تست غربالگری سرطان دهانه رحم، جان شما را نجات خواهد داد. هزاران زن به خاطر سرطان دهانه رحم جان خود را از دست میدهند. غربالگری سرطان دهانه رحم برای درمان سرطان نیست، بلکه کمک به پیشگیری از آن است. بانوانی که در سنین 25 تا 64 سالگی به سرمیبرند، لازم است این آزمایش را انجام دهند.
در این تست، از سلولهای دهانه رحم، اندکی نمونه گرفته و مورد بررسی قرار میدهند تا مطمئن شوند که دهانه رحم با انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (اچ پی وی) آلوده نباشد. این ویروسها باعث تغییراتی در سلولهای دهانه رحم شده که منجر به سرطان دهانه رحم میشود.
جهت کسب آگاهی بیشتر از نحوهی انجام مرحلهبهمرحلهی آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم، تا انتهای مطلب را مطالعه کنید. همچنین 5 دکتر زنان متخصص سرطان رحم را در تهران به شما معرفی خواهیم کرد. مراقبت از خود، سرمایهگذاری در زندگیتان است. همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- تست غربالگری از سرطان دهانه رحم چگونه انجام میشود؟
- آیا غربالگری منظم سرطان دهانه رحم اهمیت دارد؟
- تست غربالگری از دهانه رحم چه فوایدی دارد؟
- آشنایی با معاینات در تست غربالگری سرطان رحم و تحلیل آزمایش
- مشکلات پیش رو در تست غربالگری سرطان رحم
- بعد از ابتلا به سرطان هم انجام برنامه غربالگری لازم است؟
- چه مواردی در مثبت شدن آزمایش غربالگری دهانه رحم نقش دارند؟
- سخن پایانی
تست غربالگری از سرطان دهانه رحم چگونه انجام میشود؟
در تست غربالگری از دهانه رحم، از سلولهای ناحیه مورد نظر جهت آزمایش، نمونه کوچکی میگیرند. مدت زمان لازم برای انجام این تست، پنج دقیقه است؛ که در مجموع با قرار ملاقات باید حدود ده دقیقه زمان لازم داشته باشد که این کار توسط پزشک یا پرستار خانم انجام میشود. پیش از شروع تست و نمونه برداری، باید به شما تمام مراحل و اتفاقاتی را که در حین آزمون رخ خواهد داد را توضیح دهند. در محل مناسب یا پشت پرده باید لباسهایتان را از کمر به پایین در بیاورید.
سپس باید روی تخت بخوابید و پاها را در حالت خمیده نگه دارید، پاها باید کنار هم و زانوها باید از هم فاصله داشته باشند و باز قرار گیرند و البته گاهی اوقات نیاز است که در طول انجام تست، موقعیت خود را تغییر دهید. فرد متخصص ابزاری صاف به شکل لوله را به آرامی وارد واژن شما میکند. امکان دارد برای اینکار از مقداری روان کننده استفاده گردد. بعد از این کار، پرستار یا پزشک ابزار لولهای شکل را باز میکند تا بتواند دهانه رحم را ببیند و بعد به کمک یک برس نرم، از سلولهای دهانه رحم، نمونهبرداری میکند. در نهایت فرد متخصص لوله را بسته و در میآورد.
آیا غربالگری منظم سرطان دهانه رحم اهمیت دارد؟
در تست غربالگری دهانه رحم، پیش از اینکه در فردی علائمی از سرطان بروز پیدا کند، به دنبال علائم سرطان هستند. همین موضوع موجب میشود که سرطان در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود و درمان آن راحتتر و سادهتر باشد. اما اگر علائم سرطان نمایان شوند، این امکان وجود دارد که بیماری گسترش پیدا کرده است. همواره پزشکان تلاش میکنند تا بهتر متوجه شوند که چه افرادی بیشتر در خطر ابتلا به سرطان هستند؛ با غربالگری سرطان دهانه رحم، پزشک نتایج را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت مشاهده هرگونه ناهنجاری و ابتلا به سرطان، درمان را شروع میکند. حتما به این موضوع توجه کنید که انجام برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم به معنی ابتلا شما به این سرطان نیست و به این دلیل تست صورت میگیرد که متخصص سلامتی شما را بررسی کند و از ابتلا به سرطان جلوگیری نماید.
حدود سه تا هفت سال زمان میبرد تا تغییرات سلولی تبدیل به سرطان شوند و در واقع دستورالعمل غربالگری سرطان دهانه رحم با این هدف انجام میشوند که این تغییرات هرچه زودتر قبل از تبدیل به سرطان بدخیم، تشخیص داده شوند. درنتیجه زنان پیش از این تغییرات، با برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم، میشود جلوی ابتلا یا پیشرفت آن را بگیرند. در برخی مواقع شاید خطایی در نتایج این تست وجود داشته باشد که برای صحیح و دقیقتر بودن نتایج باید دو روز پیش از این تست از استحمام، آمیزش جنسی و استفاده داروهای واژینال یا محصولات بهداشتی بپرهیزید.
تست غربالگری از دهانه رحم چه فوایدی دارد؟
انجام آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم، این اطمینان را به شما میدهد که نتیجه سرطان شما صحیح است. دستورالعمل غربالگری سرطان دهانه رحم، با پیدا کردن تغییرات در دهانه رحم، از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند. تشخیص به موقع درمان سرطان را راحتتر میکند. گاهی اوقات تشخیص زودهنگام به این معناست که طول درمان کاهش و قطعیت درمان افزایش مییابد. انجام این تست با اهداف مشخصی صورت میگیرد که اگر درست انجام شود فواید بسیاری دارد. اگر اینکار به درستی صورت گیرد، قبل از ظاهر شدن علائم، سرطان را شناسایی میکند.
از دیگر فواید این تست باید به شناسایی زودتر سرطان و بالا بردن شانس زنده ماندن بیمار اشاره کرد. البته با وجود فواید تست غربالگری، اگر نتیجه تست غیر طبیعی باشد، شاید به آزمایشهای دیگری نیاز داشته باشید و این تصمیمگیری بر عهده پزشک متخصص است. برخی دیگر از فواید دستورالعمل غربالگری سرطان دهانه رحم، تشخیص زودهنگام بیماری، جلوگیری از بدخیم شدن تومور، افزایش شانس بقا و جلوگیری از گسترش آن است.
-
دستورالعمل غربالگری و بازه زمانی تست
بیست و یک سالگی، بهترین سن برای آغاز آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم است. چنانچه زیر بیست و یک سال دارید، نیازی به انجام این آزمایش نیست. بازه تکرار این آزمایش برای بانوان بین سنین بیست و یک تا بیست و نه هر سه سال یک بار است. در این بازه سنی آزمایش اچ پی وی انجام نمیگیرد. در صورتی در این سنین آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی انجام میشود که تست غربالگری نتایج غیرطبیعی گزارش کند. زنان در سن سی تا شصت و پنج سالگی باید هر دو آزمایش پاپ اسمیر و اچ پی وی را هر پنج سال یکبار انجام دهند. البته در این بازه سنی انجام برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم (پاپ اسمیر) هر سه سال یکبار به تنهایی کافی است ولی انجام هر دو به صورت همزمان، روش بهتری است. اگر بالای شصت و پنج سال دارید و از قبل بهطور مرتب این آزمایش را انجام دادهاید و نتیجه طبیعی گرفتهاید، از این سن به بعد دیگر نیازی به انجام آزمایش ندارید. اگر هم در گذشته بطور منظم آزمایش انجام دادهاید باز هم نیازی به تست مجدد نخواهید داشت.
چنانچه سابقه پیش سرطان دهانه رحم را داشتهاید، حدودا تا بیست سال بعد، تشخیص و درمان سرطان هم لازم است آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم را انجام دهید. این کار را باید ادامه دهید حتی اگر سن شما به بیش از شصت و پنج سال برسد. زنانی که رحم و دهانه رحم خود را خارج کردهاند و دلیل اینکار سرطان دهانه رحم نبوده است و سابقهای از این سرطان و تست غیرطبیعی نداشتهاند، نیازی به پیگیری و انجام این آزمایش ندارند. زنانی که واکسیناسیون ویروس اچ پی وی را انجام دادهاند هم باید با توجه به گروه سنی خود، آزمایش را انجام دهند.
-
موارد قبل و بعد از تست غربالگری که باید رعایت کنید!
راهکارهایی وجود دارد که، با رعایت آنها آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم را راحتتر و بهتر انجام دهید. خوب است پیش از انجام تست، از لباسی استفاده کنید که در حین انجام تست راحت باشید. برای انجام آزمایش با همراه خود به پزشک مراجعه کنید. در طول آزمایش برای احساس آرامش، تمرینات تنفسی را امتحان کنید. اگر در ناحیه تناسلی احساس ناگواری دارید از پرستار بخواهید که از لوله کوچکتری استفاده کند. برای بالا بردن آرامش خود در حین انجام تست، به یک موسیقی ملایم و آرامبخش گوش کنید.
از پرستار بپرسید که آیا امکان دارد در حالت دیگری دراز بکشید؛ برای مثال به پهلو در حالی که زانوهایتان را به سمت سینه کشیده اید. برخی از موارد و فعالیتها هستند، که نباید هنگام آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم انجام داد. مثلا نباید برای ادامه آزمایش، فشار بالایی متحمل شوید. هرگاه احساس درد شدیدی کردید و تحمل آن درد را نداشتید، از پرستار بخواهید آزمایش را متوقف کند. از بیان احساس و صحبت کردن با پرستار نترسید و خجالت نکشید. زیرا بیان احساسات به آنها کمک میکند تا متوجه شوند شما به چه مدل حمایت و هم صحبتی نیاز دارید.
آشنایی با معاینات در تست غربالگری سرطان رحم و تحلیل آزمایش
پزشک متخصص اندامهایی مانند واژن، تخمدانها و راست روده را برای تشخیص تغییرات غیرعادی، مورد بررسی قرار میدهد. اولین عضوی که پیش از انجام تست معاینه میشود، لگن است. این تست، سلولهای غیرطبیعی که منجر به سرطان میشوند را تشخیص میدهد. یکی از فعالیتهایی که در آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم انجام میشود، نمونهگیری از بافت دهانه رحم، برای انتقال به آزمایشگاه است. آزمایشهای مختلفی هستند که وجود سرطان را نشان دهند، ولی تنها با نمونهبرداری به صورت قطعی سرطان تشخیص داده میشود.
نمونه توسط متخصص بررسی و تفسیر میشود. برای انجام نمونهبرداری آندومتر، پزشک به وسیله یک لوله بسیار نازک نمونه کوچکی را برمیدارد. لوله از طریق واژن وارد میشود و با روش آسپیراسیون، بافت را خارج میکند. عملیات بیوپسی تنها چند دقیقه زمان میبرد. پس از انجام نمونهبردای، احتمال این هست که فرد دچار گرفتگی و خونریزی واژن شود. علائم سریعا پس از درمان از بین میروند اما میشود با استفاده از داروی ضد التهابی غیر استروئیدی با تجویز پزشک، علائم را کاهش داد. نمونهبرداری آندومتر، در اکثر مواقع روشی بسیار دقیق برای غربالگری سرطان دهانه رحم است.
-
تحلیل جواب تست غربالگری سرطان رحم:
تقریبا سه هفته بعد از انجام تست غربالگری سرطان دهانه، نتایج آماده شده و به بیمار تحویل میدهند. آزمایش سه حالت طبیعی، نامشخص یا مثبت خواهد داشت. چنانچه نتیجهی تست، نامشخص یا مثبت بود، دوباره تست انجام میشود و از روشهای تشخیص دیگری مانند کولپوسکوپی استفاده میکنند.
نتیجه طبیعی تست غربالگری دهانه رحم
نتیجهی طبیعی تست غربالگری، نشان دهندهی منفی بودن آزمایش است و نشان میدهد سلولهای دهانه رحم سالم بوده و تغییری نداشته اند. این جواب خوشحال کننده است اما به معنای توقف آزمایش نیست، بلکه باید بطور منظم دورههای انجام تست را ادامه دهید. زیرا تغییرات سلولی، شاید در آینده رخ دهد. در این شرایط تا سه سال آینده به غربالگری نیاز نخواهید داشت. اگر تست اچ پی وی هم انجام دادهاید و نتیجه منفی بود، پزشک تا پنج سال آینده شما را از انجام این دو آزمایش معاف خواهد کرد.
نتیجه نامشخص و مبهم تست
نتایج مبهم و نامشخص تست غربالگری، حاکی از آن است که سلولهای دهانه رحم، بافت غیر طبیعی دارند، اما علت غیرعادی بودن آنها مشخص نیست. شاید این تغییرات به دلیل بارداری، ورود به سن یائسگی یا بروز عفونت و زخم دهانه رحم رخ دهد. در این حالت انجام آزمایش اچ پی وی به پزشک در تشخیص دقیقتر کمک میکند.
نتیجه غیر عادی آزمایش غربالگری
نتیجه غیر طبیعی تست، نگران کننده است؛ زیرا در نتایج آزمایش سلولهای غیرعادی مشاهده شده است. اگرچه این موضوع تایید صد در صد سرطان دهانه رحم نیست، اما لازم است پزشک برای یافتن علت، آزمایشات دیگری انجام دهد. شاید این تغییرات غیر عادی، به دلیل عفونت ناشی از ویروس اچ پی وی باشد. تغییرات سلولی یا اندک یا حاد هستند. تغییرات کم بهبود مییابند و پس از درمان عفونت،حالت طبیعی خود را به دست میآورند. اما تغییرات حاد نگران کننده و نشان از وجود سرطان هستند. این سلولها پیش سرطانی هستند و در صورت عدم درمان، به سرطان منجر میشوند.
مشکلات پیش رو در تست غربالگری سرطان رحم
از آنجایی که تمام تستهای غربالگری، به صورت قطعی دقیق نیستند و امکان دارد جواب اشتباه و کذبی داشته باشند، اتخاذ تصمیم در ارتباط با نتیجهی تست غربالگری سرطان رحم دشوار است. بنابراین درصورت بروز هرگونه شک در جواب این آزمایش، تست غربالگری دوباره تکرار میشود. دستورالعمل غربالگری سرطان دهانه رحم شاید خطرات و مشکلاتی را همراه خود ایجاد کند که در ادامه به برخی از آنها خواهیم پرداخت:
برای زنان زیر بیست و یک سال انجام تست پاپ اسمیر، شاید تغییراتی را که سرطانی نیستند نشان دهد. این نتیجه کاذب، موجب انجام تستها و پیگیریهای غیرضروری و شروع درمان میشود. احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنان زیر بیست و یک سال بسیار پایین است و هر سلول غیر نرمال خود به خود درمان میشود. گاهی اوقات، نتیجه آزمایش اشتباه خواهد بود. گاهی با وجود اینکه فرد مبتلا به سرطان است، نتیجه تست میتواند سلولها را طبیعی نشان داده و نتیجه آزمایش را منفی اعلام کند که در این حالت نتیجه منفی کذب است، ولی بطور معمول آزمایش مجددا تکرار میشود. اگر باز هم جواب تکرار شد باید درمان شروع شود.
بعد از ابتلا به سرطان هم انجام برنامه غربالگری لازم است؟
آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم، با هدف بررسی سلامت فرد و شناسایی عوامل پیش سرطانی انجام میشود تا در صورت بروز بافتهای غیر طبیعی پزشک بتواند در زمان درست، برای درمان اقدام کند. زمانی از تستهای تشخیصی استفاده میکنند که فرد نشانههایی از بیماری داشته باشد. هدف انجام ارزیابیهای تشخیصی، پیدا کردن دلیل بروز علائم و بیماری است. همچنین به کمک این آزمایشات، افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند، شناسایی میشوند. هیچ روش راحت و قطعی برای غربالگری سرطان دهانه رحم وجود ندارد.
شناسایی نشانههای هشدار دهنده بیماری و بکارگیری به موقع اقدامات درمانی برای مقابله با بیماری بسیار مهم است. چنانچه نشانههایی از سرطان در شما بروز کند، پزشک نمونهبرداری رحم یا سونوگرافی ترانس واژینال را توصیه میکند. از این دو آزمایش، برای تشخیص یا رد ابتلا به سرطان دهانه رحم کمک میگیرند. این آزمایشها هم در مطب پزشک و هم در کلینیکهای تخصصی انجام میشود. اگر پس از انجام نمونهبرداری، همچنان علائم وجود داشته باشند، متخصص آزمایشهای دیگری را تجویز میکند.
چه مواردی در مثبت شدن آزمایش غربالگری دهانه رحم نقش دارند؟
نکات و موارد مختلفی وجود دارد که به شما کمک میکند تا به سرطان مبتلا نشوید و نتیجهی آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم منفی داشته باشید. یکی از شایعترین موارد که منجر به ابتلا به سرطان دهانه رحم میشود، سیگار است؛ بنابراین از استعمال دخانیات دوری کنید. برای جلوگیری از ابتلا به سرطان رحم و ناحیه تناسلی، هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. تلاش کنید از داشتن شریکهای جنسی متفاوت دوری کنید.
همیشه برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم را جدی بگیرید و به صورت مرتب به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر نتیجه غربالگری سرطان دهانه رحم مثبت شد و هنگام انجام تست نمونهبرداری سرطان تشخیص داده شد، لازم است روحیه خود را حفظ کنید. مرحله بعد مراجعه به دکتر انکولوژی زنان است. پزشک انکولوژی، دارای تخصص رسمی در مدیریت سرطانهای مرتبط با زنان است و دانش و مهارتهای کافی برای انجام آزمایشات، درمان جراحی (در صورت نیاز) و پیگیریهای بعدی را دارد.
سخن پایانی
تمام زنان بزرگسال، با توجه به بازه سنی ذکر شده در مقاله، باید تست غربالگری سرطان دهانه رحم را انجام دهند. هدف انجام دستورالعمل غربالگری سرطان دهانه رحم، شناسایی و تشخیص سلولهای پیش سرطانی یا به عبارت دیگر ناهنجاریهای موجود در سلولهای دهانه رحم است. درصورت عدم توجه به این ناهنجاریها، سلولهای دهانه رحم، به سلولهای سرطانی تبدیل میشوند.
زنان با انجام این آزمایش به طور منظم، سلامت دهانه رحم خود را تعیین میکنند. این برنامه همگانی، یکی از رویکردهای جامع سازمان بهداشت جهانی در مقابله با سرطان است. بنابراین هر ساله تست غربالگری را جدی بگیرید و به یاد داشته باشید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
کلینیک ما با کادری متخصص و تجهیزاتی پیشرفته، آماده است تا بهترین خدمات را به شما ارائه دهد. در اینجا در محیطی آرام و با داشتن فضایی خصوصی و راحت برای آرامش خاطر شما، مشاورهی تخصصی برای هر فرد انجام میپذیرد. همین حالا برای حفظ سلامت خود با ما تماس بگیرید.
سلامت شما اولویت ماست.