طول عمر بیماران سرطان رحم

اطلاعاتی در مورد طول عمر بیماران سرطان رحم

سرطان دهانه رحم اوایل، یک بیماری بی­سر و صداست اما در صورت پیشرفت می­تواند نشانه­هایی از خود بروز دهد. بسته به شدت و نوع بیماری، طول عمر بیماران سرطان رحم مي­تواند متغير باشد. با پيشرفت­هاي گسترده­اي كه امروزه در علم پزشكي به­وجود آمده انواع بيماري سرطان ديگر يك بيماري مرگبار و كشنده فوري نيست و در صورت تشخيص به ­موقع ­و درمان مناسب مي­توان طول عمر بيماران را افزايش داد. طول عمر بیمار سرطان آندومتر نيز همين­طور است و با تشخيص به­موقع سرطان دهانه واژن مي­توان از بسياري خطرات پیشرو كاست. با همه مشکلاتی که این بیماری ایجاد می­کند شما می­توانید با کمک‌گرفتن از دکتر زنان متخصص سرطان رحم به کنترل و درمان به‌موقع بیماری خود کمک کرده و زندگی طبیعی داشته باشید.

طول عمر بیماران سرطان رحم

تشخیص به موقع عامل افزایش طول عمر بیماران سرطان رحم

طول عمر بیماران کانسر رحم بسته به سن، ‌نوع بيماري، نژاد، زمان شناسايي و آغاز درمان و مجموعه­اي از ديگر عوامل متغير است. در سرطان دهانه رحم توده­هاي سلول سرطاني در غشاي رحم يا همان آندومتر شروع به تكثير بيش از حد و رشد و نمو خارج‌ ازحد طبيعي مي­كنند و به‌مرور كل محدوده رحم را در برمي­گيرند.

 احتمال اينكه اين سرطان به شكل پیش‌رونده‌ای كل ناحيه رحم را در برگیرد وجود دارد، ولي شناسايي در مراحل اوليه شروع سرطان باعث مي­شود جلوي اين دربرگيري گرفته شود و همين موضوع بر طول عمر بيماران سرطان دهانه واژن خواهد افزود.تشخيص به ­موقع بیماری سرطان دهانه واژن می‌تواند به طور قابل‌توجهی از آسيب­ هاي بعدی یا بدخیم شدن بیماری بكاهد. لذا معاينات دوره­اي و انجام آزمايشات پاپ‌اسمیر تنها راه شناسايي سرطان دهانه واژن و افزايش طول عمر بيماران سرطان دهانه رحم خواهد بود.

نحوه ابتلا مؤثر بر طول عمر بیماران سرطان رحم

نوعي ويروس به نام ويروس پاپيلوماي انساني عامل بيماري سرطان دهانه واژن تشخیص‌داده‌شده است و راه انتقال اين ويروس سرطان­زا تماس­ هاي محافظت نشده است. از این‌ جهت زنان فعال از نظر جنسي و آنها كه در سنين باروري قرار دارند، مي­توانند در خطر ابتلا به اين نوع سرطان قرار بگيرند.

 نحوه ابتلا نیز بر طول عمر بيماران سرطان رحم مؤثر است. بر خلاف انواع ديگر سرطان­هاي مبتلا به زنان، كه سابقه ابتلاي خانوادگي و ژنتيك در آنها نقش اساسي دارد، در اين نوع سرطان، ژنتيك نقشي ندارد و تنها منشأ اكتسابي براي آن شناخته شده است.

تشخیص زودهنگام در طول عمر بیماران سرطان رحم مؤثر است

در بيماري سرطان دهانه رحم نشانه­ ها به صورت بارز هشدار مي­دهند. طول عمر بيماران سرطان رحم کاملاً به اين مرحله بستگي دارد؛ اينكه به نشانه ­ها توجه كرده و آنها را جدي بگيرند. چرا كه اين نوع سرطان به نسبت انواع ديگر سرطان­هاي زنان از جمله سرطان­هاي تخمدان يا سرطان­هاي رحم ژنتيكي و وراثتي، پیش‌آگاهی‌های بيشتري با علائم از خود بروز مي­دهد.

البته دانستن اينكه چقدر عمر خواهيد كرد به طور دقیق ممكن نيست، اما چشم­انداز متوسط عمر پس از درمان مي­تواند احتمال موفقیت‌آمیز بودن درمان شما را بيشتر كند و درك بيشتري از درمان­هاي پیشرو به شما بدهد.طول عمر بیماران کانیر رحم در صورت درمان به موقع می‌تواند عادی باشد به‌شرط اینکه به نشانه‌ها توجه داشته باشید. سرطان دهانه واژن اوایل کمتر علامتی از خود بروز می­دهد، ولی چنانچه به مراحل پیشرفته برسد شامل نشانه ­های زیر خواهد بود:

  • ترشحاتی که رگه­های خونی دارند و ممکن است بدبو باشند
  • خونریزی و درد در زمان رابطه جنسی
  • خونریزی بعد از یائسگی
  • دردهای بی‌دلیل لگن و زیر شکم
  • زگیل­های پوستی و تناسلی
  • ابتلا به عفونت­های مکرر زنان
  • بی­ اشتهایی و ازدست‌دادن وزن

افراد مستعد براي ابتلا به سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم مي­تواند از راه تماس جنسي محافظت نشده منتقل شود، به همين دليل چنين سرطاني کاملاً قابل‌پیشگیری است. با پيشرفت علوم پزشكي در شاخه­هاي مختلف، واكسن HPV توليد شده و در سبد واكسيناسيون زنان قرار گرفته است و دختران و زنان در سنين باروري و فعاليت جنسي مي­توانند اين واكسن را تزريق كنند.

 با تزريق اين واكسن خطر ابتلا به اين سرطان و ظهور ضايعات پيش سرطاني رحم به طور كامل از بين خواهد رفت و دغدغه­ های از جهت درمان و طول عمر بیماران سرطان رحم بیمار وجود نخواهد داشت. افراد زیر به طور خاص در معرض ابتلا هستند:

  • افراد معتاد و سيگاري
  • زناني داراي زگيل تناسلي و عفونت­هاي مكرر
  • زناني که همسرشان چند شریک جنسی دارد
  • زناني که خودشان شركاي جنسي داشته باشند
  • بيماران مبتلا به ایدز
  • زناني كه همسرانشان ختنه نشده­اند

نگران طول عمر بیماران سرطان رحم نباشيد

در گذشته سرطان پايان راه بود و در مدت كوتاهي پس از تشخيص بيمار از دست مي­رفت، اما امروز در سايه پيشرفت­هاي گسترده عملي به خصوص در زمينه­ هاي پزشكي و زيرشاخه­هاي آن درمان­هاي نويني در بخش­هاي مختلف از جمله سرطان كشف شده است و حتی طول عمر بیماران سرطان رحم بدحال با پيشرفت­هاي علمي بيشتر شده است، اما  كمتر سرطاني همانند سرطان دهانه واژن، قابل‌پیش‌بینی و پيشگيري است.

تخمين طول عمر بيمار سرطان رحم بسته به اينكه در كدام مرحله بيماري باشد، از چه زماني درمان را شروع شده باشد، ‌ چه زماني بيماري شناسايي شده باشد، متاستاز داده باشد يا خير، ‌وضعيت سلامتي بدن بیمار چگونه باشد، ‌چند سال داشته باشد، ‌بيماري­هاي زمینه‌ای داشته باشد يا خير، ميزان پيشرفت درمان او چقدر باشد و ساير موارد سنجيده مي­شود. بر اساس نتايج آماري منتشر شده از طول عمر بیمار سرطان آندومتر، 70 درصد آنان پس از درمان به مدت 5 سال زنده بوده­اند و ميزان بقاي نسبي همين آمار، اگر درمان در مراحل اوليه بيماري شروع شود به بيش از 90 درصد مي­رسد.

میانگین طول عمر سرطان رحم  پس از درمان

بقاي نسبي زنان يعني زناني كه به سرطان دهانه واژن مبتلا شده­اند پس از تشخيص و درمان به طور متوسط حدود 90 درصد، حداقل 5 سال زندگي مي­كنند. اما یادتان باشد که نظر پزشك در مورد شما مهم است. آنچه که به عنوان ميانگين طول عمر بیماران کانسر رحم اعلام مي­شود بر اساس يك جامعه آماري مشخص است و آن افراد نوع خاصي از سرطان داشته ­اند.

اين آمار مي­تواند از فردي به فردي ديگر تفاوت داشته باشد و دليل نمي­شود شما فقط 5 سال را براي خود ملاك بگيرد. ممكن است وضع شما از ديگران خيلي بهتر باشد. با پزشك خود صحبت كنيد و در مورد وضعيت خود شفاف حرف بزنيد، چرا كه پزشك جزئيات وضعيت بيماري سرطان دهانه واژن در مورد شما را به طور دقيق مي­داند.

تأثیر نژاد در طول عمر بيماران سرطان رحم

ميزان بقاي نسبي مبتلايان به سرطان دهانه رحم با توجه به سن، ‌قوميت و نژاد فرق مي­كند. ميزان بقاي نسبي 5 ساله يعني طول عمر بیماران کانسر رحم در زنان سیاه‌پوست كمتر از 50 سال، حدود 58% است. براي زنان سیاه‌پوست بالاي 50 سال اين ميزان در محدوده 46% است. در زنان سفيدپوست بالاي 50 سال اين ميزان 71% برآورد شده است و براي زنان سفيدپوست زير 50 سال ميزان بقاي 5ساله 78% است.

اين آمارها مي­گويند كه طول عمر بيماران سرطان رحم بسته به وضعيت وي مي­تواند بسيار متفاوت باشد و مهم­ترين عامل زمان تشخيص سرطان دهانه رحم است. البته این آماری است که هر 5 سال یکبار كارشناسان انجمن سرطان آمريكا اعلام مي­كنند.

افزایش قابل‌توجه طول عمر بیماران سرطان رحم

در سال‌های اخير زنان اسپانيايي و سیاه‌پوستان بيشترين مبتلايان به سرطان دهانه واژن بوده­اند. در مجموع از سال 1970 تا سال 2000 از ميزان ابتلا به سرطان دهانه واژن حدود 50 درصد در دنيا كاسته شده كه علاوه بر افزايش اطلاعات و مراقبت­هاي بهداشتي، استفاده جوانان از واكسن HPV يكي از علت­ها آن است. همچنين افزايش غربالگری و مراجعات دوره­اي و آزمايشات پاپ‌اسمیر، سهم عمده­اي در تشخيص زودهنگام و درمان سرطان دهانه واژن و افزایش طول عمر بيماران سرطان رحم داشته است.

آخرين آمارها نشان مي­دهد از سال 1996 تا 2003 مرگ‌ومیر به 4 درصد رسيده بود كه اين آمار در بازه زماني 2009 تا 2018 به كمتر از يك درصد رسيده است. هدف از ارائه اين آمارها نشان‌دادن وضعيت روبه‌کاهش مرگ‌ومیر در مورد بيماري سرطان دهانه واژن است و اينكه طول عمر بيماران سرطان رحم در دهه­هاي اخير چه ميزان افزوده شده است.

چگونه به افزايش طول عمر بیماران سرطان رحم كمك كنيم؟

اغلب مبتلايان به سرطان رحم در سنين 35 تا 44 سالگي هستند، اما سن تشخيص سرطان دهانه واژن در آنها 50 سالگي است. 20 درصد همين مبتلايان پس از 65 سالگي شناسايي مي­شوند و اينها اغلب افرادي هستند كه آزمايشات منظم و مراجعه به پزشك را در برنامه خود نداشته­اند و اغلب طول عمر بيماران سرطان رحم در همین گروه سنی کوتاه­تر می­شود.

كمتر ديده شده افراد زير 20 سال مبتلا به سرطان دهانه رحم باشند. اما نکته مهم­تر مدت زمان نهفته بودن سرطان دهانه رحم است.زمانی که بیماری سرطان دهانه رحم در یک زن شناسایی می­شود معمولاً زمانی حدود 5 تا 15 سال از ابتلای او به بیماری گذشته است. اگر در همان زمان اولیه ابتلا، معاینات دوره­ای توسط پزشک متخصص در برنامه زندگی فرد قرار داشته و بیماری شناسایی شود، قطعاً می­توان نسبت به انجام درمان به موقع اقدام کرد تا به‌واسطه شناسایی زودهنگام، افزایش طول عمر بيماران سرطان رحم نیز رقم بخورد.

آزمايشات سرطان دهانه رحم در چه جاهايي انجام مي‌شود؟

همه مراکزي كه تحت نظر دانشگاه­های علوم پزشکی و بیمارستان­ها هستند آزمايشات سرطان دهانه رحم را انجام می­دهند. همچنین تعدادی از آزمایشگاه­ها، کلینیک‌ها و پزشکان متخصص زنان نمونه پاپ اسمیر را تحت شرایط خاص با کیت­هایی که در اختیار دارند، تهیه کرده و به آزمایشگاه­های مشخصی می­سپارند.

 با چنين اقداماتي طول عمر بیماران سرطان رحم قابل‌افزایش است.زنان از سن 25 سالگی لازم است به صورت دوره­ای تحت نظر پزشک متخصص زنان با مراجعه به مراکز معتبر آزمایشات غربالگری زنان را انجام دهند. زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم بيشتر بين 30 تا 60 سال سن دارند هستند. برای پيشگيري از مبتلا شدن به سرطان دهانه رحم و دوري از خطرات این بیماری لازم است در طول دوران زندگي آزمایشات دوره­ای و تحت نظر پزشک بودن را فراموش نکنید.

راه­هاي درمان سرطان دهانه رحم

راه­هاي درمان سرطان دهانه رحم بستگي به نوع بيماري و پيشرفت آن تفاوت دارد. هر چه بیماری زودتر تشخیص داده شود، درمان آن پیچیدگی­های کمتری دارد و به طول عمر افراد مبتلا به سرطان رحم کمک می‌شود. حفظ روحیه و میزان آمادگی بیمار تأثیر بسیاری در انتخاب روش درمانی و تأثیر آن دارد.

 هر چه بیمار روحیه بهتری توأم با حمایت اطرافیان داشته باشد، نتایج بهتری از درمان خواهد گرفت. بهتر است ضمن شروع درمان از یک روان‌شناس برای حفظ روحیه و تقویت و روان‌درمانی کمک بگیرید تا بتوانید این مسیر را با آرامش بیشتری طی کنید.عمده راهکارها به شرح زیر است:

پرتودرمانی

پرتودرمانی با هدف ازبین‌رفتن ضایعات سرطانی از دهانه رحم با استفاده از تشعشعات صورت می­گیرد. پیشرفت­های امروزی در بخش­های پاراکلینیکی باعث شده پرتودرمانی روشی مؤثر در درمان انواع بیماری­های سرطانی به خصوص سرطان دهانه رحم باشد. یکی از مزایای پرتودرمانی حفظ بافت­های سالم اطراف توده­های سرطانی است. گفته می­شود پرتودرمانی به نسبت روش­های دیگر کم عارضه تر و کم‌هزینه‌تر است و به طول عمر بیماران کانسر رحم کمک می‌کند.

شیمی‌درمانی

شیمی‌درمانی با تزریق سرم به رگ­ها صورت می­گیرد. در این روش داروها و مواد خاص را از طریق سرم وارد رگ‌های بدن کرده و اجازه می­دهند این مواد وارد خون بشوند تا از علائم مربوط به سرطان بکاهند. در بیشتر موارد شیمی‌درمانی جلوی رشد بیش از اندازه توده­های سرطانی را می­گیرد اما روند برعکس هم در بعضی بیماران مبتلا دیده شده است. یعنی به جای اینکه بیماری کاهش یابد، نقاط تازه­ای از بدن در اثر شیمی‌درمانی مبتلا به سرطان شده است. طول عمر بیماران سرطان رحم بدحال پس از جراحي و چند دوره شیمی‌درمانی می‌تواند، افزایش یابد.

هورمون تراپی

اگر سرطان دهانه رحم گسترش‌یافته باشد یا بعد از یک دوره درمان دوباره بازگشته باشد، یکی از روش­های درمانی پیشنهادی هورمون تراپی است. تعدادي از پزشکان هورمون تراپی را وقتي كه فرد گزينه مناسبي براي جراحي نيست پيشنهاد می‌کنند. در هورمون تراپي، هورمون­ها از اندازه توده­های سرطانی كم كرده و باعث مي­شوند علائم بيماري كاهش يابد. هورمون­ها در قالب قرص یا به صورت تزریق وارد بدن می­شوند. هورمون­ها مورد استفاده در اين روش از جنس پروژسترون هستند. در این روش نیز به افزایش طول عمر سرطان رحم کمک می­شود.

عمل جراحی

برخی موارد نیز پزشکان اصلی­ترین راه درمان سرطان دهانه رحم را جراحی می­دانند. در این روش با بیهوش کردن بیمار، توده­های سرطانی از بدن بیمار خارج شده و پس از جراحی روش­های پرتودرمانی و شیمی‌درمانی نیز دنبال می‌شود. همچنین  ممکن است عمل هیسترکتومی باشد یعنی رحم را به طور کامل خارج کنند. تصمیم­گیری در مورد نوع عمل بر عهده پزشک و تیم درمانی بیمار مبتلا به سرطان دهانه رحم است. در این روش نیز کمک به زندگی بهتر و افزایش طول عمر بیماران مبتلا به سرطان رحم مدنظر است.

راهكارهاي فردي پیشگیری از سرطان دهانه رحم

سازمان­های معتبر پزشکی غربالگری منظم و انجام معاینات دوره­ای توسط پزشک متخصص را از جمله راهکارهای جلوگيري از مبتلا شدن به سرطان دهانه رحم و همچنين افزايش طول عمر بيماران سرطان دهانه رحم اعلام كرده­اند.
تست پاپ اسمیر بخش مهمی از بررسی بیماری سرطان دهانه رحم است که این روزها تقریباً همه بیمه­های درمانی آن را تحت پوشش خود دارند
سبک زندگی سالم و رعایت اخلاقیات نیز در جلوگیری از ابتلا به این نوع از سرطان مؤثر است
رژیم غذایی سرشار از پروتئین و ویتامین برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم توصیه می­شود
بهداشت فردی و جنسی زنان نیز موضوع بسیار مهمی که سازمان­های بهداشتی و پزشکان بر آن تأکید دارند
همچنين بر اساس اعلام سازمان­هاي بهداشتي تزريق واكسن ‌ HPV قبل از 26 سالگي افراد را در مقابل ابتلا به تبخال تناسلي و زگيل واكسينه مي­كند
روابط جنسی سالم و محافظت شده نیز از دیگر توصیه­های پزشکان و سازمان­های بهداشتی است.

سخن پایانی

سرطان دهانه رحم در صورت شناسایی به موقع و درمان مناسب می­تواند درمان شده و بیمار زندگی عادی داشته باشد. طول عمر بیماران سرطان رحم بسته به سن، نژاد، نوع درمان، زمان شناسایی و روحیه متفاوت است، اما فراموش نکنیم که تشخیص به موقع و انتخاب تیم درمانی و پزشک متخصص گام اول در مسیر درمان اصولی است. در صورت سلامتی کامل هم سالانه دو بار به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. چنانچه زیر 26 سال دارید واکسن تزریق کنید و چنانچه در آزمایشات شما تشخیص بیماری دادند به سرعت درمان خود را با امید زیر نظر متخصصان آغاز کنید. انجام آزمایشات منظم و معاینات دوره­ای را جز اصلی­ترین برنامه­های سلامتی خود قرار داده و با اعتماد به یک پزشک متخصص همواره سلامتی خود را پایش کنید.