا افراد می بایست بعد از آماده شدن نتایج تست، به پزشک مراجعه کرده و از سلامت رحم خود اطمینان پیدا کنند. با این حال ما قصد داریم تا در ذیل این بخش به احتمالات حاصل از نتایج غربالگری پاپ بپردازیم. نتیجه حاصل از غربالگری پاپ به صورت کلی دارای دو حالت می باشد:
اگر تست پاپ اسمیر منفی باشد
اگر غربالگری پاپ منفی باشد؛ به این معنا است که نتیجه کاملا نرمال است. به بیان دیگر تنها سلول های طبیعی مشاهده شده اند. در چنین شرایطی معمولا فرد نیازی به اقدامات درمانی ندارد.
اگر غربالگری پاپ مثبت باشد
اگر غربالگری پاپ مثبت باشد، می توان به وجود سلول های غیرطبیعی پی برد. در زمان انجام غربالگری پاپ شنیده شده است که بسیاری به اشتباه تصور می کنند، غربالگری پاپ تنها زمانی مثبت اعلام می شود که نمونه جدا شده از رحم فرد، سرطانی باشد. این باور کاملا نادرست است. غیرطبیعی بودن سلول ها ممکن است، به دلایل زیر باشد.
-
سلول های سنگفرشی دهانه رحم؛ این سلول های مسطح و نازک در نزدیکی دهانه رحم رشد می کنند که گاهی در نتیجه غربالگری پاپ به صورت غیرطبیعی دیده می شوند که نیاز به بررسی های آزمایشکاهی بیشتر دارند.
-
غدد غیرعادی؛ گاهی تقسیم سلولی به صورت غیرعادی در دیواره رحم ایجاد می شود. این غدد همیشه نشان دهنده پاپیلوما نیستند اما در هر حال نیاز به بررسی های بیشتر دارند.
-
ضایعه درونی اپیتلیال؛ این اصطلاح عمدتا زمانی استفاده می شود که سلول های تجمع یافته در رحم، پیش سرطانی باشند. بدین معنا که اندازه، شکل و ویژگی سلول ها هنوز با تبدیل دن به سلول های سرطانی فاصله دارند.
-
سلول های آدنوکارسینوما؛ مشاهده این دسته از سلول ها در نتیجه آزمایش، وجود عارضه سرطان در رحم را قطعی می نماید.
جواب تست پاپ اسمیر چقدر طول میکشد؟
در این بخش می خواهیم د مورد این که جواب تست پاپ اسمیر چقدر طول میکشد، مختصرا مواردی را ذکر کنیم. زمان ارائه نتایجه حاصل از غربالگری پاپ معمولا بسته به نحوه کار آزمایشگاه ها متفاوت می باشد.
مسئله ای می تواند در پاسخ به سوال جواب تست پاپ اسمیر چقدر طول میکشد؟ موثر باشد، میزان اهمیت نتایج حاصل از آن است. به بیان دیگر، در صورتی که پزشک متخصص با توجه به علائم گزارش شده از سوی مراجع، نیاز به تشخیص سریع داشته باشته باشد، آزمایش را در زمان انجام غربالگری پاپ، اورژانسی اعلام می کند. در این حال جواب آزمایش سریع تحویل داده می شود.
هزینه انجام تست پاپ اسمیر چقدر است؟
هزینه غربالگری پاپ برای بسیاری از متقاضیان انجام این آزمایش حائز اهمیت می باشد. افراد می توانند با مراجعه به کلینیک یا آزمایشگاه از هزینه این تست آگاهی پیدا کنند و با آمادگی بیشتری در زمان آزمایش حاضر شوند. هزینه این تست گاهی در آزمایشگاه های مختلف متفاوت می باشد که این موضوع می تواند به خصوصی یا دولتی بودن مرکز مربوط باشد. به هرحال لازم است یادآوری کنیم که شرکت های بیمه ای بخشی از هزینه غربالگری پاپ را تقبل می نمایند و این می تواند در پرداخت هزینه ها کمک کننده باشد.
انجام تست پاپ اسمیر برای چه کسانی لازم نیست؟
در بندهای اخیر اشاره کردیم که افراد بایستی در بازه تعیین شده به عنوان زمان انجام غربالگری پاپ هر چند سال یک بار بسته به شرایط خود جهت انجام تست اقدام کنند. در این میان افرادی وجود دارند که می توانند، انجام دوره ای غربالگری پاپ خود را متوقف نمایند. این افراد شامل دو گروه می شوند. به راحتی می توان حدس زد که دسته اول را بانوانی با سنین بالاتر از 65 سال در بر می گیرند.
اکثر پزشکان با این موضوع موافق هستند که اگر فردی در آزمایشات اخیر خود نتایج غیر عادی نداشته باشد، می تواند با رسیدن به سن 65 سال انجام تست پاپ را متوقف کنند. البته تصمیم گرفتن در این مورد کاملا به نظر پزشک بستگی دارد. پزشک متخصص باید همه ریسک فاکتورها را در نظر گرفته و با توجه به آن ها تصمیم گیری کند. به عنوان مثال حتی با وجود نداشتن سابقه نتایج مثبت آزمایش، اگر شخص فعالیت جنسی بالایی داشته باشد، ممکن است که تداوم در انجام تست ضرورت یابد.
گروه دوم افراد کسانی هستند که عمل هیسترکتومی را انجام داده اند. هیسترکتومی عملی است که طی آن پزشک به برداشتن همه یا بخشی از رحم فرد اقدام می کند. معمولا هنگامی که این عمل برای مشکلاتی غیر از وجود غدد سرطانی انجام داده شده باشد، روتین انجام غربالگری پاپ قطع می شود اما زمانی که هیسترکتومی به دلیل وجود عوامل پیش سرطانی صورت گرفته شده باشد، ممکن است، پزشک تصمیم به ادامه دادن آن بگیرد.
عوارض انجام غربالگری پاپ چیست؟
انجام غربالگری پاپ کاملا بی خطر بوده و در طی آن هیچ گونه خطری سلامت فرد را تهدید نمی کند. همچنین علی رغم تصور عموم مردم، در این عمل، فرد هیچ گونه درد و عذابی را متحمل نمی گردد. البته این شرایط امن، زمانی برای افراد به وجود می آید که غربالگری پاپ توسط پزشک متخصص و باتجربه صورت گیرد. پزشک متخصص در زمان انجام غربالگری پاپ همه جوانب را ارزیابی کرده و مانع بروز عوارض جانبی می گردد.
در صورتی که پزشک وضعیت کلی بیمار و سوابق وی را مورد بررسی قرار ندهد و یا از ابزار آلوده استفاده کند، احتمال بروز خطر بالا می رود. همچنین پزشک بایستی در نظر داشته باشد که عواملی همچون تجمع نامناسب سلول ها بر روی هم، وجود خون و سلول های التهابی در اطراف جداره رحم، ممکن است که سبب به ایجاد نتایج کاذب گردند. در چنین وضعیتی پزشک می بایست تست را مجددا تکرار کرده و به نتایج حاصل از آن اعتماد نکند. تشخیص نادرست از سوی پزشک بی تجربه گاهی منجر به اقدامات درمانی غلط و آسیب به بدن فرد می شود.
آمادگی های لازم برای انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
انجام این اقدامات به شما کمک می کند تا بتوانید فرآیند انجام تست را به راحتی تکمیل نمایید. در صورتی که افراد نزد شخص باتجربه ای رفته باشند، همه این نکات به آن ها گوشزد خواهد شد تا از بروز هر گونه عارضه پیشگیری به عمل آید. با این حال ما به برخی از آن ها مختصرا در قسمت پایین اشاره می کنیم.
-
نخست آن که افراد بایستی در انتخاب یک مرکز تخصصی انجام غربالگری پاپ و انتخاب پزشک متخصص دقت داشته باشند.
-
دقت داشته باشید که چند روزی از قاعدگی شما گذشته باشد.
-
از مصرف داروهای ضد بارداری، کرم، ژل و فوم واژینال اکیدا اجتناب کنید. به طور کلی مصرف داروهای موضعی واژینال بایستی با تجویز پزشک باشد.
-
چند روز قبل و بعد از غربالگری پاپ، نزدیکی جنسی نداشته باشید.
-
قبل از غربالگری پاپ از دوش واژینال پرهیز نمایید.
معاینه لگن یکی از اقداماتی است که معمولا در کنار غربالگری پاپ انجام می شود. این معاینه بالینی به صورت فیزیکی و بصری توسط پزشک متخصص صورت می گیرد. به این صورت که پزشک در تست، اندام تناسلی را از لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار می دهد. ناهنجاری هایی مانند زخم، جوش، ترشحات غیرعادی و… علائمی هستند که پزشک را در ارائه یک تشخیص درست و آغاز درمان یاری می نمایند. معاینه لگن و اندام تناسلی، اقدام مهمی است که معمولا پزشکان انجام آن را از سن ۲۱ سالگی به بعد به تنهایی و یا در زمان انجام غربالگری پاپ توصیه می کنند.
سخن پایانی
سلامت هر عضو از بدن برای ادامه حیات امری ضروری می باشد. بشر در طول تاریخ از روش های گوناگونی برای تشخیص و درمان بیماری های خود استفاده کرده است. پاپ اسمیر نیز یکی از آزمایشات مهم تشخیصی است که انجام آن جهت اطمینان از سلامت اندام تناسلی و تولید مثلی زنان امری الزامی است. لذا تیم تحریریه ما در این مقاله کوشش نمود تا به توضیح اموری که در زمان انجام تست پاپ اسمیر رخ می دهد بپردازد. امید است که پس از مطالعه مطالب فوق به اهمیت انجام غربالگری پاپ پی برده باشید.